Misterul cazului „Sase Patru” – Hideo Yokoyama

Romanul Misterul cazului „Sase Patru” este scris de autorul japonez Hideo Yokoyama. Acesta este un cunoscut jurnalist din regiunea Gumna, Japonia. Romanul acesta a fost publicat in 2013. In tara noastra, romanul a fost publicat in anul 2016 la editura Rao.

Misterul cazului „Sase Patru” este cel de-al patrulea roman scris de autorul japonez. Este insa primul care s-a bucurat de un asemenea succes peste hotare. In urma acestui succes rasunator, autorul a mai publicat in roman in 2018. Acesta se intituleaza „Saventeen” si momentan este disponibil in tara noastra doar in limba engleza.

Romanul pe care vi-l prezint astazi a reusit sa se vanda in doar 6 zile in peste 1 milion de exemplare. Asta il transforma pe Hideo Yokoyama intr-un potential urmas al lui Stieg Larsson in materie de gen literar.

Misterul cazului „Sase Patru” – despre actiune si personaje

Romanul ne pune inca de la inceput in fata a doua disparitii. Avem pe de o parte rapirea in 1989, a lui Shoko fata de 7 ani a unor afaceristi locali. Aceasta este descoperita moarta la o perioada dupa rapire, insa nici pana in prezent responsabilul nu a fost prins.

Pe de alta parte, avem disparitia mult mai recenta a lui Ayumi, fiica investigatorului Yoshinobu Mikami. Prins intre datorie profesionala si datoria parinteasca politistul se intoarce impreuna cu colegii sai la familia lui Shoko, odata cu aniversarea mortiii acesteia. In acest moment, Yoshinobu realizeaza ca la vremea respectiva s-a omis un aspect bizar care poate schimba intreaga perspectiva asupra cazului.

Misterul cazului „Sase patru” – impresii personale

Pe langa un roman politist de exceptie, avem de-a face si cu un foarte bun ghid al obiceiurilor japoneze si al locurilor minunate din aceasta tara. Titlul romanului nu este ales aleatoriu. Numarul „Sase Patru” este o data importanta in calendarul japonez.

Un lucru care mi-a atras atentia in acest roman este concluzia personajului principal cand afirma ca toate organizatiile sunt la fel peste tot. Astfel autorul ne atrage atentia asupra coruptiei si musamalizarilor ce au loc la nivel inalt de la guverne, pana la biserici si corporatii din intreaga lume.

Cele 619 pagini cuprinse in 81 de capitole se citesc usor. Mi se pare o carte proaspata, autentica diferita de stilul clasic american atat de promovat in ultimii ani in literatura politista.

Cartea a fost si ecranizata in Japonia in 2015 sub forma unei mini serii din 5 episoade si in 2016 sub forma a unui film in doua parti. Ecranizarea poarta denumirea de Rokuyon.

Cartea o gasiti pe site-ul librariei online Libris.ro cu transport gratuit in aceasta perioada.

Daca ti-a placut aceasta recenzie s-ar putea sa te intereseze si:

Te vad – Clare Mackintosh

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sari la bara de unelte