5 motive pentru a învăța limba turca

Îmi doresc sa pot citi cărți în limba turca pentru ca orice carte e mai buna în limba originala, netradusa pentru a nu pierde esența povestii și Turcia are o mulțime de scriitori buni și adevărate capodopere literare.

Si vreau, chiar vreau sa înțeleg în sfârșit cântecele lui Zeki Muren.

Pare, poate pueril dar astea sunt o parte din motivele pentru care eu vreau sa învăț limba turca. Astea sunt motivele mele, sentimentale și filozofice poate. Asa ca am decis sa va ofer un top 5 al motivelor realiste pentru care turca ar trebui sa fie material de studiu pentru voi în viitor.

Limba turca poate fi secretul unei vacante de succes în Turcia

Turcia este considerata de multi un adevărat muzeu în aer liber. Cu siguranță nu vei regreta dacă vei alege să-ți petreci aici concediul. Indiferent dacă ești amator de escapade culturale sau dorești un sejur relaxant la malul marii, Turcia poate satisface și cei mai pretențioși turiști.

Istanbulul în sine este o capodopera arhitecturala și culturala. Capitala de pe doua continente te așteaptă sa-i guști aromele și sa-i simți culorile. Nici restul Turciei nu este însă mai prejos cu apele de un albastru intens ca-n filme, plajele aurii și dealurile misterioase, pline de ruine  cu istorie și castele ca-n povesti.

Daca Istanbulul este un oraș modern în care majoritatea locuitorilor sunt cunoscători de engleza sau măcar capabili sa poarte o discuție cat de cat de baza în engleza cu turiștii, nu același lucru se poate spune și despre celelalte regiuni ale Turciei.

Este bine cunoscut faptul ca doar 15-20% din populația Turciei poate purta o conversație în engleza. Asa ca dacă dorești sa zbori cu balonul în Cappadocia sau sa te bucuri de relaxarea de pe plajele de pe coasta mediteraneana a Turciei, ar fi bine sa pleci la drum cu ceva cunoștințe de limba turca sau măcar sa ai la tine un ghid de conversație și un dicționar roman turc pentru a-ți facilita discuțiile cu localnicii.

Limba turca te ajuta sa negociezi

Faptul ca piețele și magazinele turcești sunt un adevărat spațiu al negocierii se știe. Daca te-ai decis sa vizitezi Turcia, nu ai cum sa ratezi bazarele de unde poți achiziționa o mulțime de minunății. Când vorbești limba localnicilor sau măcar ai asupra ta un dicționar romana turca la tine și încerci sa legi câteva fraze în turca în procesul negocierii ai sa fii surprins sa vezi ca vei avea câștig de cauza.

Cum iți spuneam, turcii sunt oameni ai tradiției și se simt onorați de faptul ca te străduiești sa le vorbești limba asa ca pentru a-ți arata plăcerea vor lăsa la preț chiar dacă nu ai cele mai bune aptitudini de negociator.

Limba turca poate fi un atu profesional

Te gândești probabil ca este o limba dificila și nu știi dacă vei reuși sa o stăpânești. Însa vreau să-ți spun ca limba turca, este doar o limba exotica nu și una dificila. Spre deosebire de multe alte limbi care au o gramatica dificila și multe verbe neregulate, gramatica turca se bazează foarte mult pe adăugarea de sufixe cuvintelor de baza pentru crearea de cuvinte noi. Deci, dacă pricepi regulile de baza pentru construcția acestor cuvinte, limba turca devine relativ ușoară de învățat. Unde mai pui ca un fapt interesant al limbii turce este legat de situațiile în care de regula ceea ce în limba romana reprezinta o fraza întreagă, în turca poate înseamnă un singur cuvânt. Asa ca un dicționar romano turc de calitate iți poate fi de mare ajutor dacă te gândești sa începi să-ți pui bazele în limba turca.

Personal consider ca într-o lume în care engleza a devenit o limba atât de notorie, faptul ca o vorbești nu mai impresionează pe nimeni. De fapt, mai toată lumea se așteaptă sa o vorbești.

Cu totul altfel sta treaba când treci în CV la capitolul limbi vorbite, limba turca chiar și la nivel începător.

Într-o piață a muncii cu prea multe cereri și prea puține oferte, orice atu este important, iar limba turca este din punctul meu de vedere un mare atu, dat fiind ca vorbitorii de limba turca în tara noastră sunt relativ putini.

Si dacă ai un dicționar roman turc de la NextPublishing nici nu este greu sa deprinzi limba turca.

Nu știu dacă voi va mai amintiți cum am învățat noi cu ani în urma limbile străine? Daca sunteți ca și mine din generația anilor ’90, cu siguranță ați petrecut ore în sir urmărind telenovelele spaniole, filmele polițiste gen Verdict: crima și desenele animate de pe posturile italiene de televiziune.

Si pentru a-i combate pe cei care critica telenovelele, va spun ca noua ne-au prins bine. Astăzi vorbim, poate nu gramatical sar suficient la nivel conversațional: engleza, spaniola, italiana și franceza.

Daca ați urmărit posturile noastre de televiziune, probabil ați observat ca sunt la moda serialele turcești. Si da, poate au un iz de telenovela dar lăsați-vă copiii sa le urmărească în detrimentul desenelor animate titrate în limba romana și peste ani veți avea frumoasa surpriza ca aceștia vor vorbi limba turca. Vizionarea filmelor turcești împreună cu un dicționar romana turca pot avea rezultate extraordinare în culturalizarea lingvistica a voastră și a copiilor voștri.

Limba turca este o limba exotica cu un alfabet latin

Desi este o limba exotica, faptul ca are la baza un alfabet latin, te ajuta foarte mult în procesul de învățare, in primul rand pentru ca te scutește de efortul pe care trebuie sa-l depui pentru a învăța și un nou alfabet, de exemplu chirilic sa zicem. Este de ajuns faptul ca înveți cuvinte noi și reguli gramaticale. Daca n-ai cunoaște nici alfabetul ai avea nevoie pe lângă un dicționar roman turc și de un dicționar pentru litere, asta asa ca sa ne amuzam puțin.

Limba turca împrumută cuvinte din alte limbi

Daca tot am început să-ți înșir motivele pentru care nu e chiar asa de dificil sa înveți limba turca, hai să-ți mai dau un motiv. Ei bine, dacă știi franceza ești un norocos. Daca știi araba sau farsi ești și mai norocos, dar cum asta e puțin probabil iți voi vorbi acum despre multitudinea de cuvinte pe care limba turca le împrumută din franceza.

Daca ai sa cauți într-un dicționar romano turc de exemplu, la originea cuvântului ai sa observi ca multe sunt de origine franceza. Ceea ce nu chiar atât de greu de crezut dacă te gândești la expansiunea pe care a avut-o cândva Imperiul Otoman. Stați liniștiți, n-o sa va vorbesc despre Suleyman Magnificul.

Daca v-am convins sa treceți pe lista limbilor ce trebuie studiate în viitor și turca, vreau sa va mai spun ca editura Next este singura editura din tara noastră care editează cărți pentru vorbitorii de limbi exotice precum araba, turca și chineza.

Dicționarul despre care v-am vorbit în articol îl gasiti în perioada aceasta la un preț redus de 90 de lei fata de 120 lei cat este în general.

Voi ce părere aveți despre studierea limbii turce?

 

 

14 comentarii publicate

  1. Chiar nu am stiut ca limba turcă are cuvinte împrumutate din franceză. Curios , cand o ascult mie mi se pare imposibil de reprodus, in sensul că nu rețin nimic.Iar la franceza stau binisor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.