Roua florilor – miere pentru un stil de viata sanatos

Mierea de albine este unul din produsele pe care tara noastră le produce în cantități consistente încă din perioada dacilor, ajungand astăzi sa fie cel mai important producător din Uniunea Europeana potrivit statisticilor. Avem mici producători locali, pentru ca sunt multe familii care locuind la curte au 1-2 stupi pentru consumul propriu de miere dar și producători asemeni celor de la Apidava, care au pornit în 1992 ca o întreprindere familiala și a ajuns astăzi sa proceseze 2000 de tone de miere pe an exportând  în peste 15 tari.

Noi consumam foarte multa miere de albine în casa pentru ca o folosim atât în mod terapeutic cat și pentru a îndulci diverse preparate culinare dar și pentru tratamente cosmetice.

Cum nu sunt printre norocoșii care locuiesc într-o zona în care sa pot sa întrețin proprii mei stupi pentru a ma bucura de o miere bio și de calitate, sunt incantata ca am descoperit producătorul Apidava prin intermediul celor de la Brander care mi-au trimis pentru testare un borcan cu miere de albine poliflora Roua Florilor. Sunt incantata pentru ca au o gama larga de produse apicole dintre care unele bio dar și mai mult pentru ca se gasesc de cumpărat în magazine precum Metro, Selgros, Billa, Penny- Rewe și Cora.

Având doi pitici în casa încerc sa evit consumul mare de zahar și asta este o adevărată provocare pentru ca în absolut toate dulciurile cumpărate din comerț găsim zahar. Inca de când erau foarte mici obișnuiesc sa le pregătesc dulciuri de casa, atât pentru a monitoriza cantitatea de zahar pe care treptat am inceput s-o înlocuiesc cu miere de albine precum și pentru ca folosesc oua, lapte, brânză și nu praf de oua, praf de lapte și praf de brânză în compoziție.

Inca de când erau mici, ai mei pitici nu au fost foarte incantați de brânză și o cam evitau pe cat se putea. Din discuții cu o prietena am descoperit o metoda foarte buna de a-mi convinge micuții sa consume brânză constant și anume papanașii de casa pe care astăzi ii pregătesc măcar o data la doua săptămâni dacă nu mai des.

Papanașii sunt un desert complex dar și un aliment din punctul meu de vedere pentru ca are în compoziție oua, brânză dar și faina. Cu ani în urma îndulceam cu zahar dar în ultimii ani folosesc miere de albine. N-o sa va dau o rețetă pentru ca sincer eu nu-i fac după o rețetă cu cantități stricte. In functie de cata brânză am pun și 2-4 oua, o esență de vanilie și incorporez atâta faina cat este necesar pentru ca aluatul sa nu curgă și sa-l în poți lucra cu mana dând forma de gogoașă, nici prea tare dar nici prea moale. Si miere după gust, eu nu pun foarte mult pentru ca de regula ii servesc cu smântâna sau iaurt și topping de dulceață sau miere de albine ca în cazul de fata.

De pregatit ii puteți pregăti în baie de ulei sau puteți adopta variante mai sănătoase ca fiertul în apa clocotita sau la cuptor în functie de preferințe.

Cum va spuneam mierea de albine face parte din stilul nostru de viata în ultimii ani de când încerc sa mai reduc din consumul de zahar din alimentație. Cu toate acestea, recunosc ca nu pot sa beau cafeaua neîndulcită. Nu de alta dar dacă viata e și asa destul de amara, măcar cafeaua sa fie dulce cum zice cumnata mea. De când am descoperit ca gasesc și pliculețe cu miere pentru cafea și ceai nu mai folosesc zahar nici măcar la birou unde nu pot sa car borcanul cu miere de albine după mine. Deși aceste plicuri cu miere au fost gândite pentru a fi folosite în restaurante și hoteluri, sunt foarte utile și pentru îndulcitul băuturilor la serviciu de la ceai și pana la cafea.

Terapeutic, noi folosim mierea ca imunizant. In cel puțin 2 zile pe săptămână la micul dejun le dau micuților mei iaurt amestecat cu miere și polen, pe când în alte zile le fac smoothie cu lapte/iaurt, miere și fructe sau suc de fructe și legume.

De la un medic am aflat despre proprietățile mierii de mana. Mierea de mana este ultima miere produsa de albine pe an, când florile sunt pe terminate. Este mult mai concentrata decât orice al tip de miere, fiind considerata un adevărat antibiotic. Se zice ca dacă albinele ar manca miere de mana ar putea muri, atât fiind de concentrata. Din păcate putini sunt apicultorii care colectează acest tip de miere de albine, însă am fost foarte incantata sa descopăr ca Apidava este unul dintre acești producători, printre produsele sale find comercializata și mierea de mana pe care eu o folosesc la îndrumările unei doctorițe în aerosoli pentru micuții mei. In loc de medicamente folosesc în aparatul de aerosoli miere de mana, ser și ulei de pin, fiind foarte eficient pentru tuse și fără efecte adverse. Trebuie totuși sa verificați ca nu cumva micuțul sa fie alergic la produse apicole înainte de a folosi astfel de aerosoli.

De asemenea foarte eficient pentru tuse și răceală este și combinație de miere de albine cu scorțișoară. O linguriță de miere de albine amestecata cu 1 linguriță de scorțișoară de cel puțin 3 ori pe zi la noi da rezultate mereu.

Când eram copil bunica îmi făcea grog pentru răceală. Obicei pe care l-am preluat și eu ca părinte. Grog-ul este o băutură din lapte fierbinte, gălbenuș de ou, o esență de vanilie și putina miere de albine amestecate bine. Este foarte eficient pentru tuse.

Pentru insomnii bem o cana de lapte cald cu miere înainte de culcare.

Va spuneam ca folosim mierea și în tratamente cosmetice. Fac diverse măști pentru fata cu miere de albine dar și pentru par.

Voi cum folosiți mierea de albine?

 

1 Comment Posted

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Skip to toolbar