Crima la vicariat – Agatha Christie (serie Miss Marple)

Crima la Vicariat este un roman scris de autoarea e origine britanica Agatha Christie. Acest roman a fost publicat prima data in luna octombrie a anului 1930. Primele tari in care a fost publicat au fost Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

Este primul roman din seria de carti care o are ca personaj principal pe simpatica batranica Miss Marple. Acest personaj a mai aparut anterior in 20 povestiri scurte ale autoarei incepand cu anul 1927. Seria cuprinde 12 carti. Ultimul volum din serie si anume, „Misterul crimei fara cadavru” a fost publicat la 40 de ani de la scriere. Mai exact, in anul 1975.

In tara noastra, romanul a avut de asemeni parte de o multime de publicari la diverse edituri de-a lungul timpului. Cartea pe care vreau sa v-o prezint in acest articol a fost publicata anul acesta la editura Litera.

Romanul contine 394 de pagini impartite in 32 de capitole. Aceasta carte ii este dedicata unicei fiice a autoarei Rosalind Hicks care a trait pana in anul 2004.

Crima la vicariat – actiunea cartii

Inainte de a va spune mai multe despre ce se petrece in aceasta carte vreau sa ne lamurim asupra termenului de vicar.

Vicar (din latină vicarius = locțiitor) este un cleric care înlocuiește un slujitor bisericesc de rang superior, de exemplu un arhiereu care ține locul unui episcop sau al unui mitropolit.

Funcția sau demnitatea de vicar, timpul cât un vicar exercită această funcție, regiunea unde se exercită autoritatea vicarului, precum și reședința vicarului poartă denumirea de vicariat.

definitie preluata de pe wikipedia

Actiunea are loc in micutul orasel St. Mary Mead, localitatea in care locuieste si simpatica batranica Jane Marple, personajul nostru principal.

Colonelul Protheroe este cel mai detestat om din localitate. De regula in toate cartile scrise de Agatha Christie exista un personaj detestat de toti. Si ca de obicei, personajul detestat de toti este victima perfecta. Nu intamplator, colonelul Proheroe este gasit mort in biroul vicarului de la vicariat. Mort evident nu din cauze naturale.

Povestea se complica pe masura ce diverse personaje din carte cum este Anne, sotia colonelului dar nu singura, isi asuma crima. Atat politia cat si vicarul se vad nevoiti sa analizeze atent faptele pentru a descoperi daca afirmatiile acestora sunt corecte sau criminalul este altul.

Pentru un orasel atat de mic St. Mary Mead ascunde o multime de secrete de familie, intrigi si mistere numai bune de analizat de fortele legii. Insa, ca de obicei in cartile scrise de Agatha Christie, acolo unde politia nu reuseste sa gaseasca raspunsuri simpatica pensionara Miss Marple reuseste sa dezlege itele.

Crima la vicariat – impresii personale

Daca vrei sa te raportezi la un clasic politist, evident vei alege unul din romanele scrise de Agatha Christie. Sunt carti pe care le citesti cu placere la orice varsta.

Pentru mine Agatha Christie a insemnat trecerea de la copilarie la adolescenta. Am descoperit cartile ei tocmai la varsta cand renuntasem la povesti in favoarea romanelor.

Din punctul meu de vedere Miss Marple, ca personaj este foarte similar cu doua personaje clasice al literaturii romane si anume renumitele Melania Lupu si Minerva Tutovan din cartile Rodicai – Ojog Brasoveanu. Pana la urma opera Agathei Christie a fost precursoare a operei Rodicai – Ojog Brasoveanu.

Revenind la primul roman din seria Miss Marple, apreciez faptul ca este scris la persoana intai din prisma vicarului. Acest lucru iti permite sa privesti din exterior atat victima cat si anchetatorul, in persoana pensionarei noastre de ocazie.

Este o carte pe care v-o recomand daca iubiti romanele clasice politiste. Dar si daca va doriti o carte scrisa cu mult umor si un personaj absolut memorabil.

De-a lungul timpului au aparut si o serie de ecranizari ale romanului. In 1949 a fost lansata o piesa de teatru dupa acest roman. Mai tarziu in 1986 a fost realizat primul film dupa carte. In anul 2004 a aparut si un serial bazat pe seria de carti cu Miss Marple.

Poate te intereseaza si urmatorul articol:

Te vad – Clare Mackintosh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.