Trilogia bicicletei: Bicicleta în muzica

De vreo câteva săptămâni îmi răsună în urechi noua melodie a Shakirei dedicata nimănui alta cedat bicicletei. E genul acela de melodie care iți rămâne întipărită pe timpan și care ajunge pe repeat de cele mai multe ori, cel puțin în ceea ce ma privește.

Din ce în ce mai mult bicicleta dintr-un obiect prăfuit și uitat de lume devine se pare un trend în materie de viata. De la politicieni în costume care circula cu bicicleta prin metropolele urbane, la circuite și întreceri sportive pentru bicicliști, astăzi toată lumea privește cu alți ochi bicicleta.

Asa ca m-am gândit sa fac o trecere în revista a artelor care au adus bicicleta în prim plan în viețile noastre. Sa începem zic cu muza muzicala dacă tot am pornit articolul de la ea.

Sa începem zic cu o parodie, pentru ca si Shakira poate fi parodiata la ea acasă și chiar într-o maniera foarte reușita, ca tot vorbeam de bicicleta și politica. Los Morancos sunt un soi de Cârcotași spanioli care parodiază tot de la politica la viata sociala.

Si dacă tot s-au apucat sa o parodieze, au continuat asta fiind cea mai noua parodie din luna august de la Lucho Chamie. Va las pe voi sa hotărați care cea mai reușită parodie 🙂 și dacă astea nu sunt suficiente puteți gasiți pe net o mulțime de alte parodii ale aceleași melodii ceea ce dovedește ca Shakira a reușit din nou sa scoată un hit altfel nu ar prezentat atât de multa importanta pentru toată lumea.

Probabil as fi putut sa fac un articol doar despre parodiile dedicate melodiei Shakirei, dar cum nu asta a fost intenția  mea când am început acest articol o sa trec la alte melodii.

Se pare ca și pe meleagurile noastre bicicleta este sursa de inspirație după cum aflam din melodia celor de la MefX.

După care aflam cum umbrele noastre și visele albastre pedalează prin orașul gol alături de cei de la Eyedrops, într-o melodie minunata pe care pana la acest articol nu ii știam dar pe care cu siguranță ii voi mai asculta și cu alte ocazii.

Si ca tot vorbeam despre chestii inedite descoperite pe internet, am descoperit și aceasta manea închinata bicicletei, pe bune ca nu ma gândeam sa întâlnesc manele dedicate lor, dar se pare ca anul trecut Ticy si Geo s-au gândit sa-i facă o cantare. Nu ma întrebați cine sunt, ca sincer habar n-am dar bravo lor, sunt în trend 🙂

Dupa o manea merge și o melodie pentru copii despre vestitul atelaj pe doua roti?

Acuma hai sa va arat și ceva hip hop tot despre doua roti cantat de Raku, sincer nici pe ei nu-i cunosc, clar cultura mea muzicala are multe lacune se pare.

Piata muzicala de la noi se pare ca e destul de restrânse în cântece dedicate bicicletei dar s-ar putea ca viitorul sa ne aducă noi surprize muzicale pe aceasta linie. Dar putem sa trecem puțin peste Prut unde îl găsim pe Benji și cererea lui în căsătorie pe ghidonul de la bicicleta. Si ca sa ma alătur puțin teoriei conspirație, sunt voci care afirma ca la minutul 3.39 al melodiei e vocea celui de la Carla’s Dream. Voi ce părere aveți?

Nu putem spune același lucru însa și despre piața muzicala din America Latina unde pe lângă Shakira am gasit și melodie celor de la Alkilados, al cărui videoclip sensibil despre dragostea fără vârste mi-a mers direct la suflet.

Apoi tot cautând pe internet am dat peste melodia lui Leon Gieco dedicata îngerului de pe bicicleta, o alta melodie superba de dragoste de prin 2008. Cum spuneam latino americanii se simt chiar inspirați de bicicleta.

Nici argentinienii nu se lasă mai prejos iar prin 1980 grupul Seru Giran înregistra un album întreg pe care îl intitula Bicicleta. Sunt un grup de muzica rock, dar un altfel de rock, cel al anilor ’80 cu muzicalitate și pe care dacă îl pun prietenilor sa-l asculte nu ma cred ca e rock. Oare de ce majoritatea crede ca rock-ul este doar hardrock?

