Tot ce trebuie să știi despre vinul spumant

Să fim sinceri cine nu iubește vinul spumant. Nu este o băutură pe care să o savurezi zi de zi, cel puțîn nu la noi în țară. Dar este o băutură de sărbătoare. O băutură de răsfăț. Fie că celebrezi un eveniment important în viață ta, fie că pur și simplu vrei să te delectezi cu o băutură selecta, vinul spumant nu poate lipsi.

Dar ce știi tu despre vinul spumant? Știi de câte tipuri este vinul spumant și când se servește acesta? Alături de ce se servește, cum se produce și de unde provine? Hai să aflăm împreună în acest articol cum tot ce trebuie să știi despre vinurile spumante.

De câte feluri este vinul spumant?

Când spui vin spumant gândul îți fuge imediat la șampanie. În realitate, șampania este doar un tip de vin spumant. Este într-adevăr cel mai cunoscut tip de vin spumant dar nu singurul.

Conform informațiilor istorice, vinul spumant a fost descoperit accidental de călugării Abatiei Saint Hilaire pe la 1500 și nimeni nu a crezut că va deveni un asemenea succes viticol.

Datorită tradiției din regiunea franceză Champagne și a tratatelor internaționale care reglementează acest aspect, denumirea de șampanie nu poate fi folosită decât pentru vinurile spumoase din această zona a Franței. O șampanie bună trebuie să aibă o vechime minimă de 3 ani. Cu cât este mai veche însă, cu atât este mai bună. Cele mai cunoscute șampanii sunt renumitele Moet și Dom Perignon. Și între noi fie vorba cine n-ar vrea să savureze un pahar de Dom Perignon?

Dar francezii mai au și alte vinuri spumante renumite. Să luăm de exemplu, un Cremant care este un vin spumant specific Valei Loarei, vinul spumant rose specific regiunii Provence sau Peszgo. Spumosul Cremant este un vin care nu este dulce. Are o aromă deosebită de nuci.

Cum va spuneam însă, astăzi mai toate țările realizează vinuri spumante. Spre exemplu italienii se pot laudă cu renumitul lor Prosecco. Acesta, este un vin puțîn mai dulceag decât șampania și ușor fructat. De asemeni tot Italian și renumit este vinul spumant Lambrusco. Lambrusco este un vin din categoria frizzante. Adică are o efervescență scăzută ceea ce conferă o doză de prospețime băuturii. Acesta este oarecum un vin spumant de zi cu zi. Nu necesită un eveniment special. Nu este un vin de sărbătoare.

Nici spaniolii nu rămân în urmă și produc renumitul Cava în regiunea Catalonia. Este un vin mai puțîn dulce decât italianul Prosecco și cu o aromă florală.

Și pentru că tot vorbim de vinurile spumante din lumea întreagă ar fi nedrept să nu va povestesc și despre cele realizate de compatrioții noștri. Spumante recunoscute românești se produc în regiunea viticolă Panciu din județul Vrancea. Dintre acestea putem aminti spumantul Blanc de Blancs și spumantul dulce Panciu Riserva. Alte spumante românești mai sunt Clarus din regiunea viticolă Dealurile Crișanei și Maramureșului și Carassia Rose din regiunea viticolă situate în nord-vestul Transilvaniei, în Podgoria Simleul Silvaniei.

Vinurile spumante sunt clasificate în funcție de conținutul de zahăr. Avem spumante brut natural (brut 0), extra brut, brut, extra dry (extra sec), sec, demisec și dulce.

De asemeni putem clasifică acest tip de vin și în funcție de presiunea din sticlă în funcție de care avem vinuri spumante de presiune înalta și vinuri spumante de presiune joasă.

Cum se produce vinul spumant?

Vinul spumant este un vin realizat prin două fermentări. Prima fermentare este similară vinurilor obișnuite dar sunt situații când producătorii optează pentru utilizarea unor drojdii speciale. O parte din vinurile spumante sunt realizate dintr-un singur soi de struguri. Însă majoritatea, sunt realizate din amestecuri de struguri din soiuri diferite. În această situație, vinul se cupajeaza după fermentare într-un cuvee.

A două fermentare este cea care conferă vinului spumant caracteristică să specială. Această presupune încorporarea și reținerea dioxidului de carbon la o presiune de aproximativ 6 bari. Dată fiind această presiune destul de ridicată, se recomandă îmbutelierea vinurilor spumante în sticle rezistente.

Cea de-a două metodă de fermentare se poate realiza în diverse variante motiv pentru care avem și atâtea tipuri de vin spumant. Asta în principal pentru că datorită metodei utilizate, vinul capătă valențe pe care degustătorul le percepe în mod diferit.

Metodă Champegnoise este metodă prin care se realizează șampania. Durează 15 luni și este cea mai costisitoare metodă. Presupune adăugarea la îmbuteliere a unui amestec de zahăr cu drojdie. Drojdie inactive este înlăturată ulterior fără a se elimina însă dioxidul de carbon. Pentru un gust desăvârșit see ajustează ulterior cu un amestec de vin proaspăt și sirop de zahăr.

