Ce a lasat in urma ei – Ellen Marie Wiseman

Titlu: Ce a lăsat în urma ei

Autor: Ellen Marie Wiseman

Editura: Trei

An editare: 2017

Nr. pagini: 429

 

„Pentru ca am asa de multe neajunsuri și defecte, niciun om cu mintea-întreaga nu m-ar lua vreodată de soție. Apoi, din nou, poate ai dreptate, mama. James nu este în toate mințile. Este un afemeiat josnic și abuziv. Dar ce-ți pasa ție, atâta timp cat ma ia de pe capul tău? Atâtă timp cat ma tine departe de Bruno?”

Când am descoperit aceasta carte pe site-ul librăriei online libris.ro, m-am lăsat influențată de coperta, titlu și nu în ultimul rand descrierea de pe spate. Cum nu am mai citit pana acum cărți scrise de autoarea Ellen Marie Wiseman m-am gândit ca este probabil o saga de familie, povestea unui personaj din 1929 legat prin intriga și istorie de personajul actual din zilele noastre.

Însa ce am gasit în carte este departe de ceea ce am cautat și așteptat de la romanul autoarei americane de origine germana. O poveste tulburătoare despre condiția femeii de la începutul secolului 20 fie ea și moștenitoarea unui mare om de afaceri din New York este prezentata în oglinda cu povestea unei fete din zilele noastre a cărei mama i-a ucis tatăl în urma cu 10 ani fiind închisă, motiv pentru care fiica ei este data în plasament la diverse familii.

La 1929 o descoperim pe Clara Elizabeth Cartwright, o fata de 18 ani care pare sa aibă totul, financiar cel puțin, pentru ca încă din primele pagini descoperim ca este un soi de săraca fata bogata. Un tata preocupat de afaceri și dornic să-și alimenteze soția depresiva cu băutură din belșug, o mama preocupata de băutură și evenimente sociale și un frate care și-a pus capăt zilelor este familia tinerei Clara. Dintr-un copil tăcut și mereu supus dorințelor părinților sai nepăsători la necesitățile ei, Clara capătă curajul de a-și înfrunta familia atunci când îl întâlnește pe Bruno, un tânăr emigrant italian alături de care trăiește o frumoasa poveste de dragoste și care ii arata ce înseamnă sa fii iubita, apreciata și respectat nu în ultimul rand.

Din păcate, Clara realizează mult prea târziu ca în loc sa își susțină părerea în fata părinților ei și sa încerce sa-i facă sa accepte povestea ei de dragoste cu Bruno, renunțând la planurile lor de a o căsători cu James un băiat de bani gata, alcoolic și violent, ar fi trebuit sa fuga împreună cu alesul ei cat mai departe posibil. Atât de târziu încât, atunci când face aceasta constatare, Clara este deja închisă într-un institut pentru boli nervoase de lux, conform cu poziția sociala a familiei fără a avea posibilitatea de a lua legătura cu Bruno. Nu contează pentru nimeni faptul ca ea striga cat poate de tare ca nu are probleme psihice, atâta timp cat tata plătește pentru ca fiica lui sa fie ținută acolo cat mai departe de imigrantul cu care dorește sa se căsătorească.

Banii din păcate nu sunt eterni și criza financiara lovește și rezervele financiare ale familiei Cartwright care pusa în aceasta situație prefera sa își asigure confortul în continuare anunțându-și fiica printr-o scrisoare ca va fi transferata într-un institut pentru boli nervoase de stat și anume Chapin Hill.

Acesta este efectiv momentul când incepe cu adevărat calvarul pentru Clara, momentul când aceasta trebuie sa lupte cu ea însăși pentru a nu ajunge sa înnebunească. Ca un cobai, Clara împreună cu ceilalți pacienți sunt supuși terapiei cu insulina, terapiei cu electroșocuri, băii cu gheata și cuștii cu lacăt. Condiții sunt absolut înfiorătoare, încât și acum când scriu acest review mi se ridica parul pe mâini, mai ales când ma gandesc la motivele pentru care sunt închise acolo majoritatea persoanelor cum ar fi faptul ca a flirtat cu un alt bărbat sau faptul ca familia nu dorește sa se ocupe de femeia rămasă fără soț.

Povestea noua ne este prezentata de Izzy, tânăra de 18 ani din zilele noastre luata în plasament de o muzeografa și soțul ei care au ca proiect colectarea obiectelor ce au aparținut foștilor pacienți de la Chapin Hill, înainte ca acest domeniu sa fie preluați de noii proprietari. Printre obiectele descoperite acolo, Izzy descoperă jurnalul Clarei și pe măsură ce îl citește este hotărâtă sa afle ce s-a întâmplat cu aceasta, povestea ei ajutând-o oarecum sa facă fata și propriei vieți traumatizante.

Daca vrei sa afli ce s-a întâmplat cu Clara și cum i-a schimbat povestea acesteia viata Izzabelei, dacă vrei sa afli ce s-a întâmplat cu Bruno și dacă cei doi s-au mai întâlnit vreodată te invit sa citești cartea. Te asigur ca merita din plin, doar și pentru simplul fapt ca ne demonstrează cat de multe poate indura psihicul uman. Cartea o gasesti pe site-ul librăriei online libris.ro cu reducere de 7% în perioada aceasta.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sari la bara de unelte