Ironia romanului polițist sau Noumenoir – Flavius Ardelean

Pana sa descopăr cartea lui Flavius Ardelean, Noumenoir n-am mai citit o carte polițistă romanească de pe vremea când citeam în anii de liceu cărțile Rodicăi Ojog Brașoveanu sau pe cele ale lui Horia Tecuceanu, care sunt din punctul meu de vedere monștrii sacri ai literaturii mistery autohtone.

Cartea se vrea o combinație de pamflet și ironie la adresa societății scriitoricești din tara noastră deghizata sub haine de carte polițistă.

Personajul principal cu nume predestinat este Radu Lenea, pornind poate de la faptul ca astăzi multi sunt scriitori în România dar mai mult cu numele, pentru ca de muncit sunt putini cei care chiar muncesc pentru a crea noi cărți care sa treacă peste barierele temporale.

Înșelat de nevasta și lăsat fără manuscrisele muncite cu sârg ajunge să-și bea lipsa de inspirație si mințile în barul hotelului A nus Dei, locul de întâlnire al scriitorilor ratați cu marii lor inamici criticii literari, fără a mai fi interesat nici măcar de plăcerile pe care le-ar putea experimenta alături de Mbala, femeia fatala a localului.

Toate numele personajelor sunt cu grija alese pentru ca Flavius Ardelean nu scrie doar o carte ci un adevărat manifest dedicat vieții literare din tara noastră. Ne întâlnim pe parcursul celor 203 pagini cu M. Namoleanu, cu monștrii deghizați în oameni denumiți Kritikos, cu polemistul Khan Kristos Kancke pana și cu motanul Chiarocuro al fochistului Dante.

Acțiunea este alerta și ne poarta pe urmele unui manuscris secret în compania unei alte femei fatale cu veleități actoricești de asta data Lizaveta Markus pe care al nostru Radu Lenea toată cartea parc-o vrea, parca n-o vrea…

Cartea are o doza de umor ușor negru dar care este imposibil sa nu te prindă și sa nu-ți intre pe sub piele. Eu va recomand cu drag cartea acestui scriitor  de la care am mari așteptări pe viitor în materie de literatura polițistă și pe care sper sa-l pun peste ani pe aceeasi treapta cu Rodica Ojob Brasoveanu și Horia Tecuceanu.

Ahhh, era sa uit dacă v-am trezit interesul gasiti cartea pe site-ul editurii Herg Benet care și-a dedicat ultimii 6 ani descoperirii și valorificării talentelor literare autohtone.

 

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.