Trandafiri din mere cu înghețată de scorțișoară și ulei de cocos

 

Ca părinte îmi doresc mereu sa pun pe masa cele mai reușite și sănătoase bunătăți pentru micuții mei. Acesta este principalul motiv pentru care am acceptat provocarea celor de la Vegis.ro de a pregăti o rețetă pe baza de ulei de cocos.

Recunosc ca pana acum nu prea am folosit acest tip de ulei în bucătărie, deși sunt o mare amatoare a bucătăriei asiatice. A nu se intelege greșit, îmi place sa mănânc preparate asiatice, dar pana acum nu le-am și pregatit. Asa ca m-am gândit și m-am tot gândit ce as putea sa pregătesc cu ajutorul lui, pana când micuții mei profitând de câteva zile mai calde au început cu veșnicele rugăminți de vara :”Mami, nu ne iei înghețată?”. Ei bine, nu ca nu le-as lua, dar când ma gandesc la cantitatea de chimicale pe care le conține și la faptul ca este considerat cel mai toxic dulce pe care îl putem cumpăra as vrea sa gasesc o alternativa mai sănătoasă și mai naturala de pregatit în casa.

Si cum soțul ma tot îndeamnă de ceva timp sa-i pregătesc o plăcintă cu mere, am gasit ocazia perfecta pentru a satisface dorințele tuturor membrilor familiei mele cu ocazia provocării de la Vegis. Asa ca am decis sa pregătesc trandafiri din mere cu înghețată cu scorțișoara și ulei de cocos.

Întâi am pregatit înghețată pentru ca trebuie sa stea 24 de ore la congelator. Pentru înghețata cu scorțișoară și ulei de cocos avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 cutie lapte de cocos 400 ml
  • 2 linguri ulei de cocos de la Niavis
  • 150 g miere de albine
  • 1 linguriță scortisoara
  • 2 esențe vanilie

 

Procedeul este foarte simplu. Într-un Blender amestecam toate ingredientele mai puțin uleiul de cocos și amestecam pana se omogenizează complet. După care turnam amestecul într-un vas de plastic cu capac pe care apoi il punem la congelator pentru aproximativ 24 de ore.

Laptele de cocos are o proprietate anume prin care la temperaturi scăzute se separa în doua straturi, partea mai grasa asemeni smântânii rămâne la suprafață și cea mai lichida asemeni unui ape rămâne în partea de jos a caserolei. Acesta este motivul pentru care nu am pus uleiul de cocos în amestecul băgat la congelator.

După ce a înghețat bine, scoatem caserola, lăsăm amestecul circa 5 minute la temperatura camerei cat sa putem baga lingura în el. Cu ajutorul lingurii punem apoi tot amestecul din nou în Blender și adaugăm cele 2 linguri de ulei de cocos. Pornim blenderul și obținem un amestec cremos pe care îl mai băgăm circa o ora la congelator, timp în care ne vom ocupa de trandafirii din mere. Uleiul de cocos are rolul de a crea acea consistenta cremoasa iar dubla amestecare cu blenderul are scopul de a îndepărta posibilele ace de gheata care se formează în perioada în care înghețată este ținută la congelator.

 

Asta este varianta pentru cei care la fel ca și mine nu dispun de o mașină de făcut înghețată. In cazul lor se amesteca toate ingredientele de prima data.

Cu ce merge mai bine o înghețată de scorțișoară dacă nu cu o plăcintă cu mere, nu-i asa? Dar pentru ca aștept și niște prieteni în vizita, vreau și puțin design asa ca trandafirii de mere sunt soluția perfecta. Simpli, rapizi, delicioși și aspectuoși. Probabil va gândiți ca sunt foarte complicați de făcut și nu merita osteneala, mai rapid faceți plăcintă de mere. Sa stiti ca asa gândeam și eu pana am făcut prima data. Se fac foarte rapid, fără prea mult efort și partea buna este ca va puteți implica și piticii în aceasta activitate. Eu i-am făcut cu fiica mea care a fost foarte incantata de trandafirii realizați de mânuța ei.

Pentru trandafirii din mere avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 4 sau 5 mere în functie de mărime, pentru 12 trandafiri
  • 2 linguri ulei de cocos de la Niavis
  • 1 pachet foi de plăcintă
  • 3 sau 4 linguri de zahar pudra vanilat
  • 2 lingurițe scortisoara
  • 1 esență vanilie
  • 2 căni apa

 

 

 

 

 

 

Se spala merele și se șterg bine. Apoi se taie în jumătăți și se curata de semințe. După care se merele se taie feliuțe subțiri. Punem apoi feliuțele de mere în cele într-o tigaie împreună cu cele doua căni de apa și esența de vanilie și le lăsăm la opărit pana dau în clocot. Nu prea mult cat sa devina compot nici prea puțin ca sa nu fie manevrabile. După ce s-au înmuiat se lasă la scurs  și zvântat timp de 5-10 minute.

Pentru ca uleiul de cocos se topește la temperaturi de peste 25 de grade, atunci când am pus tigaia cu cele 2 linguri de ulei pe aragazul cald pe care opărisem feliuțele de mere, acesta s-a topit instant fără sa mai fie nevoie sa aprind aragazul. După ce am topit uleiul, luam foile de plăcinta și le împărțim în cate pachetele de cate 3 foi. Apoi fiecare pachet îl tăiem în 4 bucăți mai mici. Fiecare bucata din foaia de plăcintă o ungem cu ulei de cocos peste care presarăm zahar pudra vanilat amestecat cu scorțișoară. Pe marginea inferioara a foii așezam feliile de mere. Presarăm din nou cu amestec de zahar pudra și scorțișoară, învelim apoi merele cu cealaltă jumatate a foii.

Ungem din nou cu ulei de cocos și presarăm cu zahar pudra și scorțișoară, apoi rulam ușor, obținând un trandafir. Ungem capătul cu ulei de cocos și așezam în forma de brioșe unsa și ea în prealabil cu ulei de cocos. Le dam apoi la cuptor aproximativ 30-35 minute.

După ce se scot din cuptor se lasă la răcit câteva minute apoi se scot din forma cu ajutorul unui vârf de cuțit.  Se așează pe farfurie și se servesc alături de înghețată cu scorțișoară și presărate cu fulgi de nuca de cocos. Este un desert minunat mai ales ca se apropie sezonul estival.

Aceasta este #retetameacucocos #vegisro

Voi ce bunătăți ați pregăti cu ulei de cocos? Daca pregătiți rețeta va aștept sa-mi lăsați părerea voastră în comentarii.

13 Comments Posted

  1. Eu abia acum planuiesc sa fac ceva bun cu uleiul de cocos de la Vegis. Sa vedem ce va iesi 🙂
    Imi place ideea ta de reteta. Combinatia vreau sa zic.
    Succes! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Sari la bara de unelte