Serial: Vis a vis versus Orange is the new black

Multe filme si seriale sunt prezentate in diverse variante de-a lungul timpului. Va povesteam in articolele anterioare despre seriale precum The Tunnel si The Bridge. Primul este o ecranizare francezo – britanica pe cand al doilea este o ecranizare scandinava a unei povesti similare. V-am mai povestit apoi despre Queen of the South cu ecranizarea sub forma de telenovela dar si ecranizarea americana. Astazi vreau sa va vorbesc despre alte doua seriale care spun aceeasi poveste din doua perspective diferite. Avem Vis a vis, varianta spaniola a povestii si Orange is the new black, varianta americana.

Vis a vis sau Orange is the new black, care a fost primul?

Prima varianta a fost cea americana. Orange is the new Black este un serial care a debutat in 2013. Din 2016 serialul a fost preluat de platforma Netflix. In 2019, a fost lansat ultimul sezon al acestei serii bazate pe memoriile scriitoarei Piper Kerman. Aceasta a fost acuzata de spalare de bani si a fost condamnata sa petreaca 15 luni de detentie intr-un centru federal de corectie. In final a petrecut doar 13 luni in acest centru. Dupa ce a iesit din inchisoare aceasta a realizat memoriile care au stat la baza acestei serii dar a si participat la diverse evenimente unde a prezentat viata femeilor din penitenciare.

Vis a vis, este varianta spaniola a povestii. Acest serial a debutat in 2015. Denumirea in engleza a serialului este Locked Up. Acesta a fost produs intai de Globomedia pentru Antena 3 si apoi pentru Fox Spain. Momentan este disponibil si pe Netflix.

Vis a vis si Orange is the new black: poveste, asemanari si deosebiri

Productia americana o are in prim plan pe Piper Champan. Aceasta este o tanara de 30 de ani din New York condamnata la 15 luni de detentie. Primeste condamnarea pentru ca este pacalita de fosta ei iubita, Alex Vause sa transporte droguri. Cele doua se reintalnesc mai apoi in inchisoare.

Varianta spaniola ne-o prezinta pe Macarena Ferreiro. Aceasta este o tanara care se indragosteste de seful casatorit si care face o serie de fraude in contabilitate de dragul lui, fraude pe care termina prin a le plati cu inchisoarea.

Ca valoare IMDb, cele doua productii sunt similar cotate. Orange is the new black este cotat cu 8.1 din 10 pe cand Vis a vis este cotat cu 8.2 din 10.

Serialul american are 7 sezoane pe cand cel spaniol are doar 4 sezoane. Se zvoneste ca anul viitor, la cel spaniol va aparea o continuare care se va intitula El Oasis. Aceasta continuare va fi regizata de catre actrita care joaca si rolul personajului principal Macarena Ferreiro si anume Maggie Civantos. Pe Maggie Civantos ati vazut-o si in serialul Centralistele in rolul lui Angeles Vidal. Alaturi de Maggie Civantos o veti revedea in El Oasis si pe actrita Najwa Nimri interpreta personajului Zulema.

Piper Chapman,personajul principal al seriei americane este interpretat de actrita Taylor Schilling. Ca asemanare putem nota faptul ca ambele actrite sunt blonde dar si faptul ca ambele au fost intens premiate pentru rolurile din aceste productii.

Daca in Orange is the new black culoarea de baza a uniformelor deinutelor este portocaliu, in Vis a Vis, culoarea uniformelor este galben. Continuand cu diferentele dintre cele doua productii, putem aminti faptul ca serialul american este un soi de tragicomedie pe cand serialul spaniol duce mai mult spre o combinatie de drama si thriller. In plus, spaniolii nu au nici o problema cu nuditatea in filmele lor si o expun din belsug si in Vis a Vis.

O alta asemanare intre cele doua productii este prezenta relatiilor homosexuale intre detinute. Avem pe de o parte relatia dintre Piper Chapman si Alex Vause in serialul american. In serialul spaniol avem relatia dintre Macarena Ferreiro si Rizos, interpretata de actrita sexy Berta Vasquez. Pe Berta Vasquez ati mai vazut-o in drama Palmieri in zapada.

Personal votez pentru productia spaniola. Este mai aproape de sufletul meu, poate si pentru ca am adorat filmele in care aceste actrite au mai jucat inainte. Asta nu inseamna ca nu mi-a placut productia americana. Ambele merita urmarite pentru ca povestile sunt diferite si prezentate astel incat sa aduca mereu ceva nou si inedit.

Voi ce varianta preferati?

poza preluata mujerde10.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sari la bara de unelte