Sfaturi și idei: Cum sa alegi spoturile led?

Despre spoturi led putem spune în primul rand ca accentuează din locuință, focusand atenția într-o anumita zona din aceasta. Dar spre deosebire de becurile clasice, trebuie sa recunoastem ca a le achiziționa implica mai multa documentare și atenție din partea voastră motiv pentru care am decis sa vin în ajutorul vostru cu câteva sfaturi și idei de achiziționare în acest articol în materie de spoturi led.

Luminozitatea spoturilor

Luminozitatea în materie de spoturi led este calculata în lumeni, spre deosebire de becurile clasice. Numărul de lumeni pe care îl deține un spot led este conferit de modul cum lumina cade în unghi de 90 de grade. Studiile de specialitate releva ca luminozitatea de care va veți bucura în locuința voastră în materie de spoturi led, variază cu aproximativ 20% fata de specificațiile de pe produs.

De exemplu, dacă pe produsul din imagine este specificat ca asigura o luminozitate de 910 lumeni, diferența va fi de circa 180 de lumeni. Sfatul specialiștilor este de a cauta întotdeauna spoturile led care asigura cel mai mare număr de lumeni în specificații pentru a beneficia de o luminozitate cat mai buna. Am gasit și spoturi ce prezintă în specificații un număr de 1340 lumeni ceea ce înseamnă ca luminozitatea din locuința mea va fi de peste 1000de lumeni dacă aleg sa le achiziționez.

De asemenea specialiștii ne recomanda sa folosim spoturi care sa asigure un număr de 300-400 lumeni pe metru pătrat de spațiu ce necesita iluminat dacă este vorba de o bucătărie sau un hol și de 700-800 de lumeni pe metru pătrat dacă vorbim de o zona ce necesita mai multa luminozitate cum este un birou.

Unghiul de cădere al luminii

Unghiul de cădere al luminii este de regula specificat pe ambalajul spoturilor și este reprezentat de unghiul de dispersie a 50% din cantitatea de lumeni a spotului respectiv.

Sunt zone reprezentate de anumiți pereți sau anumite tablouri, poze, obiecte de pe pereți pentru care este nevoie de un unghi mai strâns de dispersie al luminii cum sunt și zone mai mari unde e nevoie de un unghi mai larg de dispersie al luminii.

Spre deosebire de becurile clasice, spoturile led au capacitatea de a focusa lumina pe o anumita zona sau un anumit obiect, fiind de preferat în bucătarii și holuri.

Spoturi Led VS. Spoturi cu halogen

Cu ani în urma, spoturile cu halogen erau mult mai populare decât cele led, dar se pare ca în ultimii ani atenția utilizatorilor se îndreaptă tot mai mult spre spoturile led. Sa vedem care-i diferența dintre ele.

Spoturile cu halogen sunt mai ieftine dar au o durata de viata garantata de doar 2 ani și în materie de consum sunt destul de costisitoare, de exemplu un spot cu halogen care functioneaza 2 ore într-o zi consuma mai mult decât un frigider care functioneaza 24 de ore.

Spoturile led sunt mai scumpe la achiziție decât cele cu halogen dar sunt în schimb mai economice la consum și conform producătorilor au o durata de viata de pana la 25 de ani. Specialiștii care au supus spoturile led la teste nu au avut cum sa ofere rezultate privind cei 25 de ani indicați de producători în schimb au constatat ca din numărul de spoturi supuse la teste doar 3% nu au atins pragul de 2000 de ore de utilizare ceea ce înseamnă aproximativ 2 ani în comparație cu spoturile cu halogen unde aproximativ 25% s-au ars în aceeasi perioada.

Cat trebuie sa cheltui pe spoturi led?

Deși preturile sunt în scădere, spoturile led sunt totuși mai scumpe decât spoturile cu halogen sau becurile clasice. Dar specialiștii au demonstrat ca sunt mai durabile și mai economice ceea ce în timp se resimte și în buzunarul celui care le achizitioneaza.

Daca vi se ard spoturile led, înlocuirea lor este într-adevăr costisitoare motiv pentru care este bine sa va asigurați care este cauza date fiind specificațiile lor de durabilitate. Verificați compatibilitatea instalației cu acestea sau a conditiile din încăperea unde sunt utilizate. De exemplu eu nu le pot folosi în baie pentru ca mi se ard în mod constant din cauza umidității.

Voi cum va alegeți spoturile?

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Cum alegi lampadarul perfect pentru locuința ta - Momente de viață

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sari la bara de unelte