Shantaram – Gregory David Roberts

Titlu: Shantaram

Autor: Gregory David Roberts

Serie: 2 volume

Editura: Allfa

An editare: 2016

„Asa incepe aceasta poveste, ca toate celelalte cu o femeie, un oraș și un dram de noroc.”

Gregory David Roberts, autorul romanului Shantaram dar și cel care se ascunde în spatele personajului principal al romanului cu tenta autobiografica este de origine australiana, fost consumator de droguri și jefuitor de bănci, evadat din închisoare și fugit în India ne povestește viata plina de peripeții de care are parte în cei 10 ani pe care ii petrece în aceasta lume exotica.

Deși povestea vieții lui este doar imaginea de ansamblu pe care s-au bazat cele doua cărți scrise de el, continuarea romanului Shantaram și anume Umbra muntelui v-o voi prezenta într-un alt articol, talentul lui scriitoricesc reușește sa creeze o opera ce depășește cu mult realitatea și asa foarte impresionanta pe care Gregory David Roberts a trăit-o în anii tinereții lui. Născut în 1958, autorul a trăit de-a lungul vieții în multe locuri din lume cum sunt Franța, Germania și Australia, fiecare punându-și accentul asupra stilului sau literar însă de departe, India își aduce cel mai maree aport și cea mai mare influenta în operele semnate de el.

Ca o curiozitate care personal mi-a atras atenția privind viata lui este faptul ca în 2007 acesta s-a căsătorit cu prințesa Francoise Sturza, considerata de presa prințesa de Elveția, deși în realitate Elveția nu a avut niciodată o familia regala. De fapt, asa cum probabil v-ați gândit și voi, Francoise Sturza este înrudită cu familia nobiliara romanească Sturza ce deține titluri princiare. Nu este însă o descendenta autentica a acestora ci fosta soție a printului Eric Ioan Sturza, fratele mai mic al lui Dimitrie G. Sturza care s-a făcut remarcat în tenisul elvețian după ce, în urma abdicării regelui Mihai întreaga familie s-a stabilit în Elveția. Cu toate ca este divorțată de print, lui Francoise i s-a permis sa păstreze titlul de prințesă printr-un decret regal.

Dar sa revenim la romanul nostru a cărui poveste incredibila atras atenția producătorilor de film și despre care umbla vorba la un moment dat ca se va face o ecranizare avându-l ca producător și actor principal pe Johnny Deep. Zvonurile însă pana în momentul de fata nu s-au concretizat și nici nu se știe dacă acest lucru se va întâmpla în viitor.

„Acum știu ca era mirosul dulceag și transpirat al speranței, opusul urii, și în același timp, aroma acra și înăbușitoare a lăcomiei, opusul mirosului iubirii. Era mirosul zeilor, demonilor, imperiilor și civilizațiilor, care infloresc și decad.”

Pe lângă faptul ca este un roman plin de actiune care te tine cu sufletul la gura din clipa când personajul principal sunt falsa identitate a neozeelandazului Lindsay pune prima data piciorul pe aeroportul din Bombay fugit din Australia de unde evadase din închisoare și pana la ultima pagina, aceasta carte servește cititorului și ca un mic ghid turistic dar și cultural al Indiei purtându-ne din mahalalele mizere de la periferia orașului pana în hotelurile de 5 stele ale metropolei, din viata familiei simple de țărani indieni pana la marii mafioți ce guvernează aceasta tara exotica și învârt banii, de la prostituate și proxeneți la hoți de buzunare și oficialități.

Fiind genul omului cu o mie de măști, Lindsay devine Lindbaba alături de micul ghid ce-i va fi prieten de suflet in India, Prabaker, pentru ca mai apoi alături de părintii acestuia sa devina Shantaram, ceea ce înseamnă „om al păcii lui Dumnezeu”. Citind aceasta carte mi-am adus aminte de conceptul pe care l-am învățat în anii de scoală potrivit căruia omul perfect este creat din defecte, în cazul nostru, omul păcii este creat din vicii, pentru ca trebuie sa recunoastem ca Lin avea foarte multe vicii, unele venite la pachet din Australia și altele dobândite și îmbunătățite în cursul anilor petrecuți în India.

Mereu am vazut India ca acea tara care reușește sa înglobeze întreg mapamondul intre granițele ei, aici întâlnind un amestec de culturi, religii, naționalități, delicii culinare, arome, sunete si culori mai mult sau mai puțin omogen dar care se îmbină într-o atmosfera exotica ce nu s-ar potrivi nicăieri în alta parte în lume.

Lucrul acesta este foarte bine surprins de autor în carte prin întâlnirile ce au loc la barul La Leopold și la care iau parte un grup de indivizi extrem de diferiți intre ei de la naționalitate și pana la ocupație și gândire dar care au în comun existenta pe muchie de cuțit și de cele mai multe ori în afara legalității. Tot acest grup pestriț din care fac parte personaje ca Didier, Vikram, Karla, Ulla, Modena, Maurizio și alții sunt esențiali pentru a intelege parcursul și transformările ce se petrec în personalitatea lui Lin în romanul nostru.

Este genul de carte care te face sa te îndrăgostești de un infractor pentru ca ne arata ca și nelegiuitii au suflet, Lin fiind un soi de Robin Hood bollywoodian ce în paralel cu acțiunile mafiote pe care le va săvârși pe tot parcursul romanului va fi mereu alături și va sprijini amărâții din mahalale.

Acest roman este asemeni Indiei, un amalgam. Este un thriller dar și un roman psihologic, o descriere minunata dar și un roman inițiatic. Este o carte pe care v-o recomand din suflet și pe care o gasiti pe site-ul editurii All în aceasta perioada cu o reducere de  45.01% fata de prețul inițial.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Umbra muntelui – Gregory David Roberts – Momente de viață

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.