Tot ce trebuie sa știi despre detartrajul dentar

Ultimii ani au atras după ei o conștientizare tot mai mare în rândul populației, privind grija pentru sănătate și masurile profilactice care pot împiedica aparitia diverselor afecțiuni. Profilaxia dentara nu are nicio legătura cu zâmbetele actorilor de la Hollywood pe care le tot vedem la televizor zi de zi, ci cu conștientizarea chinului prin care poți trece dacă nu ai grija de sănătatea danturii tale.

Odată cu aceasta conștientizare a apărut și necesitatea de a vizita mai des un cabinet stomatologic pentru a efectua controale și tratamente menite sa îmbunătățească și sa întrețină acolo unde este cazul sănătatea danturii tale.

Deși cu ani în urma, detartrajul dentar era într-adevăr o practica specifica vedetelor, astăzi tot mai multe persoane au înțeles ca detartrajul poate sa prevină o multitudine de probleme dentare care netratate la timp pot duce la pierderea danturii. Sunt de acord cu voi ca trăim într-o perioada în care putem apela la stomatologi și pentru implanturile dentare care sunt o soluție atunci când ne pierdem dantura, dar totuși vorba romanului cum ca „ce-i dintâi, nu-i de pe urma” se aplica foarte bine în aceasta situație. De ce sa te supui chinului unui implant dentar când poți sa ai grija de ceea ce ți-a dăruit natura?

Ca orice subiect de interes, detartrajul are parte de propriile argumente pro și contra asa ca m-am decis sa scriu acest articol în care sa va prezint tot ceea ce trebuie sa stiti despre un detartraj profesionist.

Ce este detartrajul dentar?

Detartrajul reprezinta procedeul de îndepărtare a tartrului și a petelor de pe suprafața dintilor, calcar și pete care pot afecta sănătatea danturii și a gingiilor ducând pana la afecțiuni cum sunt parodontoza care are ca efect final căderea dintilor.

Va întrebați probabil, cum apar tartrul și petele pe suprafața dintilor din moment ce respectam indicațiile stomatologilor de a ne spala măcar dimineața și seara pe dinți dacă nu după fiecare masa servita.

Apariția tartrului, respectiv a petelor dentare se datorează mediului bacterian al cavitații bucale. Saliva conține calciu, acest element fiind necesar pentru sănătatea cavitații bucale, a dintilor și a gingiilor. Însa tot saliva este cea care dizolva alimentele scoțând zaharul și amidonul din acestea care se combina mai apoi cu bacteriile din cavitatea bucala creând un mediu acid în care dantura și gingiile noastre stau zi de zi, formându-se în timp tartrul și petele care atrag după sine afecțiuni dentare dacă acestea nu sunt îndepărtate în cel mult 10-14 ore de la ultima masa.

Calcarul dentar și tartrul nu pot fi îndepărtate prin simplul periaj, odată mineralizate pe suprafața dentara și în zona gingiei la baza dintilor. Periatul zilnic, curata la suprafață pe când un detartraj profesional curata în profunzime.

Acesta este motivul pentru care spălatul zilnic al dintilor nu este suficient și uneori avem nevoie de servicii stomatologice cum sunt detartrajul. Pentru a ști dacă este sau nu cazul sa apelați la un detartraj profesionist trebuie sa cereți părerea avizata a unui stomatolog.

Care sunt pașii unui detartraj profesionist?

Procedurile dentare prezintă de regula un ușor disconfort pacienților, motiv pentru care în prealabil se aplica anestezice locale gingiilor și dintilor pentru a minimaliza aceasta senzație. Apoi cu ajutorul instrumentelor și tehnicii din dotare, stomatologul va incepe sa curețe dinții. Uneori e bine sa știi ce te așteaptă pentru a te liniști din timp, motiv pentru care vreau sa va fac o prezentare succinta a tipurilor de instrumente pe care medicul stomatolog le poate folosi în timpul intervenției de detartraj.

