Clătitele cu miere de salcâm – o masa completa și sănătoasă

De multe ori ca părinte iți pui întrebarea cum să-ți faci copilul sa se bucure de o alimentație bogata în elemente sănătoase și echilibrate în același timp. Pentru micii mofturoși am învățat sa combin diverse ingrediente pe care nu le mănâncă ca atare pentru a nu-i priva de elementele nutritive ale acestora. Am învățat ca cea mai buna metoda de a consuma brânză sunt papanașii de casa. La fel, am descoperit ca cel mai complet meniu pentru un mic dejun sau o cina a micuților mei are la baza clătitele pe care eu personal nu le consider un desert ci o masa completa, sănătoasă și nu în ultimul rand echilibrata. De ce? Pentru ca au în compoziție lapte, oua, faina și miere de albine.

Ia sa vedem, e cineva care nu știe cum se fac clătitele? Este probabil unul dintre cele mai simple preparate dar care se bazează în realizare pe foarte multa răbdare. Bineînțeles ca rețete de clătite sunt o multitudine, eu o sa va prezint rețeta pe care eu și familia mea o savuram frecvent.

 

Ingrediente:

– 5 oua

– 300 ml lapte

– 300 ml apa minerala

– 300 g faina

– 3 linguri de ulei

– 3 linguri miere de albine de salcâm

– 1 esență vanilie

Modul de preparare este simplu, bateți cu mixerul ouăle, adaugați laptele, apa minerala, mierea de salcâm și esența de faina.  Mixați în continuare și în ploaie adăugați faina. Amestecul trebuie sa aibă consistenta unei smântâni groase. Adăugați uleiul, care va ajuta foaia de clătită sa se dezlipească ușor de pe tigaie. Încingeți bine tigaia și ungeți-o cu ulei apoi cu polonicul turnați compoziție în tigaie și asigurați-vă ca se întinde pe toată suprafața acesteia. Lăsați 1 minut pe o parte și întoarceți pe partea cealaltă, mai lăsați încă 1 minut și gata clătita. După care le ungem cu miere de salcâm și le împachetăm. Pofta buna, tuturor.

Acum ca v-am povestit cum se pregătesc clătitele, vreau sa va spun de ce consider eu ca acest preparat este un aliment complet și sănătos. V-am spus care sunt ingredientele, dar hai sa vorbim puțin mai în amănunt despre ele. Știm cu toții cat de important este laptele în alimentație. Mai ales dacă aveți posibilitatea sa optați pentru un lapte bogat în grăsimi. Sfatul meu este sa optați pentru laptele de la țărani sau ferme dacă gasiti în zona în care locuiți sau în cazul în care îl achiziționați din supermarket, mergeți pe produse romanești, sunt mai bune și în același timp dați o mana de ajutor economiei tarii.

De ce este laptele important pentru organismul uman? Pentru ca are în compoziția sa noua nutrienți esențiali în dezvoltarea acestuia. Primul este calciul care aduce beneficii în dezvoltarea oaselor și a danturii. Conține proteine considerate o sursa de energie. De asemenea în lapte mai găsim Potasiu, Fosfor și o serie de vitamine: D, B12, A.

E lesne de înțeles de ce orice părinte își dorește ca micuțul lui sa consume cantitatea corespunzătoare de lapte zilnic și cauta diverse modalități atunci când micul mofturos nu este cel mai mare fan al laptelui.

Consumul de oua este de asemenea foarte important pentru organismul uman datorita faptului ca previne bolile de inima, cataracta, rahitismul. Ouăle sunt o bogata sursa de minerale și vitamine, atât de necesare organismului.

De ce prefer sa folosesc miere de salcâm la clătite?

Ei bine, în primul rand pentru ca încerc pe cat posibil sa evit folosirea zaharului în alimentația mea și a familiei mele. Asa am ajuns sa folosesc mierea de albine peste tot pe unde se poate în locul zaharului. Folosesc mierea de albine ca sa îndulcesc cafeaua și ceaiul de dimineața, folosesc mierea ca tratament pentru răceală în combinație cu scorțișoară și la fel de bine folosesc mierea de albine în rețetele din bucătărie.

Mierea de salcâm, este un sortiment de miere de albine cu proprietăți specifice asa cum este de altfel fiecare tip de miere de albine în parte. Datorita faptului ca mierea de salcâm este mierea de albine cu cea mai mare cantitate de fructoza dintre toate tipurile de miere de albine este atât de îndrăgită de toți consumatorii și este foarte potrivita ca îndulcitor natural.

Specialiștii considera mierea de salcâm un tonic pentru organism și un tratament naturist optim pentru răceală, astenie și dureri de cap mai ales acum când ne aflam la în sezonul rece și astenia de primăvară bate la ușă. Mierea de salcâm ne ajuta foarte mult în creșterea imunității organismului pentru ca are foarte multe vitamine, minerale și enzime în compoziție, cu atât mai mult cu cat este considerat sortimentul de miere de albine cel mai ușor absorbit de organismul nostru. In ceea ce privește conținutul de vitamine, mierea de salcâm este o sursa buna de B1,B2, B6 și B12.

Mierea de salcâm este o miere obținută de albine doar din florile de salcâm, motiv pentru care se zice ca este un tip de miere monoflora. Capacitățile curative ale mierii de salcâm sunt recunoscute în afecțiuni precum răceală, guturaiul, bronșita, astmul, gastrita, ulcerul și problemele de inima, reumatismul și chiar cancerul.

Locuind în mijlocul orașului e mai dificil de procurat mierea de albine direct de la producător, astfel ca trebuie sa recunosc cat de incantata am fost sa descopăr un producător autohton de miere de albine, Apidava, cu o vechime de peste 20 de ani în domeniul produselor apicole, prin intermediul celor de la Brander. Mierea de salcâm Roua Florilor de la Apidava, poate fi comandata online dar se găsește de cumpărat și în lanțurile de magazine Metro, Selgros, Billa, Penny- Rewe și Cora.

Imi place foarte mult recipientul în care se găsește mierea de salcâm care ma ajuta sa-l folosesc mult mai ușor fie pentru presară mierea de albine pe foaia de clătită, fie pentru a asigura un topping atunci când servim cu miere unui desert, atunci când o presarăm peste felia de pâine unsa cu unt la micul dejun sau atunci când îndulcim cafeaua și ceaiul.

Clătitele cu miere de salcâm pot fi savurate fie la micul dejun, fie la cina alături de un pahar de iaurt sau o cana de ceai pentru o masa nutritiva și sănătoasă. Daca aveți răbdare faceți cantitatea întreagă din care va ies cam 15-16 clătite. Daca nu înjumătățiți cantitatea și în jumatate de ora aveți masa gata.

Pofta buna sa aveți!

 

4 Comments Posted

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Skip to toolbar