Protecție ayurvedica pentru ficatul tău

Poate fi din cauza scăderii vârstei de viata în rândul populației în ultimii ani sau poate fi din cauza accesului tot mai mare la informație privind alimentația sănătoase și stilul de viata sănătos, putem observa la nivel general faptul ca tot mai multe persoane au început sa realizeze importanta ficatului pentru sănătatea personala.

Ficatul este unul dintre cele mai importante componente ale corpului uman, alături de inima și plămâni, fiind după cum ii vorba pe la noi, „uzina corpului omenesc”. Si este doar unul. Corpul uman a fost proiectat cu 2 plămâni și 2 rinichi, astfel ca se poate descurca și doar cu cate unul din fiecare. Ba chiar se poate descurca și fără splina sau fiere. Dar niciodată, corpul uman nu va supraviețui fără o buna functionare a funcției hepatice care are rolul de a detoxifica sângele, de a metaboliza eficient și a digera corespunzător.

Cu peste 500 de funcții pe care le îndeplinește, ficatul este un organ foarte complex, pe care avem datoria sa-l ajutam și sa-l protejam zi de zi, cu atât mai mult cu cat alimentația, stresul și modul nostru de viata îl agresează în mod constant. Are ce-i drept capacitatea uimitoare de a se auto vindeca dar are nevoie și de o mana de ajutor din partea noastră.

 

Despre Ayurveda și despre ficat

Medicina clasica ne învață conexiunile ficatului cu celelalte parți ale corpului nostru la nivel fizic și organic. In același timp, Ayurveda ne arata prin învățămintele antice pe care ni le pune la dispoziție posibilitatea de a ne ajuta ficatul combinând spiritualul cu fizicul prin intermediul plantelor și substanțelor pe care natura ni le pune la dispoziție.

Din punct de vedere ayurvedic, ficatul este un organ fierbinte. Exista o relație strânsă intre aceasta zona fierbinte denumita la nivel spiritual agni și energia transformării conform principiilor ayurvedice. Se presupune ca din cele aproximativ 40 de transformări ayurvedice specifice agni, cel puțin 5 dintre ele se afla la nivelul ficatului. Tot datorita faptului ca este un element fierbinte, ficatul face parte din pitta conform credinței ayurvedice, Aceasta pitta este formata din elementele de foc și apa, motiv pentru care focului din ficat i se alătură apa din vezica biliara.

Ca și agni, și pitta se împarte într-o mulțime de alte elemente corelate celorlalte parți ale corpului omenesc cum sunt intestinul subțire, stomacul, splina, ochi, inima și creier.

Despre ficat și sentimente

Tot din anticele învățăminte ayurvedice, învățam despre sentimente și legătura acestora cu ficatul nostru. Aflam din Ayurmeda faptul ca sentimente precum mania, ura, resentimentele, invidia, iritabilitatea, frustrarea, nerăbdarea și ambiția excesiva sunt toate localizate în ficat supunând rezistenta și sănătatea acestuia la o mulțime de încercări cărora fără sprijin  din exterior nu le poate face fata. Dar în ficat nu sunt localizate doar sentimente negative după cum pare la prima vedere ci și sentimente pozitive cum sunt: puterea, curajul, încrederea, mulțumirea, satisfacția, entuziasmul, cooperarea, acceptarea și predarea care de asemenea în cantități prea mari pot afecta. Știți cum e vorba aceea din popor, orice este în exces poate produce probleme la nivelul sănătății și implicit dezechilibre ale ficatului și funcțiilor acestuia, chiar și excesul de sentimente fie ele pozitive sau negative.

Ayurveda și curățenia de primăvara

Detoxificarea ficatului și implicit a organismului este benefica în orice perioada a anului, dar este cu atât mai recomandata primăvara cu cat pe toată perioada rece de toamna și implicit iarna, alimentația noastră nu este ceea ce se poate numi foarte lejera și sănătoasă, fiind foarte bogata în carne și grăsimi, alimentație care atrage după sine o mulțime de toxine.

Partea buna este faptul ca ficatul, cum va spuneam și mai sus, în complexitatea lui știe cum sa se regenereze, sa se curețe și sa se repare acolo unde este cazul, singurul lucru pe care îl putem face noi pentru a-l ajuta este acela de a-i asigura logistica de care are nevoie pentru ca procesul de reabilitare sa se realizeze în parametri optimi.

Curățarea ayurvedica, pe lângă faptul ca ajuta organismul sa elimine toxinele, ajuta de asemenea procesul de vindecare și la nivel mental, sentimental și personal. Terapiile ayurvedice sunt foarte puternice, oferind ficatului odihna și detoxificare din plin pe care le îmbină cu o dieta adecvata și un stil de viata sănătos. Dar se aplica și diferențiat în functie de sexul persoanei, vârsta și constituția acesteia precum și de starea de spirit a persoanei în cauza. Motiv pentru care deși sunt puternice ca efecte, terapiile ayurvedice sunt și blânde în aplicare folosindu-se de proprietățile plantelor indiene pentru curățarea organismului și a ficatului.

