Serial: Designated Survivor

Designated Survivor este un serial cu thriller politic ce combina elemente de drama, acțiune și mister. Serialul conține 3 sezoane, filmate intre 2016 și 2019. Este finalizat și disponibil în întregime pe platforma Netflix. Este cotat cu nota de 7.5 din 10 de către IMDb.

Primul sezon conține 21 episoade. Cel de-al doilea sezon conține 22 episoade și ultimul sezon 10 episoade. Episoadele au o lungime de aproximativ o ora.

Primele doua sezoane au fost produse de ABC iar cel de-al treilea sezon de către Netflix care a preluat producția.

In 2019 a apărut și o varianta sud coreeana intitulata Designated Survivor: 60 days.

Designated Survivor – poveste și distribuție

Avem un funcționar aparent banal în persoana lui Thomas Kirkman. Acesta se trezește pe nepusa masa primul în linia succesorala a președenției Statelor Unite ale Americii fiind desemnat supraviețuitorul președintelui american. Chiar și asa, nimeni nu se gândește ca ar putea fi pus în postura de a-și exercita funcțiunea pana când nu are loc un atentat la Capitoliu și toți membrii conducerii statului american pier in acesta.

Fara pic de experienta în conducerea tarii, Thomas Kirkman se vede nevoit să-și facă loc prin hățișurile politice împreună cu echipa lui. In același timp trebuie sa afle și cine sta în spatele atentatului care a îngenunchiat SUA. Si peste toate acestea încearcă să-și păstreze și corectitudinea, umanitatea care îl caracterizau înainte de a deveni cea mai importanta persoana politica a lumii.

Rolul lui Thomas Kirkman i-a fost atribuit actorului britanic Kiefer Sutherland. Fiul unor actori canadieni de succes nu e de mirare faptul ca alege sa urmeze aceeasi cariera.

Spun asta pentru ca daca nu v-ati prins inca, este fiul mult mai celebrului sau tata, Donald Sutherland.

Si-a început cariera în 1983 cu rolul din comedia dramatica Max Rugan Returns. Cu o cariera actoriceasca aproape 40 de ani Kiefer Sutherland este una dintre emblemele Hollywood-ului. A jucat împreună de nume mari precum: Tom Cruise, Jack Nickolson, Jeff Bridges. Printre cele mai de succes apariții ale sale putem nota thriller-ul politic 24 care a rulat intre 2001 și 2010, timp de 8 sezoane și care a fost cotat de IMDb cu 8.3 din 10, rol pentru care a primit Globul de Aur. S-a remarcat și ca regizor. O alta apariției de succes a sa este și cea din filmul Cabina Telefonica din 2002 cotat cu 7.00 din 10 de IMDb.

Nu poți fi președinte fără o echipa de oameni de încredere care sa lucreze cu tine și pentru tine. Dintre aceștia face parte șeful de cabinet, Aaron Shore interpretat de actorul mexicano-american Adan Canto. Pe acesta l-ați mai văzut în producții de succes precum: X-Men: Days of the Future Past, Narcos și The Following.

Purtătorul de cuvânt este Seth Wright interpretat de actorul american Kal Penn. Cu o bogata cariera artistica în fata, l-ați mai văzut în serialul de succes Dr. House.

Echipa este completata de Emily Rhodes interpretata de actrița de origine canadiana Italia Ricci. Aceasta deși mai puțin cunoscuta decât colegii sai, se bucura de asemeni de o cariera activa în cinematografie.

Si pentru ca tema politica a serialului se întâlnește și cu filmul de acțiune, polițist unul dintre personajele importante ale acestuia este agenta FBI Hannah Wells. Rolul ei i-a fost atribuit actriței de origine hawaiana Maggie Q.

Designated Surviver – impresii personale

Ideea serialului este foarte buna. Primele episoade chiar te tin in tensiune si esti curios sa vezi ce urmeaza. Apoi serialul intra intr-o oarecare rutina si probabil acesta este motivul pentru care a rezistat doar 3 sezoane. Ultimul chiar tras de par din punctul meu de vedere.

Deși au pornit cu o idee noua, proaspătă creatorii s-au lăsat influențați de serialele existente deja pe piața care captaseră interesul pieței gen Homeland si House of Cards din care pare ca se inspira în mare parte.

Nu pot sa neg faptul ca președintele care încearcă sa fie mereu corect și sa facă o politica onesta și curata nu este atrăgător. Ireal e drept, fără nici o conexiune cu realitatea, pare un personaj de basm dar e simpatic.

Si împreună cu echipa lui de oameni loiali mi-au captat atenția vreo câteva săptămâni. Insa dupa sezonul doi, povestea pur și simplu și-a pierdut farmecul. E drept, și președintele a început sa devina mai realist și mai puțin „un print pe cal alb” venit sa salveze americanii. Mai ales atunci când intra în campania prezidențiala pentru un nou mandat.

Notabile în acest serial mi se par anumite scene desprinse parca din realitatea ultimului an. De exemplu, episoadele care tratează pandemia ce viza persoanele din comunitățile minoritare din S.U.A. Nu e chiar tipul de pandemie cu care ne-am confruntat în ultimul an, dar asemănările sunt fără doar și poate interesante.

O alta scena interesanta este cea legata de atentatul de la Capitoliu. Sper ca acest serial sa nu fi fost sursa de inspirație pentru ce s-a întâmplat la începutul acestui an în America, dar din nou nu pot sa spun ca nu mi-a trezit interesul. Inclusiv, susținerea acordata persoanele transgender pe care guvernul american a demonstrat-o începând cu noul președinte în funcție pare a-și găsi similitudini în serialul nostru.

Din punctul meu de vedere, primele doua sezoane sunt interesante, vin cu ceva nou, inedit prin atitudinea președintelui care dorește sa fie corect într-o politica incorecta. Din păcate însă, sezonul trei este de departe dezamăgitor. Este o demonstrație a faptului ca un om corect nu câștigă într-o lume incorecta decât daca devine la fel de incorect ca și lumea în care trăiește.

Daca v-am trezit curiozitatea va urez vizionare plăcută și va aștept cu impresii în comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.