Anticarul – Julian Sanchez

Motto „Nu voi recunoaște generozitatea ca pe un defect, ceea ce nu înseamnă ca, prin opoziție, ar trebui sa fie o virtute.” Julian Sanchez – Anticarul

Titlu: Anticarul

Autor: Julian Sanchez

Colecția: Strada Ficțiunii

Editura: Allfa

Nr. pag.: 416

Traducerea: Alexandra Reocov

Gen: Mistery – Thriller – Detectiv

An editare: 2011

 

Pentru ca vremea nu prea mi-a oferit alternative de petrecere a timpului în aer liber, am profitat pentru a ma bucura de minunățiile literare pe care mi le-a pus la dispoziție, editura All.

Cum va spuneam și în articolul dedicat cărții Glasul morților, am descoperit mai nou literatura polițistă spaniola prin intermediul scriitorului Julian Sanchez și acum după ce am citit și a doua carte scrisa de acesta, Anticarul va spun sincer ca devine din ce în ce mai promițătoare.

Cum va spuneam și în articolul trecut, aceste cărți scris de Julian Sanchez sunt pe lângă foarte bune thrillere și cărți de acțiune, veritabile ghiduri turistice ale Barcelonei. Cartea va poarta prin minunatele străduțe pline de anticariate din frumosul oraș spaniol, prin piețele pline de viata și animate de muzica, dar și prin restaurantele pline de mirosuri și culori locale, asa cum numai un localnic le poate prezenta.

„Niciodată, sub nicio forma, sa nu-i mai judeci pe ceilalți. Nu mai evalua, nu mai judeca, nu mai critica, nu-ți mai da cu părerea. Fiecare persoana este o lume unica, irepetabila, cu motivații de neînțeles pentru cei din jur.” Julian Sanchez – Anticarul

Acțiunea cărții pornește de la un manuscris vechi descoperit de un anticar, pe numele sau Arthur Aiguader, într-un lot de marfa achizitionat de la moștenitorii unei vechi ferme din zona Barcelonei. Cum era și de așteptat de la acest manuscris încep sa apară problemele și implicit sa răsară criminalii. Cartea noastră este împărțită în trei parți.

Anticarul și scriitorul

In aceasta prima parte a cărții, autorul ne descrie viata de zi cu zi ale bătrânului anticar și bibliotecar Arthur Aiguader, prietenii lui, tabieturile și vag câteva informații despre misteriosul manuscris pe care l-a descoperit de curând.

Cum o carte cu manuscrise vechi, atrage implicit după sine și o crima, aceasta nu întârzie sa apară și victima nu este alta decât anticarul nostru. Având presimtiri asupra pericolului care îl paste după ce reușește sa deslușească manuscrisul, îl ascunde în coperțile unei cărți din biblioteca și ii trimite o scrisoare (nu era adeptul tehnicii moderne, pana la urma e un anticar)  fiului sau adoptiv, Enrique un scriitor de renume din San Sebastian cu instrucțiuni legate de locul unde se afla cartea.

Anchetatorul care investighează crima și ajutorul sau nu sunt alții decât prietenii noștri din romanul Glasul morilor, comisarul Fornells și inspectorul Joan Rodriguez, ce-i drept la fel de secundari ca și în cealaltă carte.

Firul este următorul. Scrisoarea pleacă din Barcelona către San Sebastian, Arthur moare, Enrique citește scrisoarea, fosta soție a lui Enrique, Bety îl anunță ca a fost sunata de prietenul lui Arthur, comisarul Fornells pentru a i se spune ca Arthur a murit, soc, panica, cei doi pleava spre Barcelona. Ciudat nu? Dar fostul și cu fosta deși sunt ca șoarecele și pisica, țin încă unul la altul ai mai mult decât atât, amândoi l-au iubit și l-au respectat pe Arthur.

Politia cauta sa găsească criminalul, dar nu au prea multe indicii iar amicul nostru Enrique cu spiritul lui de scriitor nu le oferă acestora toate informațiile de care dispune dorind sa găsească el manuscrisul și obiectul ascuns descris în manuscris ca un omagiu adus tatălui decedat.

Daca e manuscris și mai e și vechi e de la sine înțeles ca e și plin de coduri, redactat într-o catalana rudimentara, nu-i asa? Atunci e clar ca prietenul nostru are nevoie de ajutor și împreună cu Bety care e profesoara la universitate în San Sebastian și prietenii acesteia din domeniul universitar se apuca de descifrat manuscrisul.

Si daca tot avem mistere, hai sa aducem și un triunghi amoros in scena ca sa mai condimentam puțin. Parca Enrique o mai iubește pe undeva pe Bety și parca și Bety l-ar mai iubi, dar iată ca scriitorul nostru o reîntâlnește pe Mariola, o prietena din copilărie și parca se îndrăgostește ai de ea.

Manuscrisul Casadevall

A doua parte a cărții ne poarta în doua perioade temporale distincte. Pe de o parte avem prezentul în care eroii noștri se chinuie sa descifreze manuscrisul și secretele lui iar pe de alta parte avem acțiunea manuscrisului pe măsură ce acesta este descifrat și citit de Enrique și Bety, prezentând viata lui Casadevall, ajutorul arhitectului care a construit catedrala din Barcelona.

Criminalul este gasit. Final

Dar misterul manuscrisului devine totuși hipnotizant asa ca personajele noastre continua analiza acestuia și după ce criminalul este prins de politie. Dar uite ca tocmai s-a mai descoperit o crima și se pare ca legătura e tot cu manuscrisul. Ei bine, se pare ca încă nu am gasit criminalul dar ne apropiem pe de alta parte de înțelegerea manuscrisului.

Mai punem și putina gelozie, ce sa-i faci femeile sunt geloase. Oare pe cine va alege Enrique. Bety e o frumusețe blonda și moderna pe când Mariola e frumusețea clasica bruneta. Hmmm, grea decizie…

Căderea fluturelui

Cea de-a treia parte a cărții ne oferă o mulțime de informații despre cultura evreilor și despre atrocitățile care s-au comis împotriva lor în antichitate în Spania. Pentru mine chiar a fost o surpriza, pentru ca asemeni multora dintre voi nu cunosteam decât informații despre evrei în perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Acum ca am descifrat manuscrisul hai sa găsim și obiectul ascuns de atâta amar de vreme și aproape pierdut în negura timpului, dar va las pe voi sa aflați ce s-a întâmplat cu Bety, Enrique și Mariola,care este deznodământul acestei povesti și nu în ultimul rand cine este asasinul.

Daca v-am trezit interesul nu-mi rămâne decât sa va spun ca gasiti ambele cărți scrise de Julian Sanchez pe site-ul editurii All cu 25.01% reducere in aceasta perioada.

6 comentarii publicate

  1. ”Fiecare persoana este o lume unica, irepetabila, cu motivații de neînțeles pentru cei din jur.” – Foarte adevarat! Si eu am pus ochii pe aceste carti si cu siguranta mi le voi comanda in curand. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.