Film: Tigrul alb

Tigrul Alb este un film american lansat în ianuarie 2021 care se încadrează în categoria drama. Este presărată cu accente de crima și pe alocuri un umor satiric. Filmul este disponibil pe platforma Netflix. Este cotat cu 7.2 din 10 pe IMDb după doar nici 2 luni de la lansare, fapt care îl plasează într-un top al filmelor de urmărit anul acesta. Desi are o durata de peste 2 ore, este un film care se urmărește ușor. Se bucura deja de 3 nominalizări.

Filmul are la baza cartea cu același nume scrisa de autorul indian Aravind Adiga. Cartea a fost publicata în 2008 și premiata în același an. Este cu atât mai promițătoare cu cat este cartea de debut a autorului. Romanul a fost publicat și în limba romana. Momentan din ce am observat stocul este epuizat în multe din librăriile din tara noastră.

Cartea ne prezintă viata lui Balram Halwai, un tânăr de condiție precara dintr-un sătuc din districtul Gaya care pornește în viata ca servitor și se transforma asa cum afirma el însuși, în om de afaceri. Acțiunea cărții ne este prezentata în retrospectiva prin intermediul unei scrisori pe care Balram o scrie premierului chinez Wen Jiabao.

Autorul a mai scris de-a lungul timpului 4 romane cu tematica sociala și 4 povestiri scurte. Romanul sau Selection Day, publicat în 2016 a fost adaptat de Netflix într-un serial care a avut premiera în decembrie 2018. Serialul cu denumirea Selecția, este disponibil și pe Netflix România și adaptat categoriei de vârsta +13 ani.

Tigrul alb – poveste și distribuție

Filmul pornește asa cum va spuneam de la ideea prezentata de autorul Aravind Adiga în cartea sa. La fel ca în carte povestea ne este prezentata retrospectiv și o aflam prin intermediul amintirilor personajului principal Balram Halwai.

Rolul lui Balram Halwai i-a fost atribuit actorului indian Adarsh Gourav. Acesta s-a remarcat atât în domeniul actoricesc cat și în cel muzical. Este de asemeni, cântăreț și compozitor. Joaca încă din adolescenta. Are la activ peste 50 de reclame atât în format digital cat și în format TV. Printre cele mai importante branduri cu care a lucrat putem mentiona: Cadbury, Dominos, Hotstar sau Nescafe. Desi nu a avut un rol important, se poate lauda cu faptul ca a jucat în superba producție americana My name is Khan. Acest film a făcut practic istorie din 2010 când a fost lansat și pana în prezent, fiind cotat de IMDb cu 8.00 din 10.

Ashok stăpânul lui Balram este interpretat de actorul indian Rajkummar Rao. Acesta interpretează roluri încă din 2010 dar este cu precădere cunoscut în India.

Pinky Madam este soția lui Ashok și implicit stăpâna lui Balram. Este interpretata de actrița indiana Priyanka Chopra. Pe aceasta am descoperit-o acum câțiva ani prin intermediul serialului Quantico despre care v-am povestit și pe blog. Serial cu care a făcut istorie, fiind prima actriță de la Bollywood care a primit un rol principal într-un serial american considerat prime time, adică difuzat intre orele cu cea mai mare audienta intre orele 20.00 și 23.00.

Prianka Chopra este practic motivul pentru care am decis sa urmăresc acest film de la bun început. Este o actriță pe care o admir și al cărei parcurs cinematografic îl urmăresc de fiecare data când am ocazia.

Pentru ca multe persoane se interesează despre coloana sonora filmului am decis sa cuprind în articol și câteva informații despre aceasta.

O nota de veselie și ritm o acorda acestei drame satirice coloana sonora. Ma îndoiesc ca sunt printre voi persoane care nu recunosc ritmurile Punjabi MC. Mai ales dacă v-ați trăit adolescenta în anii 2000 când aceștia erau pe val. Melodia Mundian to bach Ke a fost lansata în 1998 fiind o colaborare intre Punjabi Mc si Jay -Z. Ulterior a fost inclusa pe albumul lansat în 2002 intitulat Legalised. Este o combinatie de hip-hop alternativ cu muzica electronica si Bhangra un stil muzical indian.

Melodia a asigurat coloana sonora pentru multe producții de-a lungul timpului. Pentru Tigrul alb, melodia a fost remixata și reintitulata Beware of the Boys în 2020.

Impresii personale

Este un film colorat care prezintă o lume fascinanta, pentru ca trebuie sa recunoaștem India ne fascinează pe toți. Din păcate însă India cea plina de glamour, veselie, ținute spectaculoase, specialități delicioase și peisaje deosebite pe care o vedem în majoritatea producțiilor este doar o mica parte din ceea ce înseamnă acest mapamond inclus într-o singura tara.

Din punctul meu de vedere este un film proaspăt care nu se lasă acoperit de clișee. Atât producția cat și jocul actoricesc sunt impecabile. Este un film care va naște controverse și asta este clar prin subiectul pe care îl propune spre dezbatere publicului larg. Avem un personaj principal fizic și psihic atât de angajator cat și de familia interesata doar de banii pe care ii produce și respectarea ordinii sociale. Reușește sa se auto depășească pe baza unei inteligente remarcabile dar și a unor fapte reprobabile. Abuzul justifica oare faptele sale? Este genul de întrebare la care voi trebuie sa găsiți răspunsul urmărind filmul și de la care pornesc și controversele despre care va vorbeam.

Este un film care vorbește despre sărăcie în limita sa cea mai joasa, când oricât de inteligent ai fi nu poți avansa pentru ca ești prins într-un cerc vicios generat de aceasta. Ești dependent de angajator care poate face absolut orice își dorește cu tine. Nu poți pleca pentru ca iți amenință familia, dar el te poate da afara oricând dorește. Nu ai multe opțiuni. Fie reușești sa strângi cat de cat ca sa supraviețuiești, fie ingrosi pătura oamenilor străzii.

Filmul ne prezintă o lume corupta, cu politicieni care primesc mita zilnic, cu stăpâni și sclavi într-o lume moderna, intens tehnologizata dar lipsita în același timp de suflet. Si o prezintă cu mult umor. De multe ori negru e drept, dar mult umor făcând un subiect cu greutate sa fie vizionat mult mai ușor și de o categorie mult mai larga de persoane.

Va urez vizionare plăcută și va aștept cu impresii în comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.