Millenium 4 – Prizoniera în pânza de păianjen – David Lagercrantz

Millenium este o trilogie suedeza de succes scrisa de regretatul Stieg Larsson. După decesul acestuia, nimeni nu a crezut ca se va mai întâlni cu personajele sale fascinante. Din fericire însă un alt autor suedez pe nume David Lagercrantz și-a făcut curaj și a scris romanul „Prizoniera în pânza de păianjen”. Acest roman este continuarea seriei scrise de Stieg Larsson. Prizoniera în pânza de păianjen este Millenium 4.

Cum sunt un mare fan al seriei, am fost incredibil de bucuroasa sa primesc coletul de la librăria online libris.ro. La noi, Millenium 4 a apărut la editura Trei și este una din cărțile ce compun seria neagra atât de draga mie.

David Lagercrantz este un scriitor suedez ce s-a remarcat în principal pentru biografiile pe care le-a redactat. Însa în 2013 editura suedeza Norstedts îl provoacă sa continue serie lui Larsson. Autorul accepta provocarea și în 2015 publica cel de-al patrulea volum al seriei.

De la trilogia lui Stieg Larrson  la Millenium 4

Ca sa putem sa discutam despre Millenium 4, scrisa de David Lagercrantz trebuie întâi sa vorbim despre capodopera scrisa de maestrul suedez al suspansului, Stieg Larsson.

Cele trei cărți care formează trilogia Millenium au fost descoperite și publicate la un an după moartea autorului. Susținătorii teoriei conspirației, considera suspect decesul acestuia în urma unui stop cardiac. Cu atât mai mult, cu cat romanele sale deși, cărți polițiste la origine, ating teme politice și economice de interes mondial.

Prima carte din serie, intitulata „Bărbați care urăsc femeile” ni-l aduce în prim plan pe jurnalistul Mikael Blomkvist. Acesta este un jurnalist cu principii care nu cedează în fata presiunilor politice sau de alta natura. Nu cedează deși asta înseamnă ca publicația sa intitulata Millenium sa fie mai mereu în prag de faliment.

Tocmai pentru a-și salva ziarul, accepta propunerea unui milionar suedez de a investiga dispariția nepoatei sale din urma cu peste 20 de ani.

Realizând ca are nevoie de ajutorul unei persoane care sa știe cum se folosește calculatorul în amănunt pentru a-și putea continua investigația, cere ajutorul unei firme de supraveghere și protecție care ii face cunoștința cu o hackerita mai puțin obișnuită pe nume Lisbeth Salander.

Cel de-al doilea roman al seriei, intitulat „Fata care s-a jucat cu focul”, precum și cel de-al treilea intitulat „Castelul din nori s-a sfarmat” se axează pe investigații ce au legătură cu originea lui Lisbeth Salander și viata acesteia.

Pe parcursul celor trei cărți viata celor doua personaje se întretaie mereu, bazându-se unul pe altul. Au o relație sentimentala complicata dar sunt cei mai buni prieteni. Descoperirile pe care le fac împreună pot zgudui din fundament Suedia și lumea întreaga.

Cu o multitudine de premii la activ, ecranizări în suedeza dar și în engleza, Millenium este una din seriile de suspans cele mai de succes al tuturor timpurilor.

Si pentru ca veni vorba de ecranizări, va sugerez sa căutați filmele suedeze care ii au în roluri principale pe Michael Nyqvist și Noomi Rapace. Mi se par mult mai realiste și mai pline de substanța decât ecranizările hollywodiene. Susținătorii teoriei conspiraționiste ar susține probabil ca și decesul prematur de anul trecut al lui Michael Nyqvist ar fi la fel de suspect ca și cel al lui Stieg Larsson.

Millenium 4 marca David Lagercrantz

Asa cum ne-a obișnuit de-a lungul cărților anterioare, Mikael Blomkvist se lupta în continuare sa tina ziarul pe linia de plutire. De Lisbeth Salander nu mai știe nimic de ceva timp dar asta nu înseamnă ca nu se gândește la ea.

Atunci când primește ocazia de a investiga un subiect legat de știința neuronala și inteligenta artificiala nu se arata prea interesat de subiect. In plus, Mikael trece printr-un soi de depresie pe care o tratează lecturând romane polițiste și făcând curat.

Totul capătă însă o noua turnura când Mikael afla ca și Lisbeth este implicata în povestea cu savantul și inteligenta artificiala. Depresia lui Mikael dispare ca prin minune lăsând loc curiozității și interesului jurnalistului.

Ce rol are copilul autist în povestea noastră? Cine este Camilla? Care este legătura ei cu Lisbeth? Ce se întâmplă cu Lisbeth și Mikael? Acestea sunt o serie de întrebări la care va las pe voi sa răspundeți.

V-a spune ca se putea și mai bine. Ca pe alocuri mi se pare ca nu este suficient de alerta și poate nici la fel de bolnava societatea prezentata de David Lagercrantz. Ca uneori se pierde în amănuntele științifice și uita povestea polițistă.

Dar apoi ma gandesc ca Stieg Larsson a ridicat ștafeta foarte sus. Si ma îndoiesc ca se va ridica vreo continuare la nivelul trilogiei inițiale. pe de alta parte încă nu am citit Millenium 5 scrisa tot de David Lagercrantz si publicata anul trecut.

Lectura plăcută va urez!

 

Trackback-uri și pingback-uri 3

  1. Calaretul de arama este un roman de dragoste istoric
  2. Quicksand - cand baiatul rau poate distruge fata buna
  3. Trilogia Baztan un film politist cu elemente supranaturale in 3 parti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.