Film: The Irishman

The Irishman este o productie a sfarsitului de an 2019 cu o durata de 3 ore si jumatate. Este cotat de IMDb cu 8.1 din 10 ceea ce-l claseaza intre filmele promitatoare si care se bucura de atentia sporita a urmaritorilor. Este un film biografic inspirat din fapte reale care imbina cu succes drama si crima. The Irishman este probabil cel mai mare si mai ambitios proiect lansat de Netflix pana la momentul acesta.

Desi a fost nominalizat la categoria cel mai bun film dramatic la Globurile de Aur 2020, a pierdut in fata filmului 1917.

Este regizat de Martin Scorsese un nume cu greutate care il plaseaza din start la fileul urmaritorilor. Distributia este de exceptie, numai „monstri sacri” de la Hollywood dupa cum e vorba romanului. Dintre actorii care au interpretat roluri in acest film pot sa vi-i amintesc pe Robert de Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel.

The Irishman – poveste

Filmul ni-l prezinta pe Frank „The Irishman” Sheeran interpretat de Robert de Niro. Acesta, ajuns la o veritabila varsta, in azil face o retrospectiva a vietii sale de mafiot. Pe atunci, avea legaturi cu organizatia criminala a familiei Bufalino. In acelasi timp, filmul doreste sa aduca si un raspuns disparitiei misterioase a liderului de sindicat Jimmy Hoffa, prietenul acestuia in 1975.

Disparitia lui Jimmy Hoffa a dat nastere celui mai mare caz de crima nerezolvata din istoria Statelor Unite ale Americii. Datorita afacerilor pe care le avea cu mafia, nimeni nu s-a indoit de faptul ca disparitia lui Hoffa a fost de fapt moartea sa. Insa in acelasi timp, nimeni nu a putut demonstra ca acesta a fost omorat si nici ce s-a intamplat cu cadavrul sau. Disparitia sa este inca un caz deschis pentru FBI. Dupa patru decenii, probabil cel mai apropiat raspuns in ceea ce priveste disparitia lui Jimmy Hoffa il vom primi probabil din filmul lui Martin Scorsese. In film, Jimmy Hoffa este interpretat de Al Pacino.

Disparitia liderului de sindicat a avut loc in 1975. El a fost declarat mort abia in 1982 desi trupul nu i-a fost gasit niciodata.

Filmul a carui actiune se intinde pe zeci de ani ne este prezentat din perspectiva lui Frank „The Irishman” ceea ce ma duce oarecum cu gandul la Nasul 2 prezentat tot din perspectiva lui De Niro.

De-a lungul timpului au aparut o multitudine de posibile variante ale disparitiei lui Jimmy Hoffa.

Ipoteze despre disparitia lui Jimmy Hoffa au aparut si in cartea scrisa de reporterul canadian Adrian Humphreys care prezinta viata soferului acestuia, Marvin Elkind. Cartea se numeste, „Nevastuica: O viata dubla in mafie”.

Probabil una dintre cele mai convingatoare ipoteze este si cea care a stat la baza filmului lui Martin Scorsese si anume, ipoteza lansata de Frank Sheeran, fost asasin si colaborator al mafiei. Acesta si-a asumat disparitia lui Jimmy Hoffa in cartea scrisa de Charly Brand si anume, „I Heard You Paint Houses,’ Updated Edition: Frank ‘The Irishman’ Sheeran & Closing the Case on Jimmy Hoffa”. Nu am gasit si varianta in romana a cartii. Ce este interesant in aceasta poveste este faptul ca Frank Sheeran a murit cu un an inainte de lansarea acestei carti si ca atare nu a putut fi confruntat asa ca nu vom sti niciodata cat de adevarate au fost afirmatiile sale.

The Irishman – impresii personale

Este in primul rand un film din care ai foarte multe de invatat. Un film care iti aduce un bagaj de cunostinte de natura istorica insemnat.

Mi-au placut foarte mult decorurile si costumele folosite care chiar au darul de a te duce mental in acea perioada pe care o evoca filmul. S-a acordat o atentie sporita detaliilor si asta mi-a atras atentia in mod placut.

Lista de actori care joaca in film si prestatia lor este impresionanta. N-ai cum sa nu te inclini in fata unor actori precum cei din aceasta productie. Sunt legende ale cinematografiei si sunt greu de egalat.

Filmul acesta nu s-a vrut un film care sa exceleze pe parte tehnica de care ne putem practic bucura in orice film al ultimilor ani. A fost realizat astfel incat sa respecte tehnicile de alta data si asta e de apreciat. Acest film este in mare parte despre interpretare si nu ai cum sa nu remarci interpretarea inegalabila a unor oameni care au varste cuprinse intre 77 si 80 de ani. Sunt un exemplu pentru intreaga patura cinematografica dar si pentru noi ca urmaritori ai filmelor lor.

Ce nu mi-a placut este insa, ca au folosit aceeasi actori si pentru personajele prezentate in perioada de tinerete. Oricat machiaj ai folosi pe Robert de Niro, Al Pacino sau Joe Pesci nu ai cum sa-i intineresti atat cat ar fi presupus varsta personajului interpretat.

Impatimitii genului nu i-au mai vazut pe Al Pacino si pe Robert de Niro impreuna intr-un film din 1995 cand au jucat in filmul Heat. Pe Joe Pesci si de Niro nu i-am mai vazut impreuna din 1990 cand au jucat in Goodfellas. Ce-i drept eu pe Joe Pesci nu mi-l aduc neaparat aminte pentru Goodfellas ci mai mult pentru Singur Acasa. Am copilarit cu acest film. Si il urmaresc cu drag an de an impreuna cu pustii mei. N-ai cum sa-i rezisti.

Filmul este destul de lung. Primele doua ore sunt intense si se scurg foarte repede. Cea de-a treia ora, in schimb mi s-a parut usor cam intinsa. Nu a fost plictisitoare dar probabil putea fi imbunatatita, mai putin taraganata.

Este un film despre mafioti si daca intentionati sa gasiti altceva va asigur ca nu veti gasi. Este un film plin oarecum de clisee. Dar este o capodopera. Este probabil acea capodopera care va semna retragerea acestor mari nume de pe scena cinematografica. Este acea iesire din scena pe care o meritau si in fata carora toata cinematografia se inclina. Este cu siguranta ultimul film pentru Joe Pesci si ultimul film cu mafioti pentru Al Pacino si Robert de Niro. Va fi probabil si ultima colaborare a acestor legende cinematografice cu regizorul Martin Scorsese. Si la cei 78 de ani ai sai este foarte probabil sa fie si ultimul film regizat de acesta. Fara doar si poate va fi acel film dupa care multi actori vor studia la scolile de actorie.

Sfatul meu, este sa-l savurati. Nu vor mai fi filme de genul acesta. Peste ani le veti putea spune copiilor ca filmele cu mafioti s-au filmat pe vremea voastra.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.