Ce trebuie sa stii cand alegi rafturi metalice pentru spatiul comercial?

Atunci cand te gandesti sa dechizi o afacere unul din primele lucruri pe care trebuie sa le rezolvi este amenajarea spatiului comercial. Pentru asta ai nevoie de rafturi metalice si nu numai. Asta pentru ca rafturile sunt oglinda spatiului tau comercial. Rafturile sunt cele care vor crea legatura intre client si magazin invitandu-l sa descopere produsele depozitate pe ele. In acest articol am decis sa discutam despre rafturi metalice de la A la Z.

Tipuri de afaceri in care poti folosi rafturi metalice

Sunt o multime de afaceri in care te poti folosi de rafturi. Din acest motiv, cred ca in primul rand este important sa stabilesti care este tipul de afacere pe care o vei desfasura. Influenta europeana a scos din organizarea clasic romaneasca: alimentara, bacania, aprozarul, etc. Acum ne raportam la organizarea europeana a magazinelor.

Vei desfasura o afacere sub forma unui magazin de cartier, a unui supermarket sau a unui Hypermarket? Ne referim aici strict la genul de magazine pe care le intalnim in tara noastra. La nivel mondial impartirea pe tipuri de magazine este mult mai complexa.

In structura nationala de magazine, un magazin de cartier este genul de magazin pe care il intalnim la coltul blocului. Un magazin fara o compartimentare specifica in care se gasesc produse din multe categorii de interes de la paine pana la becuri, sosete si maturi.

In categoria Supermarket intra lanturile de magazine pe care le intalnim in majoritatea oraselor din tara si mai nou chiar si in unele sate si comune dar nu numai. Aici vorbesc de lanturi de magazine locale cum este Paco in zona in care locuiesc eu sau lanturi de magazine nationale precum Mega Image, Profi, etc. Sunt si multe magazine independente pe sistem de supermarket. Eu v-am dat exemple de lanturi de magazine pentru ca ele sunt cele mai cunoscute si sunt mai usor de asociat de catre cititori cu ceea ce intalnesc in viata de zi cu zi.

La categoria Hypermaketuri probabil cel mai cunoscut in tara noastra este Carrefour. Aceasta este o afacere la scara mare care cuprinde pe langa magazinul propriu de desfacere si o serie de alte magazine, restaurante, spatii de joca, cinema pe care le gazduieste in spatiul sau comercial.

Spre deosebire de magazinele de cartier care nu sunt foarte organizate in lanturile de magazine avem raioane de produse, zone cu un anumit specific si cu produse dintr-o anumita zona de interes. Toate aceste raioane sunt organizate cu ajutorul unor rafturi, fie ca vorbim de rafturi metalice sau din alt material.

De asemeni la nivel national mai intalnim magazine de specialitate. Aici discutam de magazine care se axeaza pe unul sau doua tipuri de produse. Ma refer la magazine in care se comercializeaza haine, incaltaminte, carti, produse de papetarie, produse chimice, mobilier, etc.

De cat spatiu dispui in magazinul tau pentru rafturi metalice?

Marimea spatiului unui magazin este cea in functie de care vei stabili de cate rafuri metalice ai nevoie. Daca ai un magazin mic de exemplu, ai nevoie de rafuri care sa-ti scoata in evidenta produsele dar in acelasi timp nici sa nu aglomereze spatiul.

Atunci cand ne referim la spatiu, avem in vedere nu doar spatiul din magazin ci si spatiul din raioanele care compun respectivul magazin.

De asemeni, exista zone intr-un magazin in care nu poti implementa sisteme de rafturi metalice. Aici ma refer la macelarii, zona denumita birou de informatii sau baile.

Foarte important este in alegerea rafturilor metalice sa tii cont si de marketing. Sunt zone din magazin care pe baza unor anumite strategii de marketing atrag mai multi clienti decat altele. Aceste zone ocupa de regula un spatiu mai mare decat altele in  magazin si acest fapt influenteaza marimea si numarul rafturilor metalice. In plus este foarte important sa pui accent pe rafturile din aceasta zona dat fiind ca sunt cele care atrag cel mai mult atentia consumatorului.

Ce fel de produse intentionezi sa depozitezi pe rafturi metalice?

Tipul de produse pe care intentionezi sa le comercializezi si implicit sa le depozitezi pe rafturile metalice vor influenta alegerea ta in ce le priveste.

Forma produselor, materialul din care sunt realizate, colturile sunt elemente de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi rafturile. Este important acest aspect pentru ca ai nevoie de rafturi rezistente si care nu se zgarie sau se altereaza usor. Inlocuirea sau repararea acestora este costisitoare si deloc productiva pentru afacerea ta.

Care este greutatea produselor ce le depozitezi pe rafturi metalice?

Greutatea produselor este foarte importanta atunci cand alegi sistemul de rafturi metalice pentru afacerea ta. Este important ca rafturile sa aiba capacitatea de a sustine produsele pe care le depozitezi pe ele.

Atunci cand ai in vedere greutatea produselor trebuie sa tii cont nu doar de greutatea individuala a produselor ci de greutatea lor colectiva. Asta pentru ca de cele mai multe ori vei depozita mai multe produse de acelasi tip pe rafturile respective. Din punct de vedere al strategiilor de marketing nu vei dori spatii goale pe rafturi. Cu cat rafturile sunt mai pline cu produse cu atat, magazinul pare mai aprovizionat.

Spatiile goale dintre produse si de pe rafturi imprima consumatorului impresia de magazin neaprovizionat si categoric nu-ti doresti asta pentru magazinul tau.

Rafturi metalice pentru o afacere in continua dezvoltare

Atunci cand te gandesti sa achizitionezi rafturi metalice pentru afacerea ta trebuie sa tii cont si de ceea ce-ti rezerva  viitorul.

Este posibil ca afacerea ta sa se extinda. Asta inseamna ca vei avea nevoie de mai multe rafturi. Din acest motiv trebuie sa ai grija sa achizitionezi rafturi ca se vor imbina placut pe viitor, care nu vor crea discrepante vizuale consumatorului.

In plus, exista posibilitatea sa iti muti afacerea intr-un alt spatiu comercial. Asta implica dupa sine faptul ca trebuie sa ai rafturi care se monteaza si se demonteaza usor si pot li la fel de usor transportabile dintr-un spatiu in altul.

Importanta este si adaptarea la trenduri. Cauta sa achizitionezi rafturi care se pliaza pe orice trend. Rafturi care pot fi usor reconfigurate in spatiul tau comercial pentru a conferi afacerii tale un aspect nou fara investitii suplimentare.

Tu pe ce pui accent cand selectezi rafturile pentru afacerea ta?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sari la bara de unelte