Film: Doctorul african

Doctorul african sau Bienvenue a Marly-Gomont in titlu original este o comedie franceza cu accente dramatice. Este cotata de IMDb cu o nota de 7.00 din 10.00. Comedia a fost lansata pe piata cinematografica in 2016. Este disponibila pe platforma Netflix. Are o intindere de o ora si jumatate.

Filmul este inspirat din fapte reale, prezentand viata lui Seyolo Zantoko. Acesta este tatal cantaretului Kamini. In aceasta comedie ne este prezentata dificultatea de integrare a unui medic din Zair de culoare intr-o comunitate alba, dintr-un sat traditional francez.

In congoleza, Kamini inseamna „aparare”. Acesta este un rapper francez in varsta de 41 de ani. Muzica lui Kamini care prezinta viata din satele franceze a devenit un adevarat fenomen pe internet in perioada anului 2006. A lansat doua albume muzicale in 2007 si 2009 si o multime de single-uri, cel mai recent fiind lansat in 2018 si care se numeste Eul’vraie France.

Doctorul african – poveste si distributie

Comedia ne prezinta un tanar din Zair absolvent de medicina care isi propune sa isi creasca copiii in Franta. Motiv pentru care decide sa accepte o oferta de munca ca medic intr-o comunitate rurala din Franta decis sa-si obtina cetatenia si apoi sa se mute cu familia intr-un oras francez important. Realitatea insa este departe de ceea ce si-a imaginat el si implicit familia lui care il insoteste, sotia si cei doi copii atunci cand se muta in micul sat Marly-Gomont din nordul Frantei. Mai ales ca pentru acest job a renuntat la posibilitatea de a fi medicul personal al presedintelui Joseph-Desire Mobutu din tara sa de origine. In plus, este singura familie de culoare dintr-o comunitate traditionala franceza in care toata lumea este alba. Si pe deasupra, si-a mintit familia din Zair spunandu-le ca s-a angajat intr-un ras din nordul Frantei, nu intr-un satuc izolat.

Seyolo Zantoko, doctorul african este interpretat de actorul Marc Zinga. Acesta este cunoscut atat ca actor cat si ca regizor. Acesta a jucat in filme recunoscute precum Spectre, din seria James Bond din 2015 cotat de IMDb cu 6.8 din 10. Un alt film in care  jucat este drama romantica Fantasy Mr. Nobady din 2009 cotata de IMDb cu 7.8 din 10.

Sotia lui Seyolo este Anne Zantoko. Aceasta este interpretata de actrita de origine senegaleza Aissa Maiga. Actrita in varsta de 45 de ani a jucat in multe filme realizate de regizori internationali.

Fiul lui Seyolo, Kamini Zantoko, cel de la care a si pornit acest film biografic, este interpretat de actorul Bayron Lebli. Fiind inca un copil, se afla la inceput de drum in cariera cinematografica. Personal nu am gasit alte productii in care acesta a mai jucat.

Doctorul african – impresii personale

Desi este o comedie, filmul prezinta foarte intens o tematica de altfel dramatica. Desi actiunea filmului este plasata in 1975, doctorul Zantoko se confrunta cu o serie de probleme care sunt la fel de actuale si in zilele noastre. Impreuna cu familia lui se muta in micul satuc francez in speranta unui viitor mai bun pentru copiii sai. Realitatea este insa dura. In micul sat neobisnuit cu noutatile si care tine foarte mult la traditia sa ancestrala, doctorul este primit cu reactii rasiste, xenofobe dar si care tin de politica locala. Pe langa aceste probleme „culturale” familia lui se confrunta cu probleme financiare dar si legislative, privind posibilitatea de expatriere.

Filmul este placut si imbracat in accente de comedie poate fi urmarit de intreaga familie, fiind un film cu adevarat educativ. Este genul de film care te face sa razi si sa plangi in aceeasi masura. Cum va spuneam si cu alte ocazii, cinematografia franceza a ultimilor ani s-a reinventat. Aduce din ce in ce mai multe productii proaspete si de calitate amatorilor de filme.

Un alt aspect bine dezvoltat in film este si felul cum copiii medicului sunt discriminati la scoala de catre colegi, precum si Bullying-ul de care acestia au parte. Ceea ce aduce in prim plan situatii foarte actuale prezente in scoli din lumea intreaga, nu numai in Franta.

Cu mult umor si satira, filmul dezbate tema imigrantilor si a felului cum acestia se integreaza in comunitatile adoptive in masura in care aceste comunitati le permit si le accepta integrarea.

Foarte amuzanta mi s-a parut si combinarea intre lumea colorata din care provin medicul si familia lui si lumea sobra in care acestia incearca sa se integreze.

Personal i-as fi acordat o nota mai mare decat a facut-o IMDb-ul atat pentru poveste cat si pentru naturaletea cu care este prezentata de actori.

Va astept cu impresii in comentarii.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Adu, o drama africana cutremurătoare pe care o vezi cu sufletul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.