Nisipuri mișcătoare – Malin Persson Giolito

Titlu: Nisipuri mișcătoare

Autor: Malin Persson Giolito

Editura: Rao

An publicare: 2016

Nr. pagini: 443

Gen: Thriller

„Procesul asta nu seamănă, deloc cu un concert. Nu sunt un star rock. Oamenii atrași de mine nu sunt niște fani nebuni, ci niște necrofagi. Când ziariștii ma folosesc ca momeala pe prima pagina, miroase a moarte și hienele sunt provocate.”

Nisipuri mișcătoare – Malin Persson Giolito

Cum probabil ați observat de-a lungul timpului, am o pasiune pentru literatura nordica. De curând am gasit pe site-ul librăriei online Libris.ro, o carte care mi-a atras atenția și pe care am comandat-o imediat mai ales ca este un titlu nou despre care nu am avut ocazia sa citesc recenzii ca sa-mi pot face o opinie măcar. Este genul de carte pe care am comandat-o strict pentru faptul ca mi-a plăcut coperta și titlul…hmm, probabil a avut o mica influenta și faptul ca este considerat de critici „Cel mai bun thriller suedez al anului”.

Despre autoare pot sa va spun ca este de origine suedeza, născută și crescuta în orașul Djursholm în care se și desfasoara acțiunea romanului. Deși se pare ca „Nisipuri mișcătoare” este al 4-lea roman scris de Malin Persson Giolito, la noi în tara nu a fost publicat și tradus decât acesta. Le aștept cu interes și pe celelalte, pentru ca după ce am citit aceasta carte sunt convinsa ca va câștiga multi adepți printre cititorii din tara noastră.

Va spuneam ca este considerat cel mai bun thriller, ei bine personal nu am simțit ca citesc un thriller. Pot însă sa spun ca îl consider cel mai bun roman psihologic al anului. Tensiunea romanului nu vine din fapte ce ar putea sa se întâmple cat din deznodământul unor fapte care deja s-au întâmplat.

Este povestea unei fete de 18 ani acuzata ca ar fi fost complicea iubitului ei într-un masacru din școala în care învăța. Fiind un eveniment cu un impact mediatic foarte puternic la nivel național dar și internațional și cum suspectul principal moare și el în masacru, opinia publica are nevoie sa găsească un vinovat și acest vinovat este Maria Norberg, Maja la al cărei proces de acuzare suntem martori prin intermediul autoarei, a cărei profesie de avocata își aduce contribuția în relatarea romanului.

Daca as fi avut 18 ani acum când citesc aceasta carte, m-as fi regăsit probabil în trăirile Majei, în prima dragoste, în mirajul anturajului și tentația drogurilor.

Este însă o carte în care astăzi ma regăsesc cu teama, în postura unui părinte de adolescent a cărei tinerețe zbuciumata nu mai seamănă cu tinerețea mea de alta data, un părinte prins intre frica de a-i oferi prea multa libertate și imposibilitatea de a-l tine departe de tumultul anilor de liceu de azi.

As vrea sa-i gasesc responsabili pe părintii Majei, pentru ca s-au lăsat fermecați de faptul ca băiatul bogat ii acorda atenție fiicei lor și chiar au împins-o în bratele lui. Dar oare Maja ar fi acceptat, dacă i-ar fi interzis sa nu iasă cu el? Cel mai probabil nu, ar fi ieșit cu el pe ascuns și poate situația ar fi fost chiar mai dramatica sau poate nu, cine știe? Oare eu mi-as lăsa copila de nici 18 ani sa plece în vacanta cu iahtul cu iubitul de nici câteva zile și tatăl acestuia mare multimiliardar? Sunt conservatoare, știu și încă mai am vreo 10 ani sa caut răspuns la întrebarea asta.

Ii gasesc însă fără drept de apel vinovați pentru ca au continuat sa nu ia atitudine și când au descoperit problemele pe care acesta le are cu drogurile, continuând sa se amăgească ca lucrurile sunt în regula. Ii gasesc vinovați pentru ca și-au vazut în continuare de vieților lor nepunand întrebări la care nu-și doreau sa afle răspunsul.

Din punctul meu de vedere, este o carte din care toate generațiile au ceva de învățat și pe care v-o recomand cu placere. Daca sunteți curioși sa aflați ce s-a întâmplat cu Maja și de ce este ea cu adevărat vinovata în povestea asta, va mai spun doar ca în perioada aceasta Libris.ro va oferă transport gratuit dacă o achiziționați.

 

1 comentariu publicat

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Quicksand - cand baiatul rau poate distruge fata buna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.