Instrumente cu ultrasunete

In ultimii ani cele mai frecvent utilizate instrumente pentru prima parte a intervenției de detartraj sunt instrumentele cu ultrasunete care îndepărtează tartrul pe baza unor vibrații. De asemenea aceste instrumente eliberează și o cantitate de apa în cavitatea bucala menita sa răcorească zona dar și sa ajute la îndepărtarea tartrului curățat de pe gingii și dinți. Rezidurile astfel obținute se scuipa, clătindu-se gura cu apa.

Tratamentul cu instrumente cu ultrasunete aduce un plus prin reducerea sensibilității dentare, precum și sângerările gingivale din timpul intervenției sau ulterioare acestora.

Acest gen de aparate emit niște zgomote în timpul intervenției care de multe ori pot părea mai ascuțite decât sunt în realitate, zgomotele fiind mult amplificate în interiorul capului. Este o situație similara cu folositul unei periuțe electrice pentru periajul dentar zilnic. Când introduceți periuța în gura zgomotul produs de aceasta este mult mai intens decât atunci când periuța este pornita dar se afla în exteriorul gurii.

Vârful acestui gen de instrumente este curbat și rotund și îndepărtează tartrul prin mișcarea vibranta de-a lungul dintilor. Nu sunt ascuțite pentru ca rolul lor este de a îndepărta tartrul și nu de a produce leziuni dintelui. Daca senzația de disconfort depășește suportabilitatea, adresați-vă imediat stomatologului care poate regla nivelul de vibrație și în același timp reduce presiunea la nivelul dintilor.

Instrumente manuale pentru detartraj

După ce stomatologul a reușit sa îndepărteze bucățile mari de tartru de pe suprafața dintilor și de la nivelul gingiilor, acesta utilizează mai departe, instrumente manuale pentru detartraj asa cum sunt: secera simpla, secera cu dubla cudura, dalta, săpăliga, razusa, chiuretele. Acestea sunt folosite pentru a îndepărta bucățile mai mici de tartru fiind curbate după forma dintelui. Cu ajutorul lor stomatologul curata cantități mici de tartru fără a leza gingia, ușor, fără a aplica o presiune ridicata în zona.

Lustruirea dintilor (polish)

După ce întreaga cantitate de tartru a fost îndepărtată de pe dantura, stomatologul poate sa treacă la lustruirea acestora. Imaginați-vă cum se face un polish la o mașină și e cam același lucru. Dentistul are un instrument cu un vârf de cauciuc care tot prin vibrație asigura luciu danturii. Pentru un efect mai mare, acesta poate întinde pe suprafața dintilor înainte de a folosi acest instrument o pasta de dinți speciala cu efect de polish dentar.

Fluorizarea dintilor

Ultima parte a tratamentului de detartraj dacă stomatologul considera ca este cazul, este fluorizarea dintilor. Mai pe înțelesul tuturor, acesta aplica un strat de gel cu fluor pe dinți pentru a-i întări și a le spori rezistenta scăzută de tartrul cu care au fost acoperiți. Procentul de reducere al apariției cariilor în urma acestei fluorizări este cuprins intre  50% și 80%. De asemenea fluorizarea reduce sensibilitatea dentara.

Atenție însă, gelul aromat nu trebuie înghițit pentru ca poate duce la dureri stomacale. Acesta se aplica pe suprafața dentara pentru 30 de secunde. Excesul de fluor poate provoca infertilitate la femei, cancer și fracturi osoase. Deși este un mineral sănătos și necesar organismului, administrarea eronata îl poate transforma într-un element foarte periculos. Motiv pentru care, fluorizarea se realizează doar în cadrul unui cabinet medical, de maxim 2-3 ori pe an. Nu este recomandat consumul de alimente și băuturi timp de 30 de minute de la aplicarea fluorizării asupra dintilor.

 

Cat durează o sesiune de detartraj profesionist?

In functie de cantitatea de tartru cu care sunt acoperiți dinții, procedura de detartraj poate dura intre 30 de minute și o ora. Sunt situații când stomatologul poate decide sa realizeze detartrajul în mai multe ședințe, fiecare adresându-se unei anumite zone din cavitatea bucala. Sunt dentiști care împart cavitatea bucala în patru zone, pe când alții o împart în doua zone. Depinde la fel de mult și de rezistenta pacientului durata sesiunii și numărul acestora.

