Spune-mi cine sunt- Julia Navarro

Titlu: Spune-mi cine sunt

Autor: Julia Navarro

Editura: Rao

Nr. pagini: 956

„Femeia, îmbrăcată și ea tot, în negru dar cu chipul mai zbârcit și fără vreo bijuterie, părea nervoasa. Mi s-a părut ca este mai în vârstă decât dona Laura și dona Melita, în caz ca poate cineva sa fie și mai în vârstă, după ce trece de nouăzeci de ani.”

Julia Navarro este una dintre cele mai în voga scriitoare de origine spaniola ale momentului și pe buna dreptate va spun ca romanul Spune-mi cine sunt pe care tocmai l-am terminat de citit este fără modestie unul dintre cele mai bune romane pe care le-am citit de-a lungul timpului. Si ma pot lauda ca am citit cate ceva la viata mea.

Scriitoare și jurnalista de profesie, Julia Navarro, abordează de regula teme politice și istorice în cărțile ei care se bucura de un real interes din partea cititorilor atât în Spania cat și restul lumii. In palmaresul Juliei Navarro se afla 5 cărți despre politica și istorie gen non-fictional și 6 romane de ficțiune tot cu influente de natura istorica și politica dintre care face parte și romanul Spune-mi cine sunt despre care vreau sa va vorbesc în acest articol.

Acest roman pe care l-am gasit pe site-ul librăriei online Libris.ro este apărut în 2010 și din 2013 editura Rao l-a publicat și pentru cititorii din tara noastră. De la aceeasi editura mai este disponibil pe piața literara din România și primul roman al scriitoarei, Confreria Sfântului Giulgiu publicat în anul 2004.

Am devorat cele 956 de pagini în câteva zile pentru ca are o actiune intensa și nu-ți vine sa lași cartea jos din mana. Cartea incepe cu momentul în care Guillermo Albi, un jurnalist cam lipsit de ocupație datorita faptului ca principiile nu-i permit sa fraternizeze cu partidele politice din tara sa, este rugat de mătușa Marta sa investigheze viata străbunicii sale dispărute din viata familiei, la puțin timp după nașterea bunicului sau și sa realizeze o biografie a acesteia pe care sa o poată oferi în dar de sărbători membrilor familiei.

Pana aici nu pare nimic ieșit din comun și nici lui Guillermo nu i s-a părut de altfel ceva extraordinar în sarcina încredințata de mătușa Marta, cu atât mai mult cu cat aceasta se oferă sa-l și plătească pentru timpul pierdut în acest scop. Problemele încep sa apară când Guillermo realizează ca nu cunoaște nici măcar numele străbunicii sale darămite de unde sa înceapă investigația. Tot ce are Guillermo este o poza foarte veche a unei domnișoare care poate sau nu sa fie a străbunicii despre a cărei viata trebuie sa caute informații.

Momentul în care Guillermo afla numele străbunicii în loc sa simplifice investigația, este începutul unei călătorii în timp pe care acesta nici măcar nu și-a imaginat-o pentru ca Amelia Garayoa nu este o simpla femeie ci un adevărat personaj dintr-o istorie complexa într-o Europa de demult.

Cum mătușa Marta, ruda a Ameliei din partea soțului acesteia, nu mai pare interesata sa-i plătească investigația în momentul în care ii spune ca pentru a putea sa afle mai multe despre respectiva străbunica va fi nevoit sa călătorească pe urmele ei, investigația pare ca se apropie de final chiar înainte de a incepe, însă Guillermo este angajat sa continua investigația de aceasta data de rudele directe ale Ameliei, dona Laura și dona Melita, verișoarele de peste nouăzeci de ani ale acesteia.

Tot ce v-am spus pana acum se întâmplă în fix 46 de pagini și nu iți oferă niciun indiciu despre intensitatea întâmplărilor pe care le vei descoperi în celelalte peste 900 de pagini ale cărții împărțite în 5 parți, fiecare purtand numele unuia dintre bărbații care i-au marcat existenta Ameliei Garayoa.

Santiago

Amelia Garayoa cum avea sa afle Guillermo s-a născut în 1917 când încă nu se încheiase Primul Război Mondial, revoluția sovietica ieșea învingătoare și în Spania domnea Alfonso al XIII-lea, într-o familie burgheza spaniola din Madrid, cu o buna poziție sociala, fapt care i-a permis sa viziteze în copilărie orașe ca Munchen, Berlin, Roma, Paris și sa studieze germana, franceza și engleza. Talentul Ameliei de a deprinde limbi străine ii va prinde foarte bine de-a lungul vieții după cum vom putea observa și și-l va demonstra încă din vara când este luata pentru recuperarea de tuberculoza de bona sa Amaya la ferma familiei din regiunea basca a Spaniei, perioada în care Amelia va învață dialectul basc al spaniolei și își va face prieteni care ii vor fi alături de-a lungul vieții în copiii bonei Aitor și Edurne care va deveni camerista și confidenta ei la întoarcerea în casa familiei din Madrid.

