Cum sa alegi lenjeriile de pat pentru sezonul cald

Odată cu venirea căldurii nopțile sunt mai apăsătoare și somnul mai puțin odihnitor, dacă nu avem grija ca salteaua pe care o folosim la pat sa fie schimbata cu fata de vara și lenjeriile de pat pe care le folosim sa fie adecvate sezonului cald pentru a ne menține senzația de răcoare și a tine cat mai la distanta transpirația de noi pentru ca somnul sa fie liniștit.

Nu toate tipurile de lenjerii de pat sunt la fel. Unele sunt potrivite pentru nopțile reci de iarna și toamna pe când altele sunt potrivite pentru perioada calda de primăvara și vara. In acest articol vreau sa va prezint câteva noțiuni care va pot ajuta sa alegeți lenjeria de pat potrivita pentru perioada de vara.

Lenjerii de pat din materiale naturale

Cea mai buna alegere în materie de lenjerii de pat pentru sezonul cald, este sa optați pentru lenjeriile din materiale naturale în proporție de 100% cum sunt mătasea și bumbacul sau amestecurile ca satinul și jerseul. Materialele naturale permit trecerea aerului și păstrează umezeala nepermițându-i sa devina o problema de confort nici chiar în cele mai fierbinți nopți.

Sa fie bumbac sau mătase? Asta-i întrebarea…

Cand te gândești la paturile acelea din poveștile celor 1001 de nopți ale Seherezadei, cu siguranță ca îți vin în minte lenjeriile de pat din mătase. Mătasea este luxul deplin în materie de lenjerii de pat, este acel Mercedez al lenjeriilor de pat. Mătasea are capacitatea de a menține o temperatura optima a corpului atât iarna cat și vara.

O varianta la fel de eficienta dar și mai accesibila din punct de vedere al costurilor este bumbacul, căruia i se alătură amestecurile ca satinul asemănător cu mătasea la consistenta și jerseul care este foarte plăcut datorita capacității sale elastice.

Majoritatea care citiți acest articol va gândiți ca cel mai probabil aveți deja în  dulap lenjerii de pat din bumbac și ca n-ați simțit diferența despre care va vorbesc. Însa va sfătuiesc sa va uitați pe eticheta lenjeriei de pat. Veți observa ca sunt formate din 40% bumbac si 60% poliester motiv pentru care nu absoarbe transpirația și nici nu va oferă senzația de răcoare în timpul somnului. Cum va spuneam și mai sus, cautați lenjerii de par ce au în compoziție 100% bumbac. Da, sunt de acord ca se sifonează mai ușor dar pana la urma important este cat de odihnitor este somnul vostru pentru ca nu vine nimeni sa va analizeze lenjeria de pat dacă este sau nu perfect călcată.

Grosimea fibrelor contează

Cu cat este mai mare numărul de fibre din care este realizata o lenjerie de pat cu atât acesta este mai scumpa dar și mai confortabila. Cu toate acestea, lenjeria de pat pentru vara trebuie sa fie ușoară și lejera.

Culori luminoase și pastelate

Mai ales atunci când ai camera poziționată exact în bătaia soarelui, este de preferat sa optezi pentru culori cat mai deschise și mai luminoase pentru ca acestea reflecta lumina soarelui păstrând așternuturile răcoroase spre deosebire de culorile închise care atrag căldura, făcând practic imposibila odihna în patul acoperit cu astfel de lenjerii de pat în toiul verilor toride.

Albul este cea mai buna alegere pentru lenjeriile de pat pentru sezonul de vara, dar de asemenea merg și rozul, cremul, lilaul, galbenul.

Anul acesta vara mea în materie de lenjerii de pat este florala. Îmi place sa adorm și sa ma trezesc în câmpuri parfumate de flori, cu fluturi care zbor de pe perna mea și soarele care îmi zâmbește din mijlocul cearșafului.

Un factor în plus pentru opțiunea culorilor deschise și pastelate vara este și faptul ca spre deosebire de sezonul rece când schimbam lenjeria de pat cam o data pe săptămână, vara din cauza faptului ca transpiram din plin, schimbam lenjeria cam la 2-3 zile ceea ce înseamnă ca va fi spălată mai des. O lenjerie deschisa la culoare se comporta întotdeauna mult mai bine la spalatul frecvent decât una închisă la culoare, indiferent de cat de profesionale sunt masinile de spălat pe care le folosiți sau detergentul cu care spălați.

Voi aveți lenjerii de pat pentru vara și iarna?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.