Recenzie: O fata in amurg – Serena Burdick

In cadrul evenimentului Danube Bloggers Meet nu m-am intalnit doar cu reprezentanti ai bradurilor cosmetice. Spre bucuria mea la acest eveniment au participat si o serie de edituri asa ca am avut posibilitatea sa descopar o multime de titluri nou aparute pe piata literara din tara noastra. Editura Rao mi-a oferit ocazia sa descopar romanul O fata in amurg, scris de autoarea Serena Burdick.

Despre Serena Burdick pot sa va spun ca este o autoare de origine canadiana. Este licentiata in arte, literatura engleza si teatru.

Cartea pe care vreau sa v-o prezint in acest articol a castigat in 2017 premiul pentru Fictiune istorica. Este singura carte scrisa de autoare, tradusa in limba romana pana in acest moment. Este de altfel romanul de debut al autoarei.

O fata in amurg – nu-i usor sa fii femeie in Belle Epoque

Cartea scrisa de Serena Burdick ne prezinta un Paris de epoca. Ne prezinta o tanara, Aimee Savaray care se lupta sa-si depaseasca conditia feminina si sa devina o pictorita cunoscuta intr-o Franta dominata de barbati.

Ne aflam in 1870 si Aimee este o tanara de 18 ani nascuta intr-o familie privilegiata si bogata la acea vreme. Autoarea ne prezinta efectele razboiul franco – prusac asupra Parisului si a locuitorilor acestuia. De asemeni descoperim si fiorii primei iubiri dintre Aimee si Henry baiatul adoptat de parintii acesteia din Anglia cu multi ani in urma. De ce dispare Henry? Asta trebuie sa aflati voi citind cartea.

Alaturi de Aimee veti descoperi incertitudinea tinerei privind disparitia lui Henry si convingerea acesteia ca el este inca in viata.Dar si secretele familiei disfunctionale din care provine. Trista si debusolata sentimental, Aimee se dedica artei si devine modelul pictorului Eduard Manet in schimbul lectiilor de pictura oferite de acesta. Aceasta parte a cartii intrepatrunde fictiunea cu istoria.

Pentru cei care nu stiu, Eduard Manet a fost un pictor modernist francez. Nu are nici o legatura, decat poate de prietenie cu mult mai cunoscutul pictor Claude Monet. Eduard Manet a trait intre 1832 – 1883 si este cunoscut ca un pictor de tranzitie intre Realism si Impresionism.

Revenind la cartea noastra, Aimee ajunge sa-si expuna un tablou intr-o expozitie in Paris. Acolo descopera un tablou intitulat O fata in Amurg care este propria ei infatisare. Este o singura persoana care ar fi putut crea acest tablou si Aimee este convinsa ca aceasta este Henry asa ca porneste in cautarea lui. Il va gasi Aimee pe Henry? Ce secrete de familie se ascund in umbra disparitiei lui Henry?

Dar daca Aimee il iubeste pe Henry, de ce ramane insarcinata cu Eduard Manet? Daca v-am trezit curioziatea va las pe voi sa aflati cum se leaga si se dezleaga itele in acest roman.

Perioada aceasta de Belle Epoque este foarte bine surprinsa in roman. Mi-as fi dorit o prezentare mai ampla a pictorului Eduard Manet insa pana la urma este un personaj secundar asa ca este clar ca autoarea nu i-aacordat o mare importanta.

Mama si bunica lui Aimee sunt in schimb foarte bine conturate si dau dovada de multa tarie intr-o lume exclusivist masculina, sunt un exemplu pentru tanara pictorita dornica sa gaseasca succesul.

Per ansamblu cartea este un roman istoric care ne dezvaluie o poveste de dragoste trista. Cat il priveste pe Henry mi-as fi dorit ca autoarea sa puna mai mult accent pe misterul care invaluie trecutul acestuia si sa nu dezvaluie atat de brusc si abrupt anumite informatii.

Cartea am inceput-o in principal datorita perioadei in care este amplasata actiunea. Ador cartile cu iz istoric si recunosc ca aveam asteptari mai mari de la aceasta carte. Pana la urma insa trebuie sa tinem cont de faptul ca este un roman de debut asa sper ca la urmatoarele carti vom descoperi o maturizare literara si o dezvoltare vizibila.

Un serial francez care se potriveste de minune cu aceasta carte este:

Flacarile destinului

 

 

1 comentariu publicat

  1. Waw!
    Cartea asta ar fi pe gustul meu!
    Și eu iubesc ficțiunea istorică, deși acțiunea în majoritatea cărților pe care le citesc se petrece Anglia.
    Felicitări pentru recenzie!👍❤

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.