Metodă Charmat (Cuve) presupune adăugarea de amestec din zahăr și drojdie peste vinul depozitat în cisterne pasteurizate de inox. Apoi licoarea se răcește, se limpezește după care se îmbuteliază. Această este metodă folosită pentru realizarea unor spumante cum este Prosecco Italian și vinul Spekt german.

O altă metodă de realizarea a vinului spumant este metodă transferului. Această presupune crearea bulelor de dioxid de carbon în interiorul sticlelor. Ulterior, decantarea se face în recipiente mari. Apoi se filtrează drojdia și spumantul este reimbuteliat. Această metodă este folosită cu precădere pentru realizarea spumantelor din zone precum Australia și Statele Unite ale Americii.

Se pot realiza vinuri spumoase și fără o a două fermentare. Această este metodă impregnării cu dioxid de carbon de origine exogenă. Carbogazificarea artificială face însă că perlajul să dispară relative rapid după turnarea spumantului în pahar.

 

Cum, cu ce și alături de ce să bei un vin spumant?

Dacă până acum am vorbit mai mult de elementele de natură tehnică ale vinului spumant, mă gândesc că este cazul să trecem la chestiuni mai practice. Și anume, să aflăm cum trebuie băut un vin spumante, în ce combinație și alături de ce preparate poate fi servit acesta.

Nu suntem sommelieri de meserie, dar asta nu înseamnă că nu putem ține cont de câteva mici secrete care ne pot ajută să ne bucurăm de gustul, aromă și caracteristică unui vin spumant că la carte.

Vinul spumant se servește în pahare înalte și subțiri, în special cele cu cupa în formă de lalea, pentru că aceastea păstrează mai bine aciditatea vinului. Foarte important este să folosim pahare curate. Spumă este sensibilă la resturi de detergent și impurități, motiv pentru care trebuie să folosim pahare foarte bine limpezite.

Un alt element de care trebuie să ținem cont la servire este temperatura vinului spumant. Această este cuprinsă între 6 și 10 grade Celsius. Că să nu riscăm să încălzim spumantul, paharul se ține de picior.

Importantă este manieră în care spumantul se toarnă în pahar. Vinul spumant se desface în momentul servirii, nu se agită că să nu se piardă aciditatea și se toarnă în două treimi din pahar bine răcit în prealabil.

Acum că ne-am lămurit în cee ace privește modul în care se bea această băutură de sărbătoare este cazul să vedem și alături de ce putem să o servim.

Spumantul este considerat de specialist un digestiv. Din această cauza este un vin care se poate consumă perfect înainte de masă. Asta nu înseamnă că nu se poate bea în continuarea pe întreagă durata a mesei. În cazul în care se trece la un alt tip de vin, trecerea se face progresiv și mereu se are în vedere că noul vin ales să fie de o calitate superioară celui deja consumat.

Asocierea alimentelor cu vinul spumante se face și tinadu-se cont de cantitatea de zahăr pe care acesta o conține.

Francezii că specialiști în materie de vinuri spumoase recomandă asocierea acestora cu brânzeturile dar și cu fructele. Un vin spumant merge de minune cu o brânză cu mucegai, un Brie sau o brânză de capra și cu struguri. Pentru un vin festiv, acesta merge foarte bine și cu fructele de mare.

Să luăm de exemplu un vin spumant extra brut. Acesta poate fi asociat cu preparate precum stridiile, cartofii prăjiți și sashimi. Pe bune, cine s-ar fi gândit că o porție de cartofi prăjiți poate fi ridicată în statut cu un simplu pahar de vin spumos lângă.

Spumantele brute pot fi asociate cu brânzeturi, fructe de mare, și orez cu ciuperci. Cele extra seci cum este Prosecco, se pot consumă alături de platouri cu mezeluri, ouă umplute și sparanghel. Prosecco este un vin spumant foarte versatil. Poate fi consumat la aperitiv, la orice ora din zi, la terase, pe plajă sau la cele mai sofisticate evenimente. În plus, este o baza perfectă pentru o multitudine de cocktail-uri.

Vinurile spumante din categoria demiseci pot fi consumate alături de deserturi în general. O combinație perfectă este între un pahar de spumant și ciocolată neagră sau o felie delicioasă de cheesecake.

Vinul spumos roze cum este cel specific regiunii Provence sau Psezgo merge perfect alături de preparate din peste sau preparate asiatice.

Spumantele românești cum este vinul Blanc de Blancs este recmandat a se servi alături de stridii, caviar de sturioni, homar și brânzeturi. Pe când Carassia Rose poate fi servită alături de preparate din rată, somon, ciuperci sau mâncăruri asiatice.

Astea sunt însă niște reguli de baza. Pornind însă de la ele trebuie să descoperiți propria voastră combinație de preparate și vin spumant pe care o preferați și o savurați din plin.

free photos from pexells.com

Poate te intereseaza si urmatorul articol:

Pizza si vinul, cuplul perfect

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.