Îmblânzitorul de lei – Camilla Lackberg

Autor: Camilla Lackberg

Titlu: Îmblânzitorul de lei

Serie: Fjallbacka (volumul 9/ 10)

Colecția: Fiction Connection

Editura: Trei

An publicare: 2014 Suedia/ 2016 România

Vara nu se poate sfârși fără o noua recomandare literara. Am gasit în cadrul librăriei online Libris.ro o carte pe care mi-o doream mult, scrisa de Camilla Lackberg pentru a-mi completa seria Fjallbacka din biblioteca și care conține pana acum 5 cărți din cele 10 scrise de către aceasta.

Camilla Lackberg este una dintre cele mai recunoscute scriitoare de origine suedeza de romane polițiste. La un moment dat se spunea ca se lupta pentru locul întâi pe piața literara suedeza cu Stieg Larsson, autorul celebrei trilogii Millenium. Personal nu i-am vazut niciodată în competiție. Desi ambii au scris romane polițiste, stilul și abordarea lor sunt foarte diferite astfel ca operele lor se încadrează de minune împreună pe piața literara. Din păcate viata atât literara cat și fizica s-a terminat pentru Stieg Larsson la puțin timp după ce a finalizat trilogia de altfel ecranizata atât de către suedezi cat și de americani. Asa ca o părere personala, dacă vreți sa vizionați filmele, va recomand sa urmariti varianta suedeza, este mult mai reușită din punctul meu de vedere și actorii mult mai bine aleși și mai potriviți rolurilor.

Dar sa revenim la Camilla Lackberg, rămasă în fruntea clasamentelor literare de romane polițiste suedeze, aceasta a scris pana în prezent 10 cărți din seria Fjallbacka, serie din care face parte și Îmblânzitorul de lei, carte despre care vreau sa va vorbesc în acest articol dar și cărți de bucătărie și cărți pentru copii.

Fiind atât de bine primita de public, seria Fjallbacka, care își ia numele de la localitatea suedeza în care se desfasoara acțiunea cărților, anul 2011 ii aduce începerea filmărilor la serialul bazat pe aceste cărți și care se numește Crimele din Fjallbacka avându-i ca actori principali pe Claudia Galli în rolul Ericai Falk și pe Richard Ulfsater în rolul soțului ei, polițistul Patrik Hedstrom. Din păcate eu nu am gasit filmele și cu subtitrare, asa ca fără cunoștințe de suedeza sunt relativ dificile de urmărit.

Seria incepe cu întoarcerea în orașul natal Fjallbacka a scriitoarei Erica Falk în urma decesului părinților ei pentru a soluționa chestiunile legale referitoare la moștenire. Inca din prima carte, Erica îl reîntâlnește pe amicul ei din liceu, astăzi polițist la secția de politie din localitate și cum e de așteptat se îndrăgostesc și sfârșesc prin a se căsători astfel ca Erica se stabilește în orașul natal, unde se dedica redactării unor cărți despre criminalii care au marcat istoria Suediei. Cum probabil va imaginati , nici Fjallbacka nu duce lipsa de criminali fie ca sunt recenți sau cu iz de istorie și cum spiritul scriitoarei se amesteca cu o curiozitate asemănătoare cu a vestitei Miss Marple a scriitoarei Agatha Christie, cu amendamentul ca Erica Falk este o tânără de vreo 30 de ani este clar ca scriitoarea noastră va intra în multe belele pe parcursul celor 10 cărți în care este personaj principal.

Am apreciat mult faptul ca autoarea nu a transformat-o într-un sex simbol asa cum se întâmplă de regula cu personajele principale din majoritatea cărților. Erica este o tipa draguță, nu neapărat slăbuță și nu cu ceea ce se poate numi cel mai mare succes la bărbați.Nu știu de ce dar ma duce ușor cu gândul la Bidget Jones. Patrik este în schimb jumătatea ei, se iubesc, se potrivesc din toate punctele de vedere și de-a lungul cărților vom fi martori la relația lor de la un cuplu fără griji pana la un o familie cu 3 copii și activități profesionale intense.