Cum pe la noi este destul de dificil sa gasesti plantele indiene pe care sa le folosești în aceste ședințe de curățare, ne folosim de produsele pe care Brander ni le pune la dispoziție, produse pe baza de plante ayurmedice. Printre produsele marca Ayurmed pe care aceștia ni le oferă, se afla și Livecom Tab. Acesta conține substanțe bioactive din plante ayurmedice precum: Kutki, Kalmegh, Bhringaraj, Bhumyamalaki, piper indonezian și oxid de fier. Acest produs susține ficatul în procesele de metabolizare și stocare a principiilor nutritive în organism. Ajuta la refacerea organismului după suprasolicitare, oboseala, toxiinfecții alimentare, etc.

De regula noi, pe baza cunoștințelor noastre de natura medicala, consideram sângele ca fiind o componenta unitara a organismului uman. In paralel, ayurvedicii considera ca sângele este de fapt format din doua părți distincte și nu pentru ca ar fi în vreun fel separate din punct de vedere fizic ci doar pentru ca îndeplinesc funcții diferite în cadrul corpului omenesc. Prima componenta este plasma, denumita ayurvedic Rasa Dhatu și care este o substanță hrănitoare care răcorește, asociata fiind cu energia lunii și feminitatea. A doua componenta este formata din globulele roșii denumite ayurvedic Rakta Dhatu, fiind purtătoarele de oxigen și fiind asociate cu energia masculina și solara. Acest produs, are rolul de a detoxifica sângele în ambele sale componente.

Kutki

Aceasta planta ayurmedica are rolul de a detoxifica ficatul și sângele. Pe lângă asta, kutki asigura și regenerarea celulara a ficatului fiind foarte eficienta în situațiile când acesta este inflamat sau chiar în situațiile grave de hepatita cu virus B sau C sau în caz de ciroza hepatica. De regula cam tot ce este amar la gust este un tonic perfect în afecțiunile de ficat, astfel ca nu ne mira eficienta acestei plante în raport cu cat este de amara. Pe lângă faptul ca este antiinflamatoare, detoxifianta și antimicrobiana, aceasta planta este foarte eficienta și în curele de slăbit. Asa ca puteți profita de curățenia de primăvară a ficatului cu LivecomTab si pentru a scăpa de câteva kilograme, în paralel cu o dieta adecvata, o hidratare intensa și mult sport.

O alta proprietate foarte importanta din punctul meu de vedere al acestei plante este și efectul antiparazitar. După cum bine stiti, colectivitatea atrage pentru copiii noștri mereu problema paraziților gen giardia, limbrici, oxiuri, etc. Si partea buna este ca acest produs ayurmedic, de la Brander, este destinat și copiilor intre 5 și 14 ani, într-o doza de 1-2 tablete pe zi.

Din păcate, tocmai pentru calitățile deosebite din punct de vedere curativ pe care le are, aceasta planta este pe cale de dispariție, motiv pentru care este de preferat sa achiziționați produse care au în componenta kutki din surse avizate pentru a nu risca sa fiți înșelați de persoane fără scrupule care nu doresc decât sa facă avere pe seama persoanelor de buna credință.

Kalmegh

Este considerata a fi un antioxidant și un anti inflamator pe care însăși natura ni-l pune la dispoziție, aceasta planta de origine orientala, se traduce din sanscrita ca fiind „tratamentul pentru orice boala”. Proprietățile sale curative sunt motivul pentru care utilizarea ei este foarte variata de la tratamentele pentru ficat și pana la tratamente împotriva HIV și Cancer, pentru sinuzite, infecții respiratorii și ulcere. La fel ca și kutki și kalmegh are proprietăți antiparazitare.

Având de asemenea și proprietăți ce stimuleaza infertilitatea, este de preferat ca produsele ce au în componenta aceasta planta sa fie evitate în timpul sarcinii.

Bhringraj

Utilizata atât în cosmetica cat și în medicina ayurvedica, aceasta planta este un foarte bun tonic hepatic. In cosmetica este folosita pentru ca reduce albirea parului, întărindu-i culoarea naturala. Din punct de vedere medical, Bhringraj este antiparazitar, îndepărtează migrenele și vertijul, reduce anxietatea. In plus este considerat un important tonic sexual, folosit pentru tratarea disfuncțiilor sexuale. Bhringraj are de asemenea proprietatea de a stimula producția de hemoglobina în organism și de a întări oasele.

