Zulu – Caryl Ferey

Titlu: Zulu

Autor: Caryl Ferey

Editura: Allfa

Nr. pagini: 346

Traducere: Simona Negrea

An publicare: 2016

„Nici urma de remușcări sau de rușine pe fata lui de Brad Pitt crescut cu cereale integrale.”

Zulu – Caryl Ferey

Romanul scris de noua emblema a lumii literare franțuzești, Caryl Ferey din ultimii ani i-a adus acestuia în cei 9 ani de la prima publicare nu mai puțin de 10 premii, recunoașterea incontestabila în materie de autor de thrillere și romane polițiste și nu în ultimul rand ecranizarea povestii sale în 2013 cu nume mari de la Hollywood cum sunt Orlando Bloom și Forest Whitaker (pe care îl veți recunoaște din Minți Criminale: Comportament suspect).

Este din punctul meu de vedere un excelent thriller care te tine în tensiune de la prima la ultima pagina, dar în același timp este genul de carte din care ai ocazia sa înveți o mulțime de noțiuni atât istorice, geografice dar nu în ultimul rand social – culturale despre Africa și cu precădere despre Cape Town unde se desfasoara majoritatea acțiunii cărții. Aceasta carte iți oferă o imagine foarte amănunțită a vieții din lumea africana de la pătura sociala alba și bogata ce locuiește în vile demne de staruri de cinema și contrastanta lume mizera din mahalaua orașului care este de altfel imensa.

Mana calda

Prima din cele trei părți ale romanului ne prezintă evenimentele care l-au marcat în copilărie pe „micul zulu”, devenit astăzi șeful Serviciului Omoruri din cadrul politiei Cape Town, Ali Neuman, personajul nostru principal. In aceasta parte a cărții ne documentam și în privința ororilor petrecute în Africa pana la instaurarea regimului lui Mandela. Un tata spânzurat și un frate ars de viu, ambele în fata ochilor lui de copil, ar marca pe oricine. Pe el l-au transformat într-un polițist excelent pe care actualul șef al politiei, apropiat de pensionare spera sa-l lase pe viitor la conducerea politiei din Cape Town.

Tocmai apele limpezi dinainte de pensionare se tulbura cu o crima ce face valuri în înalta societate africana, fiind vorba de fiica unuia dintre embleme fotbalului african de alta data, actualmente om de influenta în politica africana moderna. Asa ca acesta este nevoit sa își pună omul de incredere, Ali Neuman împreună cu echipa lui mai atipica sa ancheteze respectivul caz, în speranța obținerii unor răspunsuri înainte ca societatea africana și asa instabila politic sa izbucnească ca un butoi de pulbere.

Brian Epkeen este partea rebela a echipei, un polițist excelent dar un afemeiat notoriu cu o viata familia dezastruoasa, o fosta soție care îl detesta și un fiu care îl uraște.

Dan Fletcher este echilibrul echipei, familistul convins căsătorit cu iubirea vieții lui, tata a 2 copii minunați de câțiva anișori lovit de drama bolii secolului, cancerul care ii macină soția, clipa de clipa.

Janet Helms este expertul în calculatoare supraponderal, hackerul din umbra al echipei care are o pasiune nedeclarata pentru colegul familist.

Zaziwe

Partea a doua a cărții ne aduce în prim plan noi crime și mistere, vinovați gasiti decedați și dileme care tot rămân fără răspuns. Intram mai în amănunt în viata fiecăruia dintre cei patru membri ai echipei de ancheta care se ocupa de cazul nostru. Aflam de ce Ali deși un bărbat dorit de toate femeile nu poate avea nicio relație sentimentala, care sunt regretele lui Epkeen, cum s-a adaptat Fletcher în secția de omoruri și care sunt visele lui Janet.

Descoperim și o rețea de traficanți de droguri care pare a fi conectata de morțile pe care le anchetam și de aici misterele se amplifica și mai mult.

Este o carte despre prietenie pe fondul unei lumi bolnave și a unor criminali fără scrupule.

Sa se cutremure pământul

Partea a treia a cărții începe sa ne ofere răspunsuri, dar pentru fiecare răspuns pe care îl primim avem de plătit cate un preț și uneori prețul este mult prea mare.

Daca v-am făcut curioși, gasiti cartea pe site-ul editurii All cu reducere de 25% în aceasta perioada.

P.S. Acum ca am citit cartea, pot sa vad liniștită filmul asa ca va aștept curând cu impresiile despre ecranizare într-un articol următor.

P.P.S. Am redescoperit în carte o formație pe care o ascultam cu drag în anii de liceu asa ca va las mai jos un clip pentru cei care sunt fani Radiohead.

 

 

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.