O mie nouă sute optzeci şi patru – George Orwell

Astăzi va invit din nou la lectura prin intermediul unui guest post semnat de prietenul nostru InfraSunete, care scrie pe https://infrasunete.eu și pe http://scriitoriromani.info.

RĂZBOIUL ESTE PACE
LIBERTATEA ESTE SCLAVIE
IGNORANŢA ESTE PUTERE
FRATELE CEL MARE STĂ CU OCHII PE TINE

Asta stă scris pe pereții universului descris de George Orwell în cartea „O mie nouă sute optzeci și patru”. Acțiunea din carte are loc pe la 1980 și are loc într-o Londra nouă și într-o lume nouă.
Lumea s-a schimbat. Nu prea mai există tari așa cum se știau ele ci mai mult bucăți de continente care se cam luptă între ele. Londra face parte din Oceania și se află sub conducerea Partidului. Puterea este concentrată în Partidul Interior, elita partidului conducător și apoi în mâinile Fratelui Cel Mare, șeful suprem. Pare că totul este mai simplu, adică nu mai există legi de exemplu, așa că nimic nu este ilegal. Cu toate astea, oamenii sunt atent observați, tot timpul și în caz de ceva, sunt ori executați în public, ori vaporizați. Asta înseamnă că dispar cu totul și din acte și de peste tot ca și cum nu ar fi existat vreodată.
Cunoaștem mai bine lumea aceasta prin intermediul unui funcționar public, Winston Smith, care lucrează la unul din cele 4 ministere existente ce formează guvernul: Ministerul Iubirii, Ministerul Adevărului, Ministerul Păcii și Ministerul Abundentei.
Ministerul Adevărului la care lucrează și Winston se ocupă cu știrile, cu distracțiile etc. Winston este unul dintre responsabilii cu rescrierea știrilor astfel încât să se potrivească predicțiile din trecut cu ce s-a întâmplat de fapt. De asemenea, tot partidul declară creșteri de PIB, creșteri ale producției, creșteri ale nivelului de trăi și așa mai departe.
În această lume, fericiți sunt doar prolii. Aceștia sunt cei care nu sunt membri de partid, cei din clasa cea mai de jos, cei care trăiesc în periferii și sunt buni doar de exploatat și ținut intenționat în sărăcie și nevoi. Ei sunt cei cărora nimeni nu le dă atenție fiindcă pe undeva sunt cam la nivelul animalelor, așa se consideră. Mă rog, nici ei nu sunt fericiți dar sunt mai liberi.
Se schimbă totul în această lume, până şi limba. Se trece de la VechiVorba la Nouvorba care…
„Nu vezi frumusețea desființării cuvintelor? Tu știai că Nouvorba este singura limbă din lume al cărei vocabular scade în fiecare an?! …
– Nu-nțelegi că singurul scop al Nouvorbei este de-a limita aria de gândire?! Până la sfârșit, o să facem crimaganditul literalmente imposibil, pentru că n-or să mai existe cuvinte în care să-l exprimi!”
Iubirea e interzisă, relațiile sexuale la fel. Este permis sexul doar pentru reproducere și doar pentru persoanele căsătorite, dar trebuie făcut fără plăcere. Sexul este ca un act de voință, un obiect, nu o plăcere. De asemenea dacă două persoane se plac, există sentimente pentru ele atunci căsătoria nu va fi permisă.
Într-o astfel de lume, Winston încearcă să-și țină cam ca toată lumea capul la suprafață și să supraviețuiască.

Părerea mea despre carte

O să încep invers și anume prin a vă recomanda cu dragă inimă cartea, este un roman foarte bun ce merită din plin citit. Eu l-aș trece pe lista de lecturi obligatorii pentru orice om fiindcă poate fi genul de carte revelatoare, ce trezește omul. De asta a și fost interzisă în Rusia dacă nu mă înșel dar și în alte țări asemănătoare.
Despre carte sunt multe de zis, din punctul meu de vedere este genul de carte ce nu poate fi recenzată. Sunt foarte multe detalii ce sunt foarte greu de concentrat în câteva sute sau mii de cuvinte. Poți scrie lejer câte o pagină pentru fiecare zece, douăzeci de pagini. Este un roman distopic și o satiră în același timp. Ca și Ferma Animalelor este un mare șut în fund dat comunismului.
O grămadă din lucrurile scrise în carte se potrivesc mănușă comunismului și cei dintre noi ce avem în jur de 30 de ani sau mai mult cred că ne amintim câte ceva. Spiritul lui Orwell este unul profund satiric, ce face un haz de necaz amar. De exemplu faptul că Ministerul Iubirii se ocupă de fapt cu războiul. Faptul că mâncarea este raționalizată dar când Partidul operează tăieri, le declară de fapt creșteri, și tot așa.

Sună cunoscut?

Este însă o carte cutremurătoare. Și este cutremurătoare pentru că poate fi reală, ca să nu mă aventurez să zic că se întâmplă ce scrie în ea. Orwell pare să fi avut o luciditate extraordinară şi o viziune foarte clară în timp.
Subiectele abordate, descrierea modului în care poate fi abolită şi transformată realitatea… sunt absolut veridice.

Cam asta e ceea ce șochează la cartea asta, după ce o citești, nu te-ar mira deloc dacă la sfârșitul cărții ai găsii mențiunea „scrisă după fapte reale”. N-aș vrea să fiu paranoic, dar o parte din cele descrise în carte cu siguranță se întâmplă și de mult timp. Nu mă crezi?
Caută pe net. În Coreea de Nord s-a transmis public la ultima olimpiadă că sportivii acestei țări au câștigat TOT în condițiile în care ei n-au câștigat NIMIC. Despre ce vorbim deci?
Cum putem ști noi, oamenii de rând, cât din ce ni se prezintă la tv, pe net, în ziare etc. este adevărat? De unde putem ști că istoria prezentată este adevărată și n-a fost manipulată într-un fel sau altul? O parte din ce scrie în carte chiar s-a întâmplat și chiar la noi. Istoria a fost exagerată ca să stârnească patriotismul oamenilor. De ce nu ar face asta și alții, de ce nu ar fi făcut-o şi altcineva? Eu sunt destul de sigur că astfel de lucruri s-au întâmplat și se întâmplă. Sper să nu ajungem totuși chiar până acolo, dar e posibil.
Se mai vorbește de asemenea de monitorizare, sisteme electronice denumite tele-ecrane care se aflau peste tot, în fiecare cameră, pe străzi, la muncă, etc. și aveau dublu-rol și emiteau și recepționau peste tot. Știi că se zice că asta se întâmplă în prezent cu smart-tv-urile, da? Că acestea recepționează sunetele din casă, da? Nu știu dacă e adevărat sau nu, dar de ce nu ar fi?
Citiți cartea și sfătuiți și pe alții să o citească. O facem pentru noi, pentru noi toți. După această carte, consider că veți privi lumea și mai ales lumea politică cu alți ochi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.