Ce se întâmplă după detartraj?

După detartraj puteți resimți o sensibilitate și o uscăciune a cavității bucale. In cazul pacienților cu sensibilitate gingivala, se poate întâmpla ca gingiile sa fie umflate și sa sângereze în zilele următoare procedurii de detartraj. In aceste situații, stomatologul poate recomanda o pasta de dinți și o apa de gura cu proprietăți calmante și de tratament.

Stomatologul va va programa la un control pentru a urmări starea gingiei și felul cum aceasta își revine în urma procedurii.

Deși pana nu demult, romanii nu erau adepți ai detartrajului, este o realitate faptul ca mai bine de jumatate din populația tarii noastre suferă de afecțiuni gingivale care pot fi soluționate cu ajutorul acestui gen de proceduri stomatologice.

Cat de des se efectuează detartrajul?

De regula stomatologii recomanda efectuarea unui detartraj dentar o data la 6 luni. Dar acest termen poate varia în functie de cantitatea de tartru care se acumulează in cavitatea dentara precum și de tipul de saliva pe care fiecare persoana o are.

Saliva conține 99% apa, restul de 1 % fiind format din săruri dizolvate, enzime, aminoacizi, proteine, vitamine, mucus și altele. Pe măsură ce îmbătrânim, saliva pierde din cantitatea de apa, devenind mai groasa și creând bacteriilor posibilitatea de a produce mai mult tartru. De asemenea în timpul sarcinii la femei sau în cazurile în care sunt administrate anumite medicamente, tendința apariției tartrului creste.

Un control periodic, va poate însă tine la curent cu nivelul tartrului din cavitatea bucala și necesitatea unui detartraj dentar.

Atenție, o buna hidratare poate menține un nivel optim de apa în componenta salivei care implicit atrage după sine aparitia unei cantități mai scăzute de tartru în timp.

Care sunt beneficiile detartrajului dentar?

Detartrajul elimina respirația urat mirositoare

In cazul în care suferi de halena sau doar ai momente când gura iți miroase urat, detartrajul te poate ajuta prin înlăturarea cauzei care produce respirația urat mirositoare.

De multe ori avem senzația ca respirația urat mirositoare se datorează alimentelor pe care le-am consumat, dar nu aceasta este cauza de cele mai multe ori. Este de la sine înțeles ca usturoiul sau ceapa pot avea efecte asupra respirației tale dar ma îndoiesc ca le consumi zilnic și cu toate acestea mirosul gurii continua sa iți pună probleme.

Foarte important pentru îndepărtarea respirației urat mirositoare este și faptul ca puține sunt persoanele care periaza și limba odată cu dinții, și pe limba se gasesc o mulțime de bacterii care produce mirosul neplăcut.

Detartrajul asigura buna functionare a inimii

Studiile au dovedit faptul ca multe din problemele cardiovasculare sunt legate de afecțiuni ca gingivita și parodontoza. Riscul pentru boli cardiovasculare, diabet, atacuri de cord, tensiune pot fi reduse considerabil prin îndepărtarea tartrului dentar, dat fiind ca se pare ca acesta este responsabil pentru multe afecțiuni de la nivelul organismului uman.

Detartrajul aduce economie în buzunar

Un detartraj profesionist efectuat la timp poate sa te coste câteva sute de lei. Daca vizitezi un stomatolog constant poți sa tratezi în faze incipiente majoritatea problemelor dentare sau uneori chiar sa le previi. Poți sa fii sigur ca ești mult mai avantajat din punct de vedere financiar dacă tratezi o carie decât dacă tratezi o infecție sau faci un implant care poate ajunge și la câteva mii de lei.

Tu ai apela la un detartraj profesionist?

2 comentarii publicate

  1. Din cand in cand, adica foarte rar imi fac si eu cate un detartaj al danturii. Poate nu e normal, dar am mai multa grija de dantura baiatului meu decat de a mea.

Trackback-uri și pingback-uri 2

  1. Cum sa alegi un cabinet stomatologic în București? – Momente de viață
  2. Implant dentar - soluția pentru ce nu mai poți repara - Momente de viață

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.