Bucătărie de Crăciun – Carnați de casa vrancenesti

Deși sărbătorile au trecut sunt încă persoane care abia acum se apuca de tăiat porcul și de pregătit carnați și alte bunătăți tradiționale și nu ma refer aici la cei care serbează pe vechi ci la cei care doresc sa se bucure de un carnat tradițional și de o bucata de șuncă cu ceapa în toiul verii. In aceasta situație suntem și noi care am tăiat porcul pentru a-l pune la congelator fie sub forma de pachete de carne fie sub forma de preparate tradiționale. Asa ca am decis sa va prezint și vouă o rețetă de carnați asa cum se fac pe la noi în zona Vrancei.

In condițiile în care eu de regula o parte ii afum, o parte ii pun în pungi la congelator, fac o cantitate considerabila de carnați. In plus timpul nu-mi permite sa fac aceasta activitate foarte des, asa ca atunci când fac ma asigur ca ma pot bucura de gustul unui carnat de casa o perioada mai îndelungată.

Cantități:

– 10 kg carne porc mai grasa

– 3 kg carne vita

– 7 linguri de sare

– 9 linguri de boia dulce

– 9 linguri de boia iute sau o mana de ardei iuți roșii dați la mașină de rasnit

-10 linguri piper măcinat negru

-2 linguri enibahar macinat

-10 linguri cimbru macinat

-12 căpățâni de usturoi curățate și maruntite

-apa

-2 cutii mate curățate (porc sau oaie după preferința, eu am folosit porc)

Mod de preparare:

Se carnea de porc și de vita, se da la mașina și se amesteca într-un lighean. Puteți lua și carnea gata tocata dar de preferință cum nu ai siguranța a ceea ce cumperi eu prefer sa-mi toc personal carnea, în plus de regula pe noi de alimentează părintii soțului cu carne din gospodăria proprie de cele mai multe ori.

După ce ai terminat de tocat carnea te apuci de măcinat condimentele pe care le adaugi apoi peste carne. Cantitățile de mai sus sunt cele pe care eu le folosesc de regula dar de preferință este sa puneți cam jumătate din cantități și apoi după gustul vostru completați pana ajungeți sa va creați propria rețetă de carnați asa cum va place.

In final unii vor carnați mai sărați, alții mai puțin sărați, unii ii vor mai iuți alții mai puțin piperați asa ca punând doar jumătate din cantitate va permite sa  ajungeți la gustul care va place. După ce ați pus jumătate din cantitate e bine sa faceți, una doua chifteluțe sa le prăjiți și sa le serviți și în functie de asta apoi mai adaugați din condimente.

După ce ați pus condimentele, începeți sa frământați și sa amestecați ingredientele și ca sa fie afânați puneți și circa 1-2 căni cu apa, ca sa va ajute sa omogenizați bine compoziția.

După ce ați făcut amestecul, scoateți matele, le umflați și le introduceți la mașina de de tocat pe accesoriul pentru carnați pana la capăt. Prindeți bine capătul și apoi începeți sa introduceți din compoziția de carnați și sa împingeți pe mat. Faceți carnații după preferință, eu ii fac cam cat 2 degete apoi rotiți și tot asa pana se termina matul. Când e aproape de final legați capătul matului. Introduceți apoi un nou mat și o luați de la capăt pana la finalizarea compoziției și a matelor.

După ce ai terminat de făcut carnații se lasă la scurs peste noapte, pe o coada de matura așezată intre doua scaune, apoi eu i-am împărțit în doua. O parte i-am pus în pungi de cate 10 bucăți la congelator și o parte i-am dus la socri la afumătoare, unde cu focul potrivit și lemne de fag și brad se afuma carnații pentru o aroma deosebita. Asa afumați se pun la pungi în cantități de 6 bucăți și ii puteți folosi pentru a crea platouri cu aperitive la diverse festine și mese organizate alături de o șuncă de casa, toba, mușchiuleț, cașcaval afumat și ceapa de apa.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.