Gheata de sub picioarele ei – Camilla Grebe

Titlu: Gheata de sub picioarele ei

Autor: Camilla Grebe

Editura: Trei

Nr. pag. : 461

 

 

„Mi-am dat seama ca timpul nu e liniar, ci doar circular. Poate sa sune arogant, dar e destul de banal. Timpul e un cerc, ca o roata de cârnați. Nu e ceva care sa merite prea multa contemplare. E asa cum e.”

                                                 Gheata de sub picioarele ei – Camilla Grebe

Luna aceasta mi-am completat colecția de cărți din seria neagra de la editura Trei cu o carte scrisa de autoarea suedeza Camilla Grebe. Aceasta este recunoscuta în Suedia pentru cărțile polițiste pe care le scris.

Deși nu este la prima realizare literara, având mai multe cărți scrise în colaborare cu alți scriitori printre care și sora sa, Asa Traff romanul „Gheata de sub picioarele ei” este primul sau roman semnat în întregime de Camilla Grebe. Romanul „Gheata de sub picioarele ei” a fost publicat în Suedia în anul 2015.

Autoarea suedeza a mai lansat pe piață un roman polițist anul trecut, dar acesta nu este încă disponibil pe piața din tara noastră.

Majoritatea cărților scrise de ea, chiar și cele în colaborare au fost premiate de criticii literari suedezi.

Făcând parte din seria neagra, Fiction Connection de la editura Trei, nu cred ca mai are sens sa va spun ca vorbim despre un thriller, mai exact un roman polițist.

Romanul de 461 de pagini se împarte în capitole care urmăresc povestea din perspectiva celor trei personaje principale Peter, Emma și Hanne. Trăirile și viziunea fiecăruia dintre cei trei ne ajuta sa punem cap la cap evenimentele pentru a desluși misterul.

Peter Lindgren este un polițist în jur de 40 de ani, obosit și plictisit de viata. Cu o reala problema în ceea ce privește asumarea responsabilităților și a relațiilor în primul rand, este un om incapabil de o viata personala. S-a căsătorit pentru ca Janet a insistat, l-a pistonat la cap pana a cedat și pentru ca sexul era grozav. Evident au divorțat. Nu e un tata model. De fapt nici măcar nu și-a dorit un copil. Astfel ca nu are practic niciun soi de relație cu Albin, fiul sau.

Este însă un bun profesionist și face o echipa buna cu partenerul sau Manfred Olssen în rezolvarea crimelor. Asa ca atunci când descoperă cadavrul unei femei decapitate în casa lui Jasper Orre și acesta nu e nicăieri de gasit, cazul pare relativ simplu.

Dar tocmai când ești convins ca toată povestea se va limita la urmărirea și descoperirea lui Jasper Orre, autoarea incepe sa ne prezinte viata prin ochii Emmei Bohman. Înconjurată de dramatism și tragedie, Emma provine dintr-o familie de alcoolici cu un tata care a iubit-o pana sa se spânzure și o mama care a disprețuit-o toată viata. Care e legătura ei cu Jasper Orre, asta trebuie sa aflați voi.

„Asadar. Iata-ma, am cincizeci și noua de ani și o dementa precoce, sunt proaspăt despărțită de soț și, colac peste pupăză, am carnea flasca și grăsimea îmi atârnă pe brate.”

                                                  Gheata de sub picioarele ei – Camilla Grebe

Spre disperarea lui Peter, partenerul sau apelează la un expert comportamental cu care au mai colaborat cu ani în urma în rezolvarea unor crime. Va întrebați probabil de ce nu este incantat Peter de decizia lui lui Manfred. Ei bine, va povesteam mai sus ca Peter are o problema cu relațiile și sexul opus, dar a avut și el o femeie pe care e iubit-o în persoana expertului nostru și anume Hanne Lagerlind-Schon. Ca a pierdut-o tot din cauza ca nu a fost în stare să-și asume relația, ei asta e alta poveste pe care rămâne sa o descoperiți voi.

Este o carte draguță, deși oarecum previzibila la un moment dat. Mie mi-a plăcut și aștept cu nerăbdare sa apară și la noi cel mai recent roman al autoarei. Nu este atât de alerta precum alte cărți de gen, dar în schimb are un puternic conținut psihologic. Daca am reușit sa va trezesc curiozitatea, cartea o gasiti pe site-ul librăriei online Libris.ro.

Spor la citit va urez dragii mei!!!

 

 

2 comentarii publicate

  1. Wow. O altă recenzie. O altă carte thriller pe care îmi doresc să o citesc. Sună tare bine, mai ales că scriitorii suedezi și-au dovedit cu plin și îndesat talentul în domeniul ăsta. Îmi place tare mult colecția neagră de la Editura Trei. 😊

    • Intr-adevar Suedia are foarte multi scriitori de valoare mai ales in zona aceasta de thriller. Imi plac foarte mult si temele abordate ca sa nu mai vorbim de psihologia patologica pe care reusesc sa o surprinda mult mai mult decat in tipicile carti americane atat de hollywoodiene in ultimii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.