De la Balena Albastra la Granny, bunica din iad

Ca părinte trebuie sa fii mereu informat pentru a-ți putea proteja copiii, mai ales în era tehnologica în care trăim când de multe ori micuții noștri au acces la mai multa informație decât noi. Acest articol vine în urma unei discuții la care am luat parte pe un grup de mămici, în care acestea își exprimau teama vizavi de influenta pe care noul joc “Granny, bunica din iad” îl are asupra micuților care îl joaca.

Nu am făcut un secret din faptul ca micuții mei de 6 respectiv 8 ani nu au acces la internet. Si credeti-ma pe cuvânt, dacă aveam unele dubii în aceasta privința înainte de a lua parte la aceasta discuție, acum sunt sigura ca am luat decizia corecta. Cu atât mai mult cu cat, cu vreo săptămână în urma al meu fecior de 6 ani se chinuia sa ma convingă sa-i iau smartphone ca sa poată sa se joace și el, Granny ca prietenii lui de la grădiniță. Mami, subsemnata, la momentul respectiv nu avea nicio idee despre acest joc.

De multe ori cedam presiunii societății în care trăim. Vrem sa le oferim copiilor noștri tot ceea ce noi nu am avut. Doar ca uneori, poate oferim cam mult sau mult mai mult decât e cazul.

De cele mai multe ori am auzit replici de genul:

“Nu vreau ca al meu copil sa fie pus în inferioritate fata de alți copii de asta i-am luat tableta, smartphone cu acces la internet.”

“De ce sa se simtă prost ca nu știe sa facă ce fac ceilalți copii?”

“Rad copiii de el daca nu are tableta sau smartphone”

Nu va subestimați copiii. Eu am rămas surprinsa sa vad ca deși avem tableta cu aplicații educative preinstalate și nu au acces la internet au știut perfect cum se utilizează din prima zi în care au primit-o. La grădiniță avem ore de calculator, la scoală la fel, de ce aveți impresia ca vor rămâne în urma?

Granny – tot ce trebuie sa știi

Granny este un joculeț horror care se poate descarca din App Store. Asa ca orice copil poate avea acces la el fie pe smartphone, fie pe tableta. In plus, se pare ca în momentul de fata este cel mai cautat joc în App Store.

Are o grafica groteasca și abunda de scene sângeroase care personal mi se par mult prea intense pentru copii. Acțiunea are la baza un zombi pe post de bunica care fugărește jucătorul pe care atunci când îl prinde îl bate de-i sare sângele pe pereți. Si dacă asta nu-i suficient, avem parte și de ceva canibalism, tot în spirit civic și educativ. In plus, jocul abunda de reclame, neavând o politica de securitate și intimitate clara.

Pe site-urile străine apar pe alocuri menționări referitoare la vârsta de +12 pentru acest joc dar este ușor irelevant din moment ce toată lumea îl poate descarca. Mai ales ca sunt copii de 2-3 ani care astăzi utilizează cu succes telefonul și tableta.

Ce ma sperie și mai mult este faptul ca micuții noștri sunt extrem de influențabili. In aceeasi perioada în care jocul căpăta notorietate în tara noastră se întâmpla și cazul din București, cu bunica înjunghiată de nepot pentru ca nu l-a lăsat sa se joace la calculator. Trageți voi concluziile.

Înainte de Granny a fost Balena Albastra

Pe la începutul anului trecut o alta activitate morbid căpătase atenția opiniei publice după ce multe persoane s-au sinucis după ce l-au jucat. Activitatea este accesibil pentru rețele de socializare gen facebook. Jocul de tip adevar sau provocare,  de origine rusa, Balena Albastra, presupune îndeplinirea a 50 de sarcini în decursul a 50 de zile de către participant. Cele mai multe dintre sarcini creează stări depresive și angoase participantului și în întreaga lume s-au înregistrat multe decese ca urmare a acestui joc. Fiecare sarcina este documentata cu poze și filmulețe și în cazul în care participantul nu dorește sa continue este amenințat pana când cedează psihic.

O modalitate buna de documentare referitoare la acest joc este un film american cu liceeni lansat în 2016 și anume Nerve pe care vi-l recomand. Eu l-am vazut cu puțin timp înainte sa înceapă isteria mediatica bazata pe jocul Balena Albastra și am rămas surprinsa de cat de bine prezintă situația cu care tinerii de azi se confrunta.

Tot înainte de Granny au învățat și “Vrei sa devii o zână?”

Tot în genul “Balenei Albastre” un alt soi de activitate pentru rețelele de socializare este și “Vrei sa devii o zână?”. Se adresează cu precădere fetelor și are la baza o provocare. Anume, în toiul nopții când toată lumea doarme fata sa zică niște incantații și sa dea drumul la gazele de la aragaz fără însă a-l aprinde pentru ca mai apoi sa se culce liniștită urmând ca gazul s-o transforme într-o zână.

Despre “Vrei sa devii o zână? am aflat dintr-o discuție cu preotul nostru paroh când ne-am întâlnit la o sfințire de casa. Fiind la rândul lui părinte de fata povestea ca privește cu îngrijorare aceasta noua activitate care provoacă fetele tinere și neexperimentate sa comita un lucru iremediabil. Ce apreciez foarte mult la el este ca nu se ascunde în spatele doctrinei religioase. Este mereu la curent cu toate noutățile, întocmai pentru a-și putea sfătui și ajuta mai bine enoriașii.

Si înainte de ele, au fost Pokemonii

In 2016 apăruse primul joc care isterizase lumea. Cu o grafica plăcută, Pokemon Go a cucerit rapid întreaga planeta. Din Japonia și pana în tara noastră, toată lumea cauta pokemoni. Din păcate în scurt timp, au apărut și primele victime. Oamenii erau atât de prinși în joc încât au pierdut contactul cu realitatea și nu erau atenți pe unde merg și la ce riscuri se supun. Da, e drept ca are o latura pozitiva și anume încurajează mișcarea într-o lume în care toți ne luptam cu sedentarismul dar în același timp sunt o mulțime de persoane care s-au ales cu insolații, basici la picioare, oase rupte sau luxații din cauza concentrării excesive pe joc. Din nefericire au fost și persoane care au decedat cazând de pe stânci sau în canale pentru ca erau prea atenți la joc ca sa se mai uite pe unde merg.

Din punctul meu de vedere, limitându-le accesul la internet nu ii va face mai puțin inteligenți decât alți copii din generația lor ci doar le va conserva copilăria mai mult timp. Internetul prin afluxul lui informatic, are darul de a-i maturiza înainte de vreme. Bucura-te de copilăria micuțului tău. Trece mult prea repede…

In plus avem atât de multa violenta în lumea reala, încât sincer nu e cazul sa o aducem și în jocurile copiilor noștri.

Poate te interesează și:

Amenajeaza-i copilăria

Poza preluata de pe google.play

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Skip to toolbar