Turcia intre nebunie si melancolie – Ece Temelkuran

 

Titlu: Turcia intre nebunie și melancolie

Autor: Ece Temelkuran

Gen: Istoric

Editura: Corint

An apariție: 2017

” Inca ceva înainte de a incepe: atunci când vorbești cu un străin despre tara ta plina de probleme, lipsita de șansa și complicata, ai senzația ca resimți o presiune etica, asa cum e și normal: încerci sa eviți să-ți trădezi tara, sa ocolești adevărul, sa eviți jignirile. Mi-e teama ca lucrurile pe care le voi dezvălui vor lăsa impresia ca Turcia este o tara cu o patologie enorma. Lucrurile nu stau asa. Aceasta tara neobișnuită are o structura a sa. Cu toate ca voi descrie aspectele detestabile ale acestei structuri, as vrea sa resping ideea ca întreaga structura ar fi astfel… A descrie o casa „din afara” nu ar trebui sa fie privilegiul exclusiv al celor care nu locuiesc în ea.”

De la editura Corint am primit de aceasta data o carte din colecția istorica, apariție de anul acesta despre istoria politica recenta a Turciei cu ceea ce a obținut dar a și pierdut în ultimii 10 ani.

Ece Temelkuran este una dintre cele mai apreciate  scriitoare și jurnaliste din Turcia, recunoscuta ca fiind unul dintre cei mai mari critici politici ai momentului din aceasta tara, critica guvernamentala care i-a adus pana și înlăturarea din postul de prezentatoarea TV la televiziunea turceasca Haberturk în 2012.

Pentru amatorii cărților istorice, ” Turcia intre nebunie și melancolie” este din punctul meu de vedere o carte ce nu trebuie ratata, mai ales ca este viziunea unei turcoaice , cu bune, cu rele asa cum numai cineva care locuiește acolo o poate prezenta. Autoarea ne prezintă dualitatea omului turc prins intre Est și Vest, pe podul de legătura dintre doua continente, doua mentalități și doua lumi atât de diferite.

Este o prezentare a ceea ce partidul AKP și Erdogan au creat în ceea ce nu mai e „Asta e Turcia” ca în vremea lui Ataturk ci a devenit, „Mareata Turciei”, o dictatura cu componente socio – psihologice îmbrăcată în haine democratice. Citind cartea aceasta mi-am adus aminte de imaginile din Coreea unde oamenii plang la comanda pentru măritul dictator și care nu mai pare atât de departe când te gândești ca Turcia este chiar lângă noi.

Aceasta carte este despre minciuna, indiferenta, despre resentimente, despre generațiile de alta data dar și despre generațiile de azi, despre fascism și răzbunare, despre memoria oficiala și memoria reala.

Este genul de carte care la final te lasă cu gustul amar al faptului ca deși este povestea Turciei, ar putea la fel de bine sa fie povestea României.

Daca v-am trezit curiozitatea trebuie sa stiti ca o puteți achiziționa de pe site-ul editurii Corint cu 7 lei reducere  și din librăria online Libris.ro cu 10 lei reducere în aceasta perioada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.