Cum sa alegi cauciucurile potrivite pentru mașina ta?

Sa cumperi cauciucuri pentru mașina ta nu e greu deloc. Sa gasesti însă acele cauciucuri potrivite pentru mașina ta este partea dificila din aceasta poveste. Daca nu le nimeresti atunci riști sa nu poți face fata factorilor naturali pe care mașina ta ii poate întâlni precum ploaia și ninsoarea.

Cum de regula cam o data la 3-4 ani trebuie sa cauți anvelope noi pentru a le înlocui pe cele deja existenta am decis să-ți ofer câteva sfaturi care sa te ajute sa achiziționezi anvelope auto de la Autohut. Este foarte important sa afli cum sa pui la punct masina pentru noul an scolar, mai ales dacă ești părinte și vei face zi de zi acest drum dus intors intre scoală și casa pentru a duce și a aduce copiii sau dacă ești student posesor de carnet auto și vei face zilnic drumul spre facultate.

Când vorbim despre anvelope de regula avem în vedere trei tipuri: all season, de vara și de iarna. Majoritatea persoanelor pentru a achiziționa anvelope ieftine optează pentru anvelopele de tip all season pentru ca în materie de preturi anvelope este mai avantajos decât sa achiziționeze seturi separate de anvelope pentru vara și pentru iarna.

Cauciucurile de tip all season, se comporta bine în general dar nu putem spune ca excelează în vreun fel. Cauciucurile de vara se comporta bine din punct de vedere al frânarii pe carosabil uscat sau ud, însă nu au forța pentru tracțiune atunci când carosabilul este acoperit pe zăpada. Prin paralela, cauciucurile de iarna au forță de tractare pe terenurile acoperite cu zăpadă dar nu se comporta la fel de bine în ceea ce privește frânarea pe carosabilul ud sau uscat. Cum niciun tip de cauciuc nu se comporta ideal în orice condiții este bine sa știm cum sa alegem acele anvelope care sunt cat mai apropiate de necesitățile noastre.

Care este mărimea de anvelope ieftine de care ai nevoie?

In primul rand consultați cartea de identitate a mașinii. Veti găsi referitor la anvelope un număr de genul acesta:

165/65R13 77T. Prima parte a numărului 165/65R13 se refera la dimensiunea anvelopei, adică la lățimea și diametrul acesteia. A doua parte a numărului și anume 77 se refera la indicele de încărcare, adică care este greutatea pe care o poate suporta fiecare anvelopa în parte. A treia parte, T, se refera la viteza maxima pe care o poate atinge anvelopa în corelație cu indicele de încărcare.

Este esențial ca dimensiunea anvelopei sa fie identica cu cea din cartea de identitate dar în ceea ce privește indicele de încărcare și viteza exista o oarecare flexibilitate.

De ce fel de cauciucuri ai nevoie?

Pe cele mai multe dintre site-uri se gasesc listate tot disponibilul în materie de preturi anvelope pentru dimensiunile de care ai nevoie. Dar pentru a descoperi viteza va trebui sa cauți mai profund. Asa ca vreau să-ți dau o mana de ajutor pentru a ști cum să-ți alegi cauciucul potrivit.

Cauciucurile all season sunt notate cu S si T. Sunt cunoscute pentru ca au aderenta buna atât iarna cat și vara. Se potrivesc de regula mașinilor de tip Suv sau cu masa mare.

Cauciucurile performante all season sunt notate pe parte de viteza cu H și V la masinile noi. Acestea asigura o mai buna aderenta în viraje dar din păcate nu rezista la fel de mult timp.

Cauciucurile foarte performante all season și cauciucurile de vara sunt notate cu ZR, W și Y pentru viteza în materie de mașini sport și sedanuri. Pentru a diferenția anvelopele all season de cele de vara va trebui sa consultați site-ul producătorului pentru a afla elementele de diferențiere. Un sfat este sa va uitați pe peretele lateral și sa observați dacă exista desene pentru zăpada și noroi care le veți găsi doar pe cele all season.

Cauciucurile all season și cauciucurile pentru toate tipurile de teren de obicei sunt de dimensiuni mari potrivite pentru Suv-uri și dubite. Cauciucurile  pentru toate tipurile de teren au de regula un design mai pronunțat care sa le ajute sa aibă aderenta și tracțiune dubla. Acestea sunt notate cu A/T.

Cauciucurile de iarna au pe lateral un simbol cu fulgul de zăpada. De asemenea modelul este mult mai pronunțat pentru a asigura o aderenta mai buna.

Tu cum iți alegi anvelopele pentru mașină?

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Care e diferența dintre bateriile auto scumpe și cele ieftine? | SunLog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.