Glasul morților – Julian Sanchez

Titlu: Glasul morților

Autor: Julian Sanchez

Colecția: Strada Ficțiunii

Editura: Allfa

Nr. pag.: 414

Traducerea: Mariana Piroteala

Gen: Mistery – Thriller – Detectiv

An editare: 2014

 

Motto „Da, exista o cale prin care sa pui capăt acestui sir de crime. Iar prețul este asa de mare, încât n-o sa-l poți plăti niciodată. N-a făcut-o nici predecesorul meu, n-am făcut-o nici eu și n-o s-o poți face nici tu.”

                                                                                                                                                                                                           Glasul morților – Julian Sanchez

Iubesc Barcelona, cu veselia ei continua, cu aromele delicioase și gustul fructat de sangria. Viata m-a purtat prin multe călătorii din fericire și am avut ocazia sa vad câteva orașe superbe din lumea asta, dar cu siguranță, Barcelona este cea care mi-a rămas cel mai aproape de suflet.

Daca ai vizitat Barcelona, te vei regăsi ca și mine în fiecare pagina a minunatei cărți a lui Julian Sanchez. Ma vad pe străduțele cu piatra cubica ce au înfruntat timpul admirând „turlele avântate ale bisericii Sagrada Familia”. Apoi pașii mei se îndreaptă alături de David Osso spre spitalul Sant Pau ai spre stația de metrou Para Lel.

Toate minunățiile arhitecturale ale lui Gaudi lăsate posterității mi se perinda prin fata ochilor ducându-mă pe aripi de vis prin întreaga Barcelona.

Apropo, acum când tu stai cu o cana de ciocolata fierbinte in mana sub o pătură groasa și cu picioarele încălțate cu cele mai groase șosete flausate, în Barcelona sunt aproximativ 20 de grade, nu prea-i drept, nu-i asa?

Daca în schimb, n-ai vizitat Barcelona, cartea iți va servi pe post de ghid turistic si vei savura descrieri amănunțite pe măsură ce-l vei urmări pe inspectorul David Ossa, personajul principal și echipa lui de anchetatori în timp ce se ocupa de soluționarea celui mai ciudat și mai mediatizat caz din istoria ultimilor ani ai orașului lui Gaudi.

Romanul este împărțit în 10 parți care te poarta printr-o înșiruire de evenimente legate prin ițele încurcate ale destinului și ale vieții de trecutul și viitorul personajului principal.

Locul crimei

Prima parte ne oferă o prezentare  a locului unde a avut loc crima e perturba viata boema a Barcelonei. Nu știu dacă voi ați citit „Misterul camerei galbene” de Gaston Leroux dar acest capitol îmi aduce aminte de evenimentele din aceasta carte pe care am savurat-o în liceu. Imaginați-vă o camera închisa perfect, nimeni nu intra, nimeni nu iese pana când ajunge politia și totuși o crima multipla are loc aici. Iar întrebarea de 1 milion de dolari nu e cine e criminalul ci pe unde a dispărut acesta?

Copilăria

Ca sa poți înțelege cazul, trebuie sa înțelegi anchetatorul și anume trebuie sa-l înțelegi pe David Ossa care este singurul capabil sa descifreze acest caz. Si cum poți mai bine intelege un om, dacă nu întorcându-te la copilăria lui și la evenimentele care l-au marcat atunci.

Răzbunarea

De regula ca sa ajungi cel mai bun anchetator din Barcelona, cu siguranță ai călcat de multe ori pe nervi marii capi ai lumii interlope din zona, iar David Ossa nu face excepție asa ca ce te faci dacă ancheta ta te poarta chiar în mijlocul răzbunării acestora?

Tinerețea

Uneori poate nu e suficient sa înțelegi doar copilăria, ci e bine sa te întorci puțin și în tinerețea inspectorului asa ca exact asta vei face în partea a patra a cărții când vei cunoaște un David Ossa în studenție dar și evenimentele care i-au indrumat pașii spre cariera de polițist.

Enigme

E totuși o carte polițistă și enigmele se țin lanț, asa ca ar fi cazul sa vedem și care sunt acestea, nu-i asa?

Cazul Mercedes Ruiz

Dar dacă totul începe cu primul caz din cariera lui David Ossa? Ar trebui sa ne intoarcem din nou puțin in istorie în partea a șasea a cărții.

Enigma

Am soluționat o parte din mistere, dar a mai rămas încă o enigma, acea enigma la care încă nu avem un răspuns și o soluție mulțumitoare.

Trecut

E timpul sa ne intoarcem iar în trecut.

Prezent

Întotdeauna răspunsul și rezolvarea prezentului vine din trecut.

Viitor

Dar ce te faci atunci cu viitorul?

Este o carte cu o acțiune alerta care te tine mereu în priza și pe care nu o poți lăsa din mana.

A fost prima carte în care am întâlnit o tehnica aparte și anume aceea a personajelor care sunt și povestitori pe măsură ce intra în scena. Este o tehnica minunata ce conferă o anumita încărcătură emoțională cărții și care se combina minunat cu elementele raționale dar și cu ironia destinului ce te întâmpină în fiecare pagina a cărții. Eu v-o recomand cu placere și va asigur ca veți dori sa mai citiți cărți scrise de aceste autor relativ nou pe piața literara spaniola, Julian Sanchez.

Daca v-am trezit interesul, atunci va spun ca o gasiti pe site-ul editurii All, cu o reducere de 25%.

 

 

 

 

23 de comentarii publicate

  1. m-ai incurcat un pic cu recenzia asta ”pe bucati”, sa zic asa, e prima de genul asta pe care o citesc. preferam ceva mai cursiv, sa pricep totul cap-coada. adica macar ideea principala. si cam ce vrea sa transmita autorul. dar daca e polititsta, oricum vreau s-o citesc 😀

    • sar’mana de feedback inca sunt la inceput in materie de recenzii asa ca incerc sa experimentez mai multe tipuri, ca sa ma oprescla cea care mi se potriveste, data viitoare o sa incerc ceva combinat, poate in prima parte o descriere a cartii cursiva si in a doua parte ceva de genul

    • cu siguranta te va surpinde singura carte care dezbate aceeasi idee pe care am mai intalnit-o de cand citesc carti politiste este ULTIMUL OM BUN de A.J.Kazinski de la editura trei din seria neagra

Trackback-uri și pingback-uri 2

  1. Anticarul – Julian Sanchez – Momente de viață
  2. Fetele din Idlewild - un roman psihologic cu accente fantomatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.