Serial: Lupin

Serialul Lupin este o producție recenta intrata în grila Netflix. Lansat în ianuarie 2021 serialul francez are momentan 1 sezon cu 10 episoade. Este cotat de IMDb cu 7.6 din 10. Pentru ca serialul s-a bucurat instant de succes în rândul publicului, se discuta deja despre sezonul 2. S-ar părea ca primele 5 episoade ale noului sezon ar putea fi disponibile în vara, în jurul aniversarii cărții lui Maurice Leblanc, din care se inspira serialul.

De la carte la serial

Arsene Lupin este un personaj literar creat de autorul francez Maurice Leblanc în 1905. Acest personaj a debutat în povestirea L’arrestation de Arsene Lupin publicata inițial în revista Je sais tout. Ulterior, povestirea a fost inclusa în volumul Arsene Lupin gentleman cambrioleur. Pornind de la aceasta povestire, autorul a creat în jurul personajului o serie întreagă de cărți polițiste.

Arsene Lupin este contemporan literar cu Sherlock Holmes și s-a bucurat de același succes în tarile vorbitoare de limba franceza de care s-a bucurat detectivul britanic în tarile vorbitoare de limba engleza. Acest succes l-a ajutat sa nu dispară în negura timpului, fiind preluat într-o multitudine de filme, piese de teatru și benzi desenate.

Seria de cărți care îl are ca personaj pe Arsine Lupin conține 20 de volume scrise de Maurice Leblanc. Exista de asemeni, 5 cărți autorizate scrise de scriitorii Boileau- Narcejac care continua povestea personajului.

Inițial personajul s-a numit Arsene Lopin, dar având un nume similar unui politician al vremii care s-a simțit lezat de asemănare, autorul a decis schimbarea numelui personajului.

Ultima carte din serie, Les miliardes d’Arsene Lupin a fost publicata complet în Coreea în 2002 cu eforturile fanilor lui Maurice Leblanc.

In tara noastră, sunt disponibile variantele traduse ale volumelor: Extraordinarele aventuri ale lui Arsene Lupin (vol.1), Confesiunile lui Arsene Lupin (vol. 2), Arsene Lupin contra lui Sherlock Holmes, Arsene Lupin și dopul de cristal și Arsene Lupin în ochiul acului. Cărțile sunt disponibile separat dar și sub forma de pachet.

Poveste și distribuție

Serialul ne prezintă povestea lui Assane Diop, un tânăr inspirat de aventurile hotului gentilom, personajul cărților lui Maurice Leblanc la începutul anilor 1900. Tânărul Assane Diop este un imigrant senegalez venit în Franța împreună cu tatăl sau în căutarea unui viitor mai bun. Din păcate însă, viata nu e întotdeauna corecta și tatăl sau ajunge sa moara în închisoare, închis fiind pentru un furt pe care nu l-a comis.

Tanarul Assane încearcă sa descopere ce s-a întâmplat și sa curețe reputația tatălui sau într-o maniera amuzanta, interesanta și plina de hoții. Rolul lui Assane Diop i-a fost atribuit actorului francez Omar Sy. Acesta s-a remarcat de-a lungul timpului în producții precum The Intouchables (2011), Jurasic World (2015), X-MEn: Days of Future Past (2014). Producțiile în care a jucat au fost de regula cotate peste 7 de către IMDb.

Polițistul care este mereu pe urmele lui Assane este căpitanul Romain Laugier și este interpretat de actorul Vincent Londez. Acesta a mai jucat în seriale precum: Into the night; Public Enemy.

Impresii personale despre Lupin

Povestea este din punctul meu de vedere, interesanta. Locațiile din Paris prezentate în serial sunt o adevărată încântare. Si, da, potențial este. Ar fi putut fi un serial de nota 10. Din păcate însă sunt multe scene în care Assane se comporta fix ca un amator. Daca îl compari cu adevăratul Lupin, din care se presupune ca se inspira ai zice ca l-a părăsit inspirația. Faptul ca nu il duce capul sa facă o copie dupa singura dovada palpabila dovedește lipsa de interes din partea scenariștilor care e clar, puteau mai bine. Nici scena răpirii nu mi se pare foarte bine construita.

Pe de alta parte, personajul este amuzant, volubil, carismatic și cu ușoară tenta de super erou. Povestea prinde și daca nu te uiți atent la detaliile care fără sa vrei ți sar în ochi, este un serial promițător pentru începutul anului acesta. Sper din tot sufletul ca noul sezon care se anunță va fi lucrat mai consistent, cu mai mult accent pe intriga, mister și mai puțin previzibil decât primul sezon.

Si pentru ca am auzit o mulțime de comentarii vizavi de faptul ca nu respecta cartea originala, trebuie sa menționez un lucru nici nu ar trebui. Este o pura interpretare actuala a unui personaj care a făcut istorie în literatura. Faptul ca nu respecta cartea este însăși farmecul acestui serial. Daca s-ar acorda ceva mai mult interes scenariului și interpretării cu siguranță ar fi un serial cu mult potențial și de la care ne-am aștepta la multe sezoane.

Va astept cu impresii in comentarii si va urez vizionare placuta!!!!

2 comentarii publicate

  1. Și mie mi-a plăcut serialul. Era primul în top 10 Netflix Franța, la un moment dat. Și serios că unele chestii au fost făcute aiurea dar în general e o productie bună care m-a făcut să mă interesez și de cărțile în cauză. 😁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.