Pizza și vinul, cuplul perfect

Pizza este foarte versatila ca preparat alimentar și asta o știm cu toții. Cu mai bine de 20 de ani vechime pe piața culinara din tara noastră, pizza nu mai este nici italiana asa cum spun majoritatea și nici măcar greceasca asa cum spune istoria. Pizza a devenit autentic romanească odată cu trecerea timpului, fiind preferata atât de studenții din campusurile universitare cat și de mămicile prea ocupate ca sa mai gătească uneori, de prietenii adunați la un joc de cărți sau la o vizionare de film, de cuplurile care își doresc o seara liniștită în doi sau de tine când ești prea ocupat la birou ca sa mai pleci în pauza de masa.

Cum va spuneam pizza Gambino’s sector 1 este oarecum atemporala, se consuma de primăvara pana iarna, calda sau rece și în orice moment al zilei, fie ca este ora micului dejun sau miezul nopții. Dar savoarea unei pizza este cu atât mai reușită cu cat este combinata cu o băutură potrivita. Asa cum berea și micii sunt un succes garantat, ei bine pizza și vinul sunt cuplul perfect culinar vorbind.

Fiindcă sezonul vinului e în toi, peste tot în tara festivalurile de vin sunt în desfășurare, mustul fierbe în butoaie și romanul se bucura din plin de licoarea lui Bachus, m-am gândit sa va prezint în acest articol care sunt cele mai potrivite combinații de vin și pizza care pot sa transforme masa ta într-un adevărat festin gastronomic.

Pizza Margherita și un Cabernet Sauvignon rose sec

Pizza Margherita este probabil cea mai italiana pizza dintre toate, apărută din ideea de a crea un preparat care sa impresioneze soția monarhului vremii și care sa conțină culorile drapelului italian: verde, alb și rosu. Este genul acela de pizza pe care este imposibil sa nu o adori de la copii și pana la vârstnici, este o pizza general valabila oricât de pretențios ai fi.

Fiind puternic aromata de busuiocul verde și cu savoarea mozzarellei italiene și a roșiilor autohtone romanești, pizza Margheritta merge de minune cu un vin rose sec, peste tot în lume cu specificația ca în România merge cu un vin de-al nostru din podgoriile vrâncene, ieșene, prahovene sau dobrogene. Combinația de arome din pizza se potrivește perfect cu vinul sec, vesel de culoare roz cu arome fructata și florala obținut din strugurii de Cabernet Sauvignon.

Pizza Hawaii și un Riesling alb sec

Pentru cei cu gusturi sa le zicem, mai exotice, canadienii au inventat în anii ’60 pizza Hawaii ce conține sos, șuncă presata, mozzarella și ananas. Deși  la noi în tara, este un sortiment de pizza pe care îl consuma de regula cei cu gusturi sa le zicem mai excentrice, trebuie sa recunoastem ca la nivel mondial pizza cu ananas se bucura de o promovare foarte intensa fiind deopotriva adorata și blamata de consumatori, în functie de preferințe, ultimii ani clasând-o în topul celor mai căutate pizza.

Aciditatea unui vin din Riesling alb, scoate perfect în evidenta combinația exotica de șuncă presata și ananas. Aroma vinului alb, și proaspăt ușor citrica și ierbala va transforma masa ta într-o adevărată sărbătoare a gustului exotic ce te va duce cu gândul la concediu, insule și mare.

Pizza Quatro Fromaggi și un Pinot Noir sau Chardonnay

Pizza cu 4 tipuri de brânză sau pizza alba cum i se mai zice este ca sa fiu sincera preferata mea. Amestecul de gorgonzola, mozzarella, brie si parmezan pur și simplu sunt un concert de arome pe cerul gurii mele de care efectiv nu ma pot satura. Daca nu ar trebui sa fiu atenta la cantar pentru ca nu m-a înzestrat natura cu acel metabolism care doar sa consume și sa nu depună, va spun pe bune ca as manca tot timpul pizza Quatro Fromaggi.

Combinația de brânzeturi se potrivește de minune cu un vin Pinot Noir rosu, demisec ușor fructat cu nuanțe migdalate sau cu un vin alb sec Chardonnay bogat în arome vegetale și citrice. Ambele soiuri de vinuri merg de minune cu ierburile aromatice folosite pentru a scoate în evidenta savoarea brânzeturilor.

Pizza BBQ și un Merlot rosu

Pizza cu topping de tip barbeque este preferata tuturor celor care iubesc deopotriva carnea și grătarul. Cu un amestec de piept de pui afumat, carnați picanți, jalapeno si mozzarella, pizza BBQ merge de minune cu un pahar de vin Merlot, acel vin rosu ușor taninat din soiul de struguri atât de popular în podgoriile romanești care apropo se pare ca a înregistrat o producție considerabila anul acesta comparativ cu a vecinilor noștri de la sud, bulgarii. Merlotul este un vin pretențios, fructat și bine maturat pe care o sa-l savurați fără doar și poate alături de fiecare felie de pizza cu aroma de grătar chiar și în mijlocul unei ierni geroase când nu prea iți arde sa ieși afara în zăpadă sa stai lângă friptura sa se rumenească.

Si cum suntem o tara cu podgorii multe o sa va las pe voi sa alegeți ce marca de vin vreți sa savurați alături de pizza voastră fie ca va fi de la Vincon, Cotnari, Murtfatlar, Jidvei sau alte crame mai mult sau mai puțin cunoscute, eu v-am sugerat doar soiurile de vin pe care voi le puteți folosi și la alte tipuri de pizza pentru ca varietatea acestora este mare și după preferințe după cum bine știm cu toții.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Skip to toolbar