De ce mierea de tei este potrivita pentru micul dejun?

Provocarea primita de la Brander și Apidava, se leagă de aceasta data de mierea de tei despre care vreau sa va vorbesc astăzi și care este folosita de mii de ani în Europa și nu numai. Tara noastră cum este unul dintre principalii producători de miere de pe continent, produce și cantități consistente de miere de tei.

Teiul este un copac des întâlnit în regiuni temperate cum sunt cele din tara noastră și de asemenea foarte bogat în cantitatea de nectar, motiv pentru care este foarte îndrăgit de apicultori. Culoarea mierii de tei variază de la un verzui pana la un galben mai închis dar intensitatea aromei este aceeasi, culoarea variind datorita diferitelor specii de tei din care albinele colectează nectarul.

 

Aroma mierii de tei este ușor acida, nu foarte dulce și uneori puțin amăruie fiind considerata de specialiști lemnoasa, cu gust ușor mentolat. După consum gustul mierii de tei persista, putând fi considerat astringent.

Mierea de tei este foarte potrivita în combinație cu șerbetul atunci când se fac diverse creme pentru prăjituri, dar și cu ceaiurile din plante, mai ales seara înainte de culcare pentru tratarea insomniilor.

Remedii tradiționale cu miere de tei

Bătrânii noștri au utilizat mierea de tei de-a lungul timpului pentru o mulțime de remedii tradiționale datorita proprietăților antiseptice pe care le deține. Datorita faptului ca are capacitatea de a activa procesul de transpirație, mierea de tei este folosita cu succes în tratamentele pentru răceli, stări gripale, tuse și bronșită.

Pentru întărirea imunizării organismului mierea de tei se combina cu lămâie. Dați la blender 2 lamai cu coaja pe care o amestecați cu 100 ml de miere de tei. Amestecul obținut îl luați cate 2 lingurițe la de 3 ori pe zi.

Daca fierbeți o lămâie tăiată în bucatele cu o cana de apa pana când cantitatea ajunge la jumatate, o lăsați la răcit și o amestecați apoi cu miere de tei, veți obține un remediu pentru usturimile din gat. Preparatul se ia cate cate 2 lingurițe din 4 în 4 ore.

Ceaiul de galbenele îndulcit cu miere de tei poate fi un remediu natural pentru balonare, inflamații ale tractului intestinal și afecțiuni ale ficatului.

Mierea de tei, aplicata extern are proprietăți curative pentru tratarea arsurilor și eczemelor de la nivelul pielii.

Mierea de tei la micul dejun

Micul dejun știm cu toții ca este cea mai importanta masa a zilei și conform specialiștilor în alimentație, masa la care este indicat sa consumam cu precădere fructe pentru ca ne aduc un plus de energie atât de necesar pe parcursul unei zile pline de agitație și activități.

Mai ales în perioada de post când nu consumam carne, lapte, oua un smoothie din fructe, legume, semințe și miere de tei este o soluție perfecta pentru un mic dejun bogat în vitamine și nutrienți.

Eu am ales sa folosesc mere, morcovi, lamai și miere de tei pentru masa mea de dimineața, pentru ca asta am avut la îndemână, dar combinațiile sunt multiple și sunt condiționate doar de gustul și imaginația voastră.

De regula când folosesc storcătorul de fructe, cantitatea de fructoza din suc este suficient de mare încât acesta sa fie dulce și sa nu mai necesite un îndulcitor suplimentar. Rand vorbim însă de smoothie, datorita faptului ca folosim și apa pentru a dilua preparatul, altfel fiind practic ca un piure de fructe și legume care nu poate fi băut ci mâncat cu lingurița, este optim sa folosim mierea de albine pentru a da un plus de savoare fără de care micii mei mofturoși nu ar consuma aceasta băutură. Bineînțeles ca putem folosi o varietate de sortimente de miere de albine dar eu prefer sa folosesc mierea de tei pentru proprietățile ei antiseptice, dar și pentru ca îmbunătățește imunitatea.

Dimineți pline de savoare și sănătate sa aveți!

P.S. Știați ca….

Teiul cel mai cunoscut din România este Teiul lui Eminescu care are aproximativ 540 de ani, este un tei argintiu si se afla în Parcul Copou din Iași.

Teiul apare în peste 34 de opere ale marelui poet Mihai Eminescu.

Teiul din Leliceni, Harghita a fost desemnat Arborele European al Anului în 2011.

Teiul hibrid în Bârnova, aflat la 10 km sud – est de Iași, are aproximativ 660 ani vechime.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Sari la bara de unelte