Cum sa alegi un capac de WC cu bideu inclus?

Baia este o adevărata provocare fie ca vorbim de elemente de design sau de cele care conferă utilitate. Ai crede ca alegerea WC- ului și accesoriile necesare acestuia nu presupun prea multa efort din partea ta, dar o sa ramai surprins când ai sa constați cate tipuri de WC-uri sunt, modele, culori, material și compoziție ca sa nu mai vorbim despre capac, rezervor și altele.

In articolul de fata vreau sa va vorbesc despre capacele de WC cu functie de bideu, care au inceput sa capete din ce în ce mai mult teren în rândul consumatorilor în zilele noastre.

Prima data când am vazut ceva asemănător, fusesem cazata la un hotel în Bordeaux, în Franța. Mi s-a părut cu adevărat genial sistemul, mai ales ca în tara la noi nu apăruse asa ceva. Era un soi de furtun din inox, extensibil, agățat pe peretele din apropiere și care putea fi tras pana la vecinu’ Costică pentru o igiena corespunzătoare, după care revenea în poziția inițială. Va dați seama ca odată întoarsă acasă, m-am pus pe prospectat piața și pe cautat ceva asemănător și pentru baia mea. Uite cum au trecut mai bine de 10 ani de când mi-am montat primul capac WC cu functie de bideu, acasă la părintii mei. Fiind foarte mulțumita de acest echipament, am ales același tip de capac și pentru locuința noastră, atunci când ne-am mutat în casa noua.

Factorii de care ții cont în alegerea unui capac de WC cu functie de bideu

Când ești în căutarea unui capac de WC cu functie de bideu inclus trebuie sa ții cont de anumite lucruri. WC-urile au de regula dimensiuni standard dar datorita abundentei de produse de pe piață este de preferabil sa va asigurați ca dimensiunea capacului se potrivește cu dimensiunea vasului de WC pentru ca în cazul în care capacul este mai mare decât acesta de la greutatea susținută a persoanei care se așază pe el se poate rupe sau crapă.

Foarte important este sa țineți cont și de forma WC-ului. Majoritatea vaselor mai vechi aveau forma ovala dar modelele mai noi sunt acum destul de variate de la rotunde și pana la pătrate. Nu este doar inestetic o forma diferita de capac dar și greu de utilizat.

Trebuie sa fii atent și la distanta dintre găurile în care vine înșurubat capacul de WC. De regula distanta acestora este standard, dar cum va spuneam, varietatea de produse necesitata o analiza atenta.

Un alt factor de care trebuie sa ții cont atunci când achiziționezi un astfel de capac de WC, este materialul din care acesta este confecționat. Majoritatea sunt confecționate din plastic simplu sau tratat dar sunt și modele confecționate din lemn sau carton presat pentru a se asorta cu decorul rustic al băii. Capacele din carton presat de regula nu rezista la fel de bine ca cele din lemn sau din plastic la umezeala iar umezeala avem din plin într-o baie, motiv pentru care au tendința de a se umfla.

Despre capacele din plastic va spuneam ca pot fi din plastic clasic dar și dintr-un plastic tratat. Aceste tratamente aplicate asupra plasticului au rolul de a împiedica aparitia ciupercilor și a bacteriilor pe colacul WC-ului, motiv pentru care nu vor răspândi mirosuri neplăcute în baie și vor fi ușor de curățat și întreținut.

Important este și modul cum se închide capacul și coboară colacul. Daca modelele mai clasice, cum e și cel pe care îl am acasă nu aveau amortizoare, modelele mai actuale beneficiază de aceasta dotare suplimentara care asigura o coborâre și o închidere a capacului și colacului încetinită.

Cum instalam un capac WC cu functie de bideu?

Daca ai măcar un minim de abilitați practice, montarea unui capac WC cu functie de bideu  nu este dificila și poate fi realizata chiar de voi. La noi specialistul casei este soțul asa ca a intrat în atribuțiunile lui montarea capacului și nu a durat mai mult de jumatate de ora procesul în sine.

Nu sunt necesare multe scule pentru a realiza instalarea și în plus, fiecare kit de instalare conține și un manual care include toți pașii necesari realizării acestui obiectiv. Daca sunteți cu adevărat norocos puteți găsi și tutoriale de instalare pe internet

Cu siguranță ca fiind multe modele și pașii de montare pot diferi, dar vorbind din punct de vedere standard aceștia sunt următorii:

Îndepărtează capacul vechi de WC

Oprește apa

Montează plăcuța de montare pe vasul de WC

Deconectează furtunul de alimentare cu apă de la baza rezervorului

Fixează conectorul furnizat în kit la baza rezervorului

Atașează capacul de WC cu bideu pe plăcuța de montare de pe vasul de WC

Pornește apa

 

Cum se folosește un capac de WC cu functie de bideu?

Bideul de regula este folosit pentru curățarea eficienta a zonei genitala sau anale separat sau în paralele cu hârtia igienica sau șervetele umede. Medicii și specialiștii sunt de părere ca utilizarea bideului este mult mai igienica și mai eficienta decât hârtia igienica.

Tot ce aveți de făcut este sa reglați temperatura potrivita a apei atunci când îl folosiți și sa va bucurați de inovațiile epocii moderne.

Diferența dintre un bideu clasic și un capac de WC cu functie de bideu este faptul ca acesta nu ocupa loc și este foarte practic pentru băile de apartament și nu numai, dar de regula pentru băile nu foarte spațioase. Personal, mi se pare și mult mai comod de utilizat decât un bideu clasic care presupune deplasare pentru a putea fi folosit. Sa fim serioși, când te duci sa-l vizitezi pe vecinu’ Costică cum e vorba romanului, parca nu-ți vine sa te deplasezi nici măcar pana la bideu pentru o „finalizare” ca la carte. In plus, sunt persoane care suferă de anumite deficiente de mobilitate și pentru care acest gen de accesoriu pentru baie, asigura posibilitatea păstrării demnității și a unei oarecare independente, nefiind obligați sa ceara sprijinul celor din jur pentru activitățile de igiena intima.

Cum se curata și se întreține un capac de WC cu functie de bideu?

Curatatul WC-ului și al bideului este o activitate pe cat de neplăcută pe atât de necesara și care ar trebui realizata măcar săptămânal dacă nu mai des. Pe piața gasiti astăzi o mulțime de produse de curățat de brand sau nu cu preturi de la mic la mare după buget. Însa curățatul și igienizatul vasului de WC și al capacului cu functie de bideu nu ar trebui sa va lase gaura în buget. Va amintiți de mamele noastre care foloseau pe vremuri hipocloritul pentru toate activitățile de igienizare de la înălbitul hainelor, la spălatul căzii și WC-ului și pana la îndepărtatul mucegaiului de pe pereți? Nu mai este astăzi de actualitate dar va puteți în schimb folosi cu succes de un înălbitor. Are într-adevăr un miros puternic și înțepător dar astăzi se gasesc și înălbitori cu parfum de flori, brazi, lămâie sau altele.

Dupa ce turnați înălbitorul în vasul WC-ului periați bine cu o perie și lăsați sa acționeze. Duza dusului este spălată automat cu apă proaspătă înainte și după fiecare declanșare a jetului.

Voi ce părere aveți despre utilitatea unui capac de WC cu functie de bideu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.