Bhumyamalaki

Aceasta planta apare menționată în textele antice ayurvedice și se considera ca ameliorează tusea și afecțiunile respiratorii cum sunt astmul. Este folosita ca laxativ, digestiv, tonic hepatic. Știința moderna i-a dovedit proprietățile în tratarea hepatitei cu virus B.

Piper Indonezian

Trecand peste faptul ca este un minunat condiment pentru preparate orientale, piperul indonezian este un decongestionant excelent, un bun digestiv și un somnifer natural minunat. Este cunoscut pentru proprietățile antioxidante și eficient în gripa, răceli, astm, bronșite, laringite. Piperul indonezian stimuleaza digestia și reglează activitatea hepatica. Nu este recomandat gravidele și femeilor care alăptează.

Oxid de fier

Oxidul de fier are proprietăți în tratarea anemiilor și a afecțiunilor hepatice. Se găsește într-o mulțime de plante alimentare cu care ne putem suplimenta dieta pentru a regla deficitul de fier din organism: nuci, portocale, struguri, banane, stafide, sfecla, morcovi, suc de roșii, sparanghel, pătrunjel, fasole, lime, castraveți, varza de bruxelles, dovlecel, broccoli, mure, spanac, fasole verde, avocado, prune și semințe de dovleac, curmale, linte, rodiile, sfecla roșie, mere.

Hidratarea corespunzătoare

Indiferent de ce suplimente alimentare folosim sau de tipul alimentației noastre, adevărul este ca fără o hidratare corespunzătoare nu ne putem ajuta ficatul sa elimine toxinele și implicit sa se curețe.

Apa cu lămâie

Când am întâlnit prima data conceptul de a bea apa calda cu zeama de lămâie dimineața pe stomacul gol, într-un regim de slăbit nu am înțeles care era scopul acesteia, deși am continuat acest obicei și după terminarea regimul respectiv pentru ca am sesizat faptul ca îmi producea senzația de scaun la doar câteva minute după ce terminam de băut, astfel încât mi-a reglat tranzitul intestinal. După ce am mai citit și m-am mai documentat, am aflat ca aceasta elimina toxinele acumulate peste noapte, alcalinizează organismul și stimuleaza curățarea hepatica și a sângelui. Apa este de preferat sa fie atât de fierbinte cat este suportabil în functie de fiecare băutor în parte și se amesteca cantitatea unui pahar cu zeama de la o lămâie și cu o linguriță de miere de albine. Pentru ca tabletele de LivecomTab se iau de trei ori pe zi în doza de cate 1-2 pastile, eu prefer ca pe cele de dimineața sa le iau împreună cu apa cu lămâie de dimineața pe nemâncate. Cum după ce consum apa, trebuie sa aștept aproximativ jumatate de ora înainte de a lua micul dejun, numai bine scap și de toxine prin intermediul scaunului matinal și perfect reglat.

Apa „albastra”

Albastrul înseamnă răcire și relaxare, motiv pentru care practicile ayurmedice recomanda consumul de apa „albastra” care se presupune ca are un efect remarcabil de răcire a ficatului despre care știm ca este un organ fierbinte. Acum nu va gândiți ca apa este chiar albastra la culoare. Este de fapt o apa infuzata „albastra” și anume un borcan umplut cu apa plata sau purificata, acoperit cu un celofan albastru și lăsata la soare câteva ore pentru infuzare. Apa rezultata se consuma pe parcursul zilei de preferabil în doua reprize cu celelalte doua doze de tablete din suplimentele alimentare.

Sucuri naturale colorate

Alimentele colorate au aportul lor de sănătate în organism iar pentru ficat sunt deosebit de recomandate sucurile de sfecla roșie, sucurile verzi din spanac, apa din pătrunjel, sucul de roșii, etc. De preferat sa fie realizate în casa din fructe și legume de sezon și pe cat posibil cat mai proaspete.

Masajul ayurmedic

Va povesteam într-un articol anterior despre o crema ayurvedica pentru masaj facial dar pe care o puteți folosi la fel de bine pentru masajul întregului corp. Auto masajul este o practica ayurmedica cu capacități profunde de detoxificare a organismului care liniștește sistemul nervos, calmează pielea, intensifica circulația sangvina și curățarea ficatului. De asemenea masajul elimina stresul care după cum spuneam mai sus are rolul lui în traumatizarea ficatului.

Yoga și practicile de meditație

Meditația și exercițiile de yoga de minim cincisprezece minute zilnic au și el rolul lor în calmarea și detoxificarea organismului. Complexitatea acestor exerciții este gradata, în functie de nivelul atins în cunoașterea tehnicilor și în stăpânirea practicilor de yoga.

O astfel de practica este și expunerea prelungita la lumina lunii cu precădere în nopțile în care aceasta este plina.

 

Voi cum va protejați ficatul?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.