De ce scriitorii de romane erotice nu promovează sexul protejat?

Romanele erotice au luat un nou avânt pe piața literara de când cu aparitia cărților scrise de E.L. James. care îl au ca personaj principal pe vestitul Christian Grey, promoter în materie de sex shop de unde își procura toate materialele necesare pentru a-i vicia nevinovăția tinerei Anastasia introducând-o în lumea dominatorilor și a supușilor.

Din 2011 când a fost lansat primul roman al celebrei trilogii, tot mai multi autori de romane erotice au început să-și facă cărțile remarcate pe piața literara. Scriitori ca Silvia Day, Tiffany Reisz, Lucy Felthouse au deschis un nou univers literar pentru cititorii care le urmăresc cărțile îndeaproape și de foarte multe ori chiar le pun în practica.

Trecerea de la romanele romantice ale Norei Roberts și ale Sandrei Brown către romanele erotice în stilul lui E.L. James s-a făcut treptat. Ceea ce nu au luat în calcul toți acești autori de romane erotice, este influenta pe care o exercita asupra cititorilor. Si aici discutam atât de o influenta pozitiva cat și de o influenta negativa. Daca personajele Norei Roberts induc cititoarelor căutarea poveștilor de dragoste ideale, a partenerului perfect, personaje cum sunt Christian Grey induc libertatea sexuala absoluta.

Trebuie sa recunoastem ca odată cu aparitia acestor cărți, multe practici sexuale care erau considerate tabu în societate sunt astăzi mult mai ușor acceptate și relațiile de cuplu categoric mai permisive din punct de vedere sexual.

In același timp însă, cărțile lor sunt aspru criticate de comisiile de sănătate din întreaga lume. Acest lucru se întâmplă pentru ca impulsionează femeile în a cauta parteneri de tipul „băiatului rău” și de a se lansa în relații de cuplu nocive, în care violenta în cuplu este normala și chiar promovata. De asemenea în acest gen de cărți, sexul protejat nu este considerat incitant și despre asta vreau sa va vorbesc în acest articol.

Pe principiul cum ca „Delia nu e mata” ca sa iți facă educație apărut în urma discuțiilor pe baza melodiilor acesteia ce promovează consumul de alcool si sexul „pana când se rupe patu”, nici autorii de romane erotice nu sunt medicii ginecologi ai cititorilor ca sa le facă acestora educație privind bolile cu transmitere sexuala.

Sa luam de exemplu cele „50 de umbre ale lui Grey” pentru ca tot este romanul de căpătâi al acestui gen literar. In cele 616 pagini ce abunda de scene de amor care mai de care mai intense și mai excitante întâlnim și câteva referiri la prezervative, anticoncepționale și metode de contracepție și protecție sexuala.

— O fetiţă dulce şi neastâmpărată, şopteşte, apoi întinde mâna spre măsuţa de lângă pat după un prezervativ. Stai locului, să nu te mişti, îmi porunceşte, dându-mi drumul la păr.

Mai exact 26 de referiri la prezervative, 2 referiri la anticoncepționale și 11 la pilula contraceptiva. Chiar rezonabil am putea spune dacă e sa comparam cu alte cărți de aceeasi natura. Mai ales ca cea mai mare parte dintre cititori este formata din adolescente de liceu amorezate iremediabil de viciosul Christian Grey, dacă este sa fim sinceri.

De apreciat este și faptul ca acesta ii angajează Anastasiei o doctoriță ginecolog la care aceasta trebuie sa meargă periodic pentru analize și sfaturi medicale. Influenta este pozitiva, mai ales astăzi când tot mai multi tineri aleg sa nu se protejeze și nici sa viziteze constant cabinete ginecologice si de planning familial.

Celelalte doua cărți din serie, merg pe principiul ca deja Christian și Anastasia sunt un cuplu stabil și ca atare necesitatea prezervativului devine irelevanta în relația dintre ei nu de alta dar chiar din prima carte domnul Grey afirma ca nu este fan al acestora.

Buzele i se curbează într-un zâmbet.
— Bun, bravo. Urăsc prezervativele.

Spre deosebire de cartea lu E.L. James, romanul Silviei Day, Atractia cu cele  446 pagini ale sale are 12 referiri la prezervative dar nicio referire la pilula contraceptiva sau anticoncepțional.

– Ştiu că ai propus să facem schimb de analize atunci când am vorbit despre anticoncepționale, ştiu că aşa e matur să procedăm, dar…
– Am încredere în tine. Îşi înăltă capul, uitându-se la mine, în lumina dulce a lunii. Apoi, depărtându-mi genunchii, se împinse în mine, pentru prima dată fără prezervativ. Era incredibil de fierbinte și de mătăsos.

Nu pot spune ca influenta cărților Silviei Day este la fel de pozitiva în ceea ce privește sexul protejat dar spre deosebire de viziunea prezentata de Maya Banks în „Dulce supunere” este cat de cat rezonabila dat ca afirma măcar ca și-au făcut testele de curând. Personajele create de Maya Banks aduc de 6 ori în discuție prezervativele dar doar pentru a afirma ca ele nu le folosesc. Despre anticoncepționale și pilula contraceptiva nu se menționează deloc în carte.

-Ultima mea experientă sexuală a fost acum sase luni. De atunci mi-am făcut analizele. Chestia e că nu folosesc prezervative când fac sex cu o femeie.

Cercetătorii de la diverse universități de prestigiu au realizat studii care au relevat faptul ca cititoarele de romane erotice și romantice au tendința de a îndepărta realitatea din relația lor de cuplu tinzând sa creeze relațiile din cărțile pe care le îndrăgesc.

Deși cu toții afirmam ca înțelegem diferența dintre ficțiune și realitate, adevărul este ca de cele mai multe ori suntem tentați sa lăsăm inima sa ia decizii pentru noi, mai ales când suntem influențați de situațiile romantice pe care le citim sau le vizionam.

De cele mai multe ori eroