Cum sa alegi trotineta potrivita pentru copilul tău?

Parca mai ieri abia învăța sa pună primii pași, stângaci și ținându-se de mana ta. Acum vine și te roagă sa-i cumperi o trotineta. Rapid mai trece timpul, nu-i asa? Astăzi ai început sa te preocupi de biciclete, triciclete, trotinete tot pentru copii pentru ca mobilitatea pustiului cat și energia lui este fantastica și chiar trebuie consumata.

Diversitatea modelelor de trotinete fiind astăzi atât de vasta, acest articol se dorește a fi un ghid pentru părintii care doresc sa le achiziționeze micuților o trotineta copii adecvata vârstei și înălțimea acestuia.

Trotineta potrivita în functie de vârstă

In mod normal un copil în vârstă de 2 ani, are toate capacitățile dezvoltate necesare pentru a utiliza o trotineta, singurul lucru de care mai au nevoie este timpul pentru a-și da seama ce au de făcut cu aceasta.

Atunci când achiziționezi o trotineta, primul lucru de care trebuie sa ții cont sunt numărul de roti. In functie de model acestea pot varia de la 2 la 4. Cu cat are mai multe roti, cu atât aceasta oferă mai multa stabilitate micuțului care o folosește.

In cazul în care achiziționați or trotineta copii pentru un copil cu vârsta cuprinsa intre 2 și 3 ani, sfatul meu este sa optați pentru o trotineta cu 3 pana la 4 roti pentru ca ii va fi mult mai ușor sa învețe sa o folosească și în același timp sa își mențină echilibrul.

De preferat sunt modelele cu 3 roti, dintre care 2 pe fata și una în spate. Trotinetele cu 4 roti sunt mai greoaie și mai lipsite de mobilitate. Atunci când trotineta are 2 roti în spate copilul are tendința de a se împiedica în ele.

In cazul în care copilul care se va bucura de aceasta trotineta are intre 3 și 4 ani, optați pentru o trotineta în 3 roti dacă micuțul este pentru prima data când va utiliza asa ceva. Daca în schimb este un mic expert în materie de trotinete puteți sa optați lejer pentru cele cu 2 roti. Sunt mai dificile de utilizat dar sunt ușor manevrabile și satisfactia de a putea merge pe o trotineta în 2 roti este deosebita.

Pentru copilul cu vârsta cuprinsa intre 4 și 5 ani puteți selecta o trotineta cu 2 roti, o platforma larga și cel mai important frână. Copilul trebuie în primul rand sa învețe sa pună frână, apoi sa prindă viteza.

Daca a trecut prin etapele anterioare și are acum intre  6 și 8 ani puteți fără grija sa-i luați o trotineta de la SportAddict cu 2 roti, cu platforma mai îngustă și cu o greutate redusa. Acum deja puteți opta pentru modele cu un grad de dificultate mai ridicat care ii vor permite sa se dezvolte fizic armonios și sa exerseze o mulțime de scheme sportive.

Dupa ce copiii au trecut de vârsta de 10 ani renunță de regula la trotinete în favoarea rolelor sau skateboard-ului. Daca însă este cu adevărat pasionat de trotinete puteți opta pentru modelele de trotinete adulți capabile sa-i ofere mult mai multa capacitate de manevrare. Acest tip de trotinete adulți, pot susține o greutate de pana la 100 de kilograme.

Trotineta potrivita în functie de înălțime

Atunci când copilul utilizează trotineta, este foarte important ca acesta sa aibă o poziție corecta astfel încât sa nu-i fie afectata coloana vertebrala. Ghidonul trebui sa fie în dreptul pieptului copilului atunci când acesta este poziționat lângă trotineta și nu când se afla pe ea. Atunci când se afla pe trotineta copilul trebuie sa aibă spatele drept și bratele ușor îndoite în zona coatelor.

Caracteristici importante la o trotineta

Rotile sunt foarte importante atunci când alegi o trotineta. Daca trotineta va fi folosita pe un drum neasfaltat, cum sunt ce-i drept destule pe la noi, cele mai potrivite roti cu care aceasta sa fie dotata ar fi rotile mari și relativ înguste pentru ca oferă o mai buna aderenta cu imperfecțiunile solului în schimb nu sunt foarte ușor manevrabile și nici la fel de rapide. Rotile mici sau din plastic cauciucat sunt adecvate de regula pentru acele zone fără imperfecțiuni, perfect netede cum sunt terenurile de sport sau anumite parcuri mai nou reabilitate. Când rotile sunt mici se poate prinde mai ușor viteza cu o astfel de trotineta. Mărimea rotii este cea care stabilește gradul de stabilitate oferit de trotineta respectiva dar și viteza pe care aceasta o poate prinde în mers.

Platforma este de asemenea importanta la achiziție. Platformele mari sunt potrivite pentru utilizatorii mai mici pe cad cele mai mari pentru utilizatorii experimentați. Daca utilizați o trotineta cu o platforma joasa este bine sa fiți atenți la borduri pentru a evita posibilele accidente.

Materialul este un alt element de care trebuie ținut cont atunci când alegeți trotineta. Cele din plastic de regula au un preț relativ mai redus decât cele din metal, sau care sunt mixte. Dar deși trotinetele din metal au un preț mai crescut sunt și mai fiabile și mai rezistente. Cele din plastic sunt de obicei destinate micuților pana în 3 ani pentru ca sunt mai ușor de utilizat. Daca deja știe ce are de făcut cu trotineta, luați una de metal. Cea mai buna varianta de trotineta din metal este cea din aluminiu.

Ghidonul este și el foarte important atunci când alegi trotineta. Este de preferat sa fie acoperite cu un material absorbant pentru a nu aluneca din cauza transpirației.

Frana este probabil cea mai importanta parte a unei trotinete pe care o va alege un părinte pentru copilul sau pentru ca știm cu toții ca nu putem sa evitam căderile, dar putem încerca sa le prevenim cu ajutorul frânelor. Optati pentru modele cu frâna în spate nu cu frâna frontala ca sa nu riscați ca micuțul sa se accidenteze.

Pliabilitatea este foarte utila atunci când locuiți în spatii mici cum e la bloc și nu beneficiați de o boxa sau o zona considerabila de depozitare. Nu sunt la fel de durabile ca o trotineta fixa dar dacă spațiul nu va permite sunt o soluție buna.

Daca le achiziționați de pe site, va puteți bucura de ele în maxim 48 de ore și beneficiază și de garanție 24 de luni.

Cum sa îmbraci copilul pentru trotineta?

Desi de regula nu se poate spune ca este o activitate riscanta totuși este de preferat ca micuțul sa fie bine îmbrăcat cu hăinuțe care sa-i protejeze genunchii și coatele, de preferabil chiar echipament de protecție: genunchiere, cotiere și casca. Cel puțin cat este la început, pentru ca apoi nu va mai dori sa le poarte pe motiv ca ceilalți copii nu le poarta asa ca de ce ar face-o el. Încălțămintea trebuie sa fie comoda și potrivita copilului ca sa nu se simtă jenat de ea.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Ryde, solutii smart pentru deplasari rapide si nepoluante prin oras

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.