Viermele de matase – Robert Galbraith (Cormoran Strike #2)

Odata ce am terminat Chemarea cucului, prima carte din seria Cormoran Strike, a fost clar ca trebuie sa pun mana pe volumul doi ca sa continuam aventura. Asa ca am lansat rapid o comanda pe libris.ro pentru romanul Viermele de matase.

Viermele de matase este al doilea roman din seria care il are ca personaj principal pe detectivul Cormoran Strike. Seria de carti este scrisa de Roberth Galbraith si contine 5 carti pana in acest moment. Dupa cum v-am povestit si in articolul anterior, acesta este pseudonimul sub care scrie carti politiste autoarea pentru copii de mare succes J.K. Rowling. Romanul a fost publicat initial in 2014.

Succesul pe care l-a castigat cu seria Harry Potter a clasat-o definitiv in fruntea clasamentului autorilor de carti pentru copii. Insa a dovedi ca e capabila sa scrie si carti politiste este o cu totul alta poveste. Motiv pentru care autoarea a decis sa scrie aceasta serie de carti sub pseudonimul Roberth Galbraith.

Sunt convinsa ca daca seria Cormoran Strike s-ar fi dovedit a fi un esec, editura ar fi negat orice legatura intre Roberth Galbraith si J.K. Rowling. Dat fiind insa ca a primit votul publicului, acestia se folosesc de notorietatea autoareai pentru a starni si mai mult interesul publicului.

Dupa cum v-am povestit si in articolul de la primul volum, datorita succesului s-a bucurat si de o ecranizare. Serialul Cormoran Strike este disponibil pe Hbo Go iar cartile sunt ecranizate in cate doua episoade pe volum.

Viermele de matase – disparitie sau crima? asta-i intrebarea

Actiunea romanului este amplasata la cateva luni de la finalizarea cazului Lulei Landry. De aceasta data, Cormoran Strike este angajat sa de catre Leonora Quine ca sa-i gaseasca sotul disparut. Owen Quine este un autor pe care l-a cam parasit succesul si care dispare in mod misterios. Acesta, dispare cam in aceeasi perioada cand se afla continutul ultimei sale carti Bombyx Mori care nu e foarte placut pentru multi dintre apropiatii scriitorului. Sa fie disparitie sau sa fie crima?

Asa cum v-am spus si in articolul dedicat volumului precedent, mi se pare ca in aceste carti se imbina foarte bine stilul detectivistic gen Hercule Poirot cu cel al lui Sherlock Holmes si cu o nota total personala a autoarei. Cormoran Strike este insa un detectiv din epoca actuala, din cei distrusi de alcool si cu o multime de probleme existentiale la activ pe care o se le descoperiti voi pe masura ce o sa cititi cartea.

Atentia autoarei la detalii cu care ne-a obisnuit in romanele Harry Potter se poate observa si aici in descrierile pe care le realizeaza relatiilor dintre personaje. Sunt foarte atent conturate. De exemplu, lupta lui Robin Ellacott, asistenta lui Cormoran intre ceea ce-si doreste sa realizeze pe plan profesional si relatia pe care o are cu iubitul ei Matthew este profund prezentata si n-are cum sa nu trezeasca interesul cititorului, desi este o poveste adiacenta intrigii centrale a romanului.

Personal ma gandesc sa dau comanda de urmatoarele doua romane din serie disponibile pe libraria online libris.ro si anume Cariera malefica si Alb letal. In plus astept cu nerabdare sa apara si la noi ultima carte lansata anul acesta Troubled Blood care nu este inca tradusa in romana.

Astept impresiile voastre in comentarii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.