Recenzie: „Calatoriile lui Gulliver” de Jonathan Swift

Jonathan Swift este  autorul cartii „Calatoriile lui Gulliver” si s-a nascut in Dublin pe data de 30 noiembrie 1667. El este un scriitor irlandez renumit si a scris in afara de aceasta carte: Jurnal pentru Stella, Poemele lui Jonathan Swift, Gulliver Reisen si multe altele.

Romanul „Calatoriile lui Gulliver” a fost inceput in anul 1721 si terminat in anul 1726. Ma refer la varianta originala, cea realizata de Jonathan Swift.

Acest volum din” Calatoriile lui Gulliver”  pe care vreau sa vi-l prezint in acest articol este aparut la editura Arthur in 2009.  Este varianta  repovestita de Martin Jenkins si ilustrata de Chris Riddell. Recunosc este un roman superb si l-as citi din nou.  Acest roman este recomandat  copiilor si adolescentilor cu varstele cuprinse intre 7-14 ani. Face parte din lista de lecturi recomandate pentru clasa a III-a.

Calatoriile lui Gulliver – unde te poarta marea?

Calatoriile lui Gulliver este un roman de aventura impartit in patru parti. Fiecare parte dezbate cate o aventura pe care a avut-o Gulliver in calatoriile sale. Cele patru calatorii se numesc: Calatoria in Liliput, Calatoria in Brobdingnag, Calatoria in Laputa Balnibarbi Luggnagg Glubbdubdrib si Japonia si Calatoria in tara Houyhnhnm-ilor.

Personajele sunt: Gulliver, oamenii micuti, regi, oamenii uriasi, sotia lui. Cartea incepe cu o scurta descriere a personajului si a epocii de atunci si are o harta cu locurile unde a fost Gulliver.

Prima parte a cartii, asa cum va spuneam mai sus, se refera la calatoria personajului principal in Liliput. Gulliver se afla pe o corabie ca medic cand este aruncat in valuri in urma unei furtuni. El cade in stare de inconstienta. Cand se trezeste realizeaza ca este prizonier al unei rase de oameni foarte mici, cu o dimensiune de 15 cm. Ceea ce se petrece in perioada pe care Gulliver o petrece in tinutul liliputanilor, va las pe voi sa descoperiti citind cartea.

Pentru ca era un om care iubea foarte mult calatoriile, Gulliver nu se potoleste dupa experienta din Liliput, motiv pentru care peste ani are parte de noi aventuri.

Urmatoarea calatorie il poarta in Brobdingnag  unde se intailneste cu niste uriasi, iar Gulliver se simte ca un liliputan printre acestia. Si aici acesta are parte de o multime de patanii care mai de care mai ciudate. Reuseste sa scape cu bine si din aceasta incercare si se intoarce ca de fiecare data la sotia sa unde si ramane o buna perioada de timp.

Ai fi zis ca s-a saturat sa tot aiba parte de calatorii pline de peripetii si pericole nu-i asa? Ei bine, cand ai aventura in sange asa cum o are Gulliver cu siguranta nu te poti stapani sa nu simti din nou adrenalina.

Asa ca uite cum al nostru Gulliver porneste intr-o noua calatorie. Ca de obicei calatoriile pe mare ale lui Gulliver sunt insotite de furtuni. De aceasta data, furtuna deviaza cursul vasului si eroul nostru este purtat pana in Laputa Balnibarbi Luggnagg Glubbdubdrib si Japonia. Aici gaseste o insula zburatoare care poate fi ancorata cu lanturi. Acceptat fiind pe insula, Gulliver are parte de multe intamplari interesante si amuzante pe care trebuie sa le descoperiti voi citind.

Ultima calatorie il duce in tara Houyhnhm-ilor. Acolo, Gulliver se intalneste o lume inversata in care caii conduc si oamenii se supun.

Calatoriile lui Gulliver – impresii personale

Mi se pare un roman foarte reusit deoarece este plin de aventuri menite sa-ti dezvolte imaginatia. Este o carte captivanta care reuseste sa trezeasca interesul copiilor.

Ilustratiile sunt un mare atu al acestei carti pentru ca te ajuta sa iti imaginezi mai usor povestea si tot ceea ce se intampla. Imi place modul amuzant in care se prezinta Gulliver si faptul ca sumarul cartii este sub forma de harta a locurilor vizitate de erou.  Mi-a placut  curajul si neinfricarea pe care personajul si-o asuma in calatoriile sale.

Este o carte pe care v-o recomand cu drag. Va astept cu impresii in comentarii.

#recomandaMara

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.