Umbra muntelui – Gregory David Roberts

Titlu: Umbra muntelui

Autor: Gregory David Roberts

Serie: volum 2

Editura: Allfa

Nr. pagini: 852

 

“Când m-au arestat, am spus, m-au supus unor teste psihologice. M-au declarat suficient de sănătos la cap ca să fiu judecat, ceea ce nu pot afirma despre majoritatea cunoscuților mei, inclusiv despre psihiatrul care m-a verificat. Ca să fii judecat și condamnat, trebuie să fii declarat sănătos mintal. Asta înseamnă că toți pușcăriașii din lume sunt oameni perfect raționali. Ținând cont câți dintre cei aflați în libertate merg la psiholog, în curând, singurii care vor putea dovedi că sunt întregi la minte vor fi cei din închisoare.” –  Umbra Muntelui

Umbra Muntelui este al doilea volum din seria de 4 cărți scrise de autorul australian Gregory David Roberts, dar din care pana în acest moment în limba romana sunt traduse doar doua cărți și anume aceasta și prima carte din serie intitulata Shantaram despre care v-am vorbit într-un articol anterior.

Despre autor se pot spune multe, mai ales ca fiind redactate cu inspirație autobiografica acesta își pune accentul asupra personajului principal cu încă și mai multa influenta. Impresionat profund de viata mizera din mahalalele din Bombay, acesta deschide o clinica gratuita pentru a ajuta sărmanii din aceasta zona.

Este plăcut sa vezi ca deși viata a avut grija sa-l ducă pe culmile succesului acesta nu a uitat ca la un moment dat în viata a fost lovit de soarta și încearcă pe cat posibil să-și aducă aportul pentru  face o schimbare în bine în tara care i-a marcat existenta.

Daca ai citit prima parte a cărții, atunci știi ca este o descriere amănunțită a lumii indiene cu tot amalgamul de culori, mirosuri, arome, sunete și credințe îmbrăcată într-un thriller alert care te tine cu sufletul la gura.

Umbra muntelui este continuarea aventurilor lui Lin pe pământ indian, dar se poate citi și separat deși ar fi păcat sa nu cunoașteți întreaga poveste și parcursul acelor personaje care își continua existenta în al doilea volum.

Lindsay devenit Lindbaba și mai apoi Shantaram în prima carte, rămâne de data aceasta Shantaram pana la final. Revenit în India de aceasta data ca mafiot și unul chiar respectat, Shantaram își continua afacerile ilegale devenind din ce în ce mai cunoscut printre mafioții din aceasta tara.

Va spuneam ca va veți întâlni cu personaje dragi din prima carte cum sunt Karla, marea dragoste a lui Lin pe care o găsim de asta data căsătorită cu un mare bogătaș din industria media. Sa fi uitat Karla complet de Lin? Sa fi renunțat la sentimentele ei?

Nici Lin nu mai este se pare singurel, având-o alături pe delicata Lisa. Sa nu mai aibă Shantaram niciun sentiment pentru Karla? Ei bine asta rămâne sa aflați voi dacă va încumetați sa parcurgeți cela 852 de pagini minunate și pline de aventuri în care efectiv nu te poți plictisi.

Va mai aduceți aminte de Didier? Ei bine veți avea ocazia sa-l reîntâlniți și în Umbra Muntelui, fiind la fel de savuros ca și în prima carte.

Noua poziție a lui Lin din India presupune și relații cu noi oameni și implicit aparitia de noi personaje în carte pe care am sa va las pe voi sa le descoperiți.

O sa va spun doar ca este o carte la fel de colorata pe cat este și tara despre care vorbește, la fel de aromata ca și esențele indiene și tot atât de energica precum sunt și dansurile indiene.

Cartea a fost primita spre recenzie de la Editura All și o gasiti pentru achiziționare pe site-ul editurii cu 36% reducere în aceasta perioada.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.