Tu cum faci #economiilaputerea100 in bucatarie?

Ideea de a face economie nu e ceva cu care te nasti. Sa fim seriosi, atunci cand esti copil si parintii au grija de toate nu te intereseaza nimic ce are lagatura cu economia. Insa atunci cand te muti la casa ta si depinzi de un anumit buget, incepi sa cauti diverse solutii pentru a face economie in gospodarie. Asa ca o campanie ca cea realizata de cei de la E.ON si anume #economiilaputerea100 nu are cum sa nu rezoneze cu majoritatea dintre noi.

Cu aceasta ocazie, am decis sa ca prezint cateva din solutiile pe care le-am gasit eu pentru a economisi energie si nu numai. Sper sa vin cu acest articol in ajutorul celor care cauta solutii pentru astfel de probleme dar si sa-i conving practic pe cei care nu cred in astfel de metode de economisire.

#economiilaputerea100 in bucatarie

Tu cat timp petreci in bucatarie? Pai sa vedem….crede-ma cand iti spun ca mult prea mult timp. Sunt multe activitati pe care le desfasori in bucatarie si mai toate se traduc in consum de energie electrica, apa, gaz. Sunt multe activitati care presupun pierderi si risipa intr-o bucatarie. Va promit ca vom discuta intr-un alt articol despre un alt gen de economie in bucatarie. In acest articol va voi prezenta cateva idei pe care le-am gasit in videoclipurile celor de la E.ON si pe care eu le folosesc deja in gospodaria mea.

Foloseste vase de gatit mari pe ochiurile mari de la aragaz. Daca vasul este mai mic decat ochiul pe care se gateste se pierde aproximativ o treime din energie.

Nu va ganditi ca folosesc oala asta in fiecare zi. Este mult prea mare pentru o familie de patru membri cum suntem noi. Este insa ideala pentru dulceturi, bulioane si zacusca. Asta asa, ca tot a inceput sezonul si ma pregatesc sa dotez camara cu dulceata de capsuni. Recunosc ca la dulceata ma asista si sotia, dar la bulion sa stiti ca sunt un maistru. Tot in oala asta fac si ciorba de burta. Dar mai bine sa lasam mancarea, nu de alta dar mi se face o foame de lup.

Ideea este insa intr-adevar practica. Intodeauna aveti grija sa folositi oale mai mari decat ochiul pe care le folositi. Oala mica pe un ochi mare inseamna risipa si pierderi. Se pierde mult mai mult gaz sau energie electrica pentru a incalzi un vas mic in conditiile in care capacitatea ochiului este mare. Pe de alta parte si o oala mare pe un ochi mic inseamna pierdere si timp pierdut. Oare cate ore trebuie sa tii oala de ciorba de 10 kg sa zicem pe un ochi mic de la aragaz pana este pregatita?

Sunt inca adept a plitei pe gaz. Nu pentru ca ma sperie consumul de energie la o plita electrica. Ci din motive practice. Am fost cu ani in urma in vizita la verii mei in Franta. Dupa cum se stie, Franta este o tara bazata pe consumul de energie electrica. Ei bine, a pus vara-mea oala cu ardei umpluti pe plita electrica dimineata si i-a terminat de fiert seara. Din motive ce tin ma imult de timp si de lipsa acestuia, am decis ca in bucataria mea sa folosesc o plita pe gaz.

Opreste din timp cuptorul si foloseste aceasta cadura reziduala pentru ultimele minute de gatit

Nu sunt adept al plitei electrice. Asta nu inseamna ca nu am observat beneficiile unui cuptor electric. No, imi place sa gatesc. Dar va spun un secret. Imi place sa stau mai mult in bucatarie atunci cand este si sotia cu mine. Cand insa este la servici si ajung inaintea ei nu prea am chef sa stau singur in bucatarie. Inteleg din plin doamnele care nu isi doresc sa iroseasca ziua intreaga in bucatarie. Asa ca va dau un pont. Cuptorul electric este cel mai bun prieten al meu in bucatarie. Oricine poate baga o tava cu legume sau carne la cuptor si gata masa. In doi timpi si trei miscari si fara prea multa bataie de cap.

Da stiu ca un cuptor electric este un consumator major intr-o locuinta. Dar daca tineti cont de restul sfaturile pentru a reduce consumul de energie va garantez ca nu veti simti cuptorul la factura. Eu nu il simt si cel putin la doua zile am ceva la cuptor pregatit.

Foloseste oala sub presiune pentru mancarea ce necesita fierbere indelungata

Cand am decis sa achizitionez o oala sub presiune sotia mea nu prea a fost de acord. I se parea ca nu avem ce sa fierbem in ea si ca nu este o investitie utila. Astazi cand parintii mei s-au retras in casa parinteasca de la tara si s-au apucat de crescut gaini si curci chiar avem ce fierbe in ea. Va imaginati cat timp ar trebui sa fierb o gaina si ce consum de gaz ar fi pentru a o fierbe cat sa se fragezeasca? Oala sub presiune rezolva insa aceasta problema si mai nou, sotia mea o foloseste si la dulceata de capsuni ca tot suntem in sezon.

Obisnuiesti sa gatesti fara capac? Gatind astfel cresti consumul de gaz de 3-4 ori

Ma declar vinovat. Recunosc ca foarte rar folosesc un capac atunci cand gatesc. De regula il folosesc atunci cand prajesc un preparat ca sa nu sara uleiul pe faianta. Nu de alta dar se uita doamna urat la mine cand trebuie sa frece faianta. Insa nu folosesc capac si atunci cand fierb de exemplu o ciorba.

Voi tine insa cont pe viitor de acest sfat pe care l-am descoperit in videoclipul celor de la E.ON. Chiar este o metoda de economisire pe care nu o stiam.

Sunt curios voi pe care dintre aceste idei de economisire le folositi in bucataria voastra?

Pentru noi idei de economisire va astept in urmatorul articol:

Tu cum faci #economielaputerea100 la apa si energie?

 

Trackback-uri și pingback-uri 2

  1. Metode de a economisi apa si energia in gospodarie
  2. Cum sa faci economie la energie cu electrocasnicele din gospodarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sari la bara de unelte