La vârsta de 17 ani, în 1934 Amelia îl cunoaște pe Santiago, fiul de 30 de ani al unui potențial partener de afaceri al tatălui sau don Juan, aflat într-o oarecare criza financiara datorita faptului ca Hitler începuse sa agite apele în Germania unde acesta avea afaceri în colaborare cu un evreu.

Conștientă ca tatăl sau are nevoie de investiția familiei lui Santiago pentru a repune pe picioare afacerea familiei, Amelia decide sa se căsătorească cu Santiago și într-o oarecare măsură se și îndrăgostește de acesta, asa ca în decembrie când are loc nunta Amelia era o tânără cu adevărat fericita. Cu un soț care o idolatriza, Amelia nu este constrânsă asemeni multor femei din acea perioada sa nu-și exprime opiniile și sa evite interesul pentru subiecte specifice bărbaților, ca politica.

N-o sa va spun cine este Lola Garcia și care este rolul ei în povestea vieții Ameliei, nici ce se întâmpla când tânăra noastră de familie buna va întâlni doctrina comunista dar o sa va spun ca oarecum în 1934 și în Spania se resimțea indirect fanatismul lui Hitler. Prin intermediul Lolei, Amelia îl va întâlni pe concubinul acesteia Josep Soler dar și pe fiul lor Pablo care de asemenea ii vor marca existenta.

In 1935, Amelia îl va naște pe fiul ei Javier dar asta nu ii scade din dorința de a schimba cumva lumea mai ales ca în aceeasi perioada fuseseră promulgate legile de la Nuremberg privind calitatea de german doar pentru cei cu sânge „pur”. Găsind o doica buna pentru fiul ei în persoana unei tinere mame, Agueda care își pierduse copilul nou născut, Amelia își continua participările la întruniri politice unde în 1936 îl cunoaște pe Pierre un librar francez cu năzuințe comuniste.

Pierre

Sentimentele dintre Pierre și Amelia sunt evidente și când acesta ii cere sa plece cu el la Paris, fără sa se gândească la consecințe, Amelia ia hotărârea de a-l însoți și de a-și lăsa în urma familia cu scopul de a ajuta ca Revoluția Sovietica sa se extindă în toată lumea.  Cine este Pierre în realitate și de ce a ales-o pe Amelia pentru a-l însoți la Paris va las pe voi sa aflați.

Călătoria lui Guillermo pe urmele Ameliei îl poarta pe acesta de la Madrid în Barcelona unde îl va întâlni pe micul Pablo de alta data astăzi un vestit profesor și scriitor cu o venerabila vârstă de 80 de ani, care va încerca sa-l ajute sa pună la loc piesele puzzle-ului care este viata străbunicii sale.

Din Barcelona, Amelia l-a însoțit pe Pierre la Paris unde se aflau părintii acestuia dar unde i-a reîntâlnit pe Lola, Josep și Pablo. Evident perioada petrecuta de Amelia cu familia lui Pierre nu a fost una chiar foarte plăcută pentru ca mama acestuia, Olga nu putea trece peste faptul ca aceasta își părăsise fiul nou născut și soțul pentru a deveni concubina fiului sau pe care și l-ar fi dorit însurat legitim. Pana la urma trebuie sa nu uitam ca ne aflam într-o perioada când abandonul familiei mai ales de către femeie era aspru judecat de societate.

La Paris, Amelia îl întâlnește și pe Albert, un jurnalist american de origine irlandeza, prieten cu Pierre pe care viata va avea grija sa i-l mai scoată în cale și cu alte ocazii.

De la Paris, Amelia îl va însoți pe Pierre la Buenos Aires unde ce-i doi tineri îndrăgostiți vor încerca sa ia viata de la capăt într-un loc unde nimeni nu-i cunoaște și unde Amelia nu va fi judecata pentru situația ei. Sa fie acesta singurul motiv pentru care Pierre a dus-o pe Amelia la Buenos Aires, ei bine asta rămâne sa aflați voi. N-o sa va spun nici unde s-au oprit în drumul lor spre America Latina și de cat bulversata va fi Amelia de aceste evenimente.

Eu o sa va mai spun ca în cursul călătoriei spre America Latina, Amelia o va întâlni pe cea care va deveni una dintre cele mai apropiate prietene ale ei și anume, marea cântăreață italiana de opera Carla Alessandrini. Alături de diva italiana și soțul acesteia, care ii vor introduce în înaltă societate a orașului sud american, cei doi îndrăgostiți vor petrece o perioada frumoasa. Dar dacă se iubeau asa de mult, de ce Pierre și-a gasit o amanta?

La Buenos Aires, Amelia l-a întâlnit și pe comandantul german Max cu care viata va avea grija sa se mai intalneasca deși pentru moment simpatia dintre cei doi rămâne doar atât pentru ca militarul este nevoit sa se întoarcă în Germania pentru a se căsători cu o baroneasa.

De ce părăsesc Amelia și Pierre confortul vieții din Buenos Aires pentru a merge în Rusia lui Stalin, la Moscova va las pe voi sa descoperiți. Va spun doar ca în aceasta perioada Amelia avea 21 de ani. N-o sa va spun nici ce s-a întâmplat cu Pierre în Rusia dar o sa va spun ca din acest punct al cărții, Amelia îl reîntâlnește pe Albert prietenul de la Paris al lui Pierre.