Anul 2015 se pare ca si prin America Latina a fost fructuos pentru cântările dedicate bicicletelor pentru ca am dat și peste melodia lui Louis Tower plina de ritm din care aflam ca și fără bani poți scoate fata la plimbare dacă ai o bicicleta.

Dupa care putem sa ne plimbam puțin și cu peruanul Pedro Suarez Vertiz într-o alta varianta de melodie rock din 1996.  Se pare ca bicicleta chiar este o muza rock la origine.

De la Ricardo Arjona din Guatemala, aflam ca putem sa privim luna pedalând pe bicicleta și sa ne gândim la persoana iubita tot de prin 2015.

Si anul 2007 este un an bun pentru melodii dedicate bicicletelor după cum aflam de la Juan Luis Guerra din Republica Dominicana de la care aflam cum putem sa vedem Niagara pe bicicleta.

In 2011 pentru celebrarea zilei mondiale fără autovehicule, Martin Buscaglia i-a dedicat bicicletei chiar și o oda în incercarea de a convinge cat mai multe persoane sa adopte aceasta modalitate sănătoasa de a circula.

 

E clar ca latino americanii iubesc bicicleta dar eu zic sa-i lăsăm pe ei sa dam o fuga și în alte colturi ale lumii în căutarea de biciclete cantate. Cu siguranță multi cunoașteți superbul hit al lui Bob Sinclair – Love Generation care nu este chiar dedicat bicicletei dar al cărei videoclip o are în prim plan asa ca o sa încep lista melodiilor americane cu ea.

Un clasic dedicat lor este cantat de însăși Queen, o formație al cărei nume nu are nevoie de prezentare, deși aceasta melodie nu face parte din cele mai cunoscute ale lor.

Dupa aceasta nota clasica putem sa încercăm și puțin reggae cu Vybz Kartel într-un stil propriu jamaican tot despre biciclete, melodie perfecta pentru ceva sport pe doua roti.

Prin 2008 ca sa revenim într-o zona clasica și Katie Melua ne povestea despre  cele 9 milioane de biciclete ale ei și sunt sigur ca ați auzit și voi melodia ei.

Ne întoarcem iar la un ritm de reggae cu Albeezy și a lui bicicleta, nu te-ai gândi ca poate fi asa de ofertanta pentru un stil muzical cum e reggae.

Eminem nu are nevoie de prezentare, ei bine și el canta la un moment dat alături de Skylar Grey despre cum fetele își doresc sa se plimbe pe bicicleta băieților, deci în loc de bravo ai stil, lui ii putem spune, bravo ești în trend.

După care ne întoarcem iar la rock cu o alta formație al cărui nume nu are nevoie de prezentare dar despre care putini știu ca are o melodie despre o bicicleta, Red Hot Chili Peppers.

Suna latino american dar de fapt e tot jamaican și e tot reggae despre biciclete. Uite ca și Jamaica se pare ca are o muza muzicala în biciclete.

Cu siguranță va gândeați ca italienii au ratat ocazia de a se așeza pe harta circuitului mondial pe bicicleta muzicala, ei bine înseamnă ca nu i-ați ascultat pe cei de la Onde Beat.

Iar în 1967 Caterina Casseli canta despre bicicleta ei alba.

Hai sa dam o fuga și în Franța unde despre bicicleta ne canta Teta Diana.

Si tot frantuzeste ne plimba si Robin Moore pe bicicleta lui.

Cam atât am avut eu răbdare sa sap în materie de biciclete muzicale prin lume, dacă mai știți și altele va invit sa la adaugați în comentarii. Va aștept într-un articol viitor sa va prezint și bicicleta cinematografica.

17 comentarii publicate

  1. Nu am mai mers cu bicicleta de cand eram copil, se spune ca mersul pe bicicleta nu se uita niciodata dar cred ca nici macar nu as avea curajul sa ma mai urc pe ea avand in vedere tonajul meu, oricat de mult m-ar incita melodiile dedicate bicicletei 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.