Fiind o serie, multe din personaje le vom întâlni pe parcursul celor 10 cărți cum ar fi sora Ericăi și familia aceștia precum și colegii de la secția de politie ai lui Patrik.

Foarte mult îmi place în cărțile scrise de Camilla Lackberg felul cum îmbină suspansul și misterul cărții polițiste cu evenimentele de natura psihologica care marchează personajele din carte. Toti criminalii prezentați de autoarea suedeza au la baza copilării traumatizante care ne sunt prezentate în paralel într-un joc de trecut – prezent pe întreg parcursul cărții. In plus nicio carte nu are același tip de final. In unele criminalul este descoperit la final, în altele aflam criminalul cu mult înainte ca romanul sa se sfârșească și altele au final deschis.

Cartea de fata este a 9 carte din seria scrisa de Camilla Lackberg, ultima cea de-a 10 nefiind încă publicata în tara noastră. Îmblânzitorul de lei ni-i prezintă pe Erica și Patrik părinti de 3 copii care merg la grădiniță, pe Paula colega lui Patrik în concediu de maternitate cu al doilea copil, pe Martin, colegul lui Patrik tata văduv, după ce Pia soția și iubirea vieții lui moare de cancer, pe Anna sora Ericăi în timp ce încearcă să-și remedieze problemele în căsnicie datorate infidelității sale dar și pierderii sarcinii, pe Mellberg șeful lui Patrik fericit în relația lui cu mama Paulei și în postura de bunic. Erica se documentează pentru o noua carte având la baza o criminala locala pe care o vizitează la închisoare de la care spera sa afle mai multe detalii despre crima pe care aceasta a comis-o cu multi ani în urma, crima care a șocat comunitatea locala.

In atmosfera aceasta aparent pașnica și liniștită a micului oraș suedez se ascund însă și oameni disfuncționali și asta devine evident în momentul în care este descoperita la ieșirea din pădurea din localitate, o tânără dispărută cu câteva luni în urma și care moare fiind lovita de un șofer care nu reușește s-o evite. Necropsia releva însă începutul misterului în momentul în care se constata ca fata avea limba tăiată, ochii scoși și timpanele sparte.

Si cum Erica nu poate sta departe prea mult de ancheta soțului ei, face ce face și se trezește iarăși implicata în mijlocul acțiunii, dar pentru a afla mai multe despre cine a răpit fata dar și care este implicația Ericăi va invit sa citiți cartea al cărei final deschis o sa va uimească cu siguranță.

 

2 comentarii publicate

  1. Am primit si eu cadou recent una dintre cărțile autoarei, la o comanda la Libris. Este vorba despre Predicatorul. Stiam ca există mai multe cărți și ca este vorba de o serie, dar din pacate momentan o am doar pe aceasta. Am și eu doua întrebări: 1. Care este prima carte din serie? și 2. Aceste cărți ale autoarei pot fi citite și separat sau neapărat succesiv pentru a înțelege personajele, atmosfera si povestea celor principale? Mulțumesc!

    • Prima carte din serie este Printesa gheturilor. Predicatorul este a doua carte din serie. Cartile pot fi citite independent. Ceea ce leaga cartile una de alta sunt relatiile dintre personajele principale, cum s-au cunoscut Erica si Patrick, cum s-au casatorit, viatii inainte si dupa copii. Ce s-a intamplat cu sora Ericai, viata colegilor lui Patrick de la sectie. Cat priveste povestea de interes politist din carte nu are legatura cu cartea anterioara si nici cu urmatoarea, fiind absolut individuala. Asa ca nu are o importanta ordinea in care le citesti.

Trackback-uri și pingback-uri 2

  1. Vrajitoarea, romanul nordic care imbina trecutul cu prezentul
  2. Colivia de aur - povestea unui suflet chinuit de barbati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.