Albert

Alături de Pierre, Amelia incepe sa lucreze ca asistenta a acestuia datorita multitudinii de limbi străine pe care le vorbea și incepe sa cutreiere lumea pentru a-l ajuta sa realizeze reportaje referitoare la situația politica din lume și la felul cum Hitler influenta lumea din acea perioada.

Albert o va duce pe Amelia la Londra sa-i cunoască familia, care din nou este scandalizata de faptul ca aceasta și-a abandonat soțul și copilul și nu accepta ideea ca Albert și tânăra spanioloaica sa trăiască în concubinaj, pentru ca evident relația dintre cei doi a avansat intre timp. N-o sa va spun cum de au ajuns Albert și Amelia în Statele Unite ale Americii și nici ce cautau în Mexic în perioada în care și Trotki se afla acolo, dar e cert ca alături de Albert, Amelia a avut ocazia sa ajungă în multe locuri din lume și suntem deja în 1939. V-am spus ca intre timp a învățat și rusa? La Londra, Amelia îl reîntâlnește pe baronul Max și pe soția acestuia, fapt care din nou va reprezenta un punct de cotitura în viata ei.

Amelia îl însoțește pe Albert în Irlanda la familia sa, dar divergentele dintre mama acestuia și Amelia au grija ca sejurul sa fie foarte scurt și cei doi pleacă sa realizeze un nou reportaj la Berlin unde situația politica era destul de tulbure în acea perioada când Germania invada Polonia.

La Berlin cei doi se reîntâlnesc cu baronul Max și soția lui dar și cu prietena Ameliei, diva italiana și soțul acesteia.

Cum și de ce au ajuns în Portugalia trebuie sa aflați voi și povestea Ameliei din 1940 devine din ce în ce mai complicata, și nu va spun ce cauta în anturajul lui Mussolini în Italia, dar idila dintre ea și Albert ajunge la final, când Amelia decide sa plece în Germania.

Max

In Germania, simpatia dintre Amelia și Max se transforma într-o relație deși acesta este căsătorit cu baroneasa Ludovica, hitlerista convinsa, iar la 24 de ani, Amelia devine amanta comandantului german Max și îl însoțește pe acesta la Varșovia. Perioada petrecuta în Varșovia se va transforma într-una dintre cele mai crunte perioade din viata Ameliei, dar asta va las pe voi sa aflați, cu atât mai mult cu cat baroana ii dăruiește un fiu lui Max, pe micuțul Friedrich.

Suntem deja în 1943 și Amelia merge cu Max în Italia, la Roma unde acesta este trimis de armata germana colaboratoare cu armata italiana. Aici afla ca prietena ei, diva Carla Alessandrini a fost arestata ca trădătoare. Ce se întâmplă în Italia și de ce asta este a doua perioada crunta din viata Ameliei va las pe voi sa aflați.

Din Italia, Amelia îl va însoți pe Max în Atena și 1944 marchează a treia perioada crunta din viata Ameliei. La 27 de ani, Amelia trăise cat alții într-o viata. După evenimentele din Atena, Max și Amelia se reîntorc într-un Berlin în plina criza, împărțit în Berlinul de Est și Berlinul de Vest, o perioada în care aproape nu aveau ce manca. Ludovica murise în bombardamente și Amelia îl creste pe fiul lui Max, Friederich. Dar oare Amelia s-a mai întâlnit cu fiul sau Javier? A iertat-o Santiago pentru ca i-a abandonat? Sunt întrebări la care trebuie sa răspundeți voi.

Eu vreau sa va spun doar ca în aceasta parte a cărții, la Berlin, Amelia și Albert se reîntâlnesc. Dar cum rămâne cu Max, atunci? De ce pleacă Amelia la Cairo și mai ales cu cine? Sa va spun ca a învățat și araba? Si uite cum am ajuns în 1948.

Friedrich

Reîntoarsă în Berlinul socialist Amelia îl reîntâlnește pe prietenul lui Pierre de la Moscova Ivan Vasiliev pentru ca ne aflam deja în 1961, ce a făcut timp de 13 ani, va las pe voi sa descoperiți. Friederich este deja un tânăr de 19 ani, student la medicina. Cine este Ilse și care este rolul ei în povestea noastră? Ce s-a întâmplat cu Amelia pana în 1989, când a căzut Zidul Berlinului? Sunt din nou o serie de întrebări la care va provoc pe voi sa gasiti răspunsul. Cert este ca din 1989, pe când avea 72 de ani, Guillermo ii pierde urma Ameliei.

Ce s-a întâmplat cu Amelia în final, puteți afla doar voi, citind incredibilul roman scris de Julia Navarro, roman care pe lângă faptul ca este un thriller alert, va reprezenta pentru multi dintre voi ca și pentru mine o reala lecție de istorie.

Va urez lectura plăcută și va aștept cu impresii în comentarii.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. El Encanto - locul unde incepe dragostea pentru Gloria si Patricio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sari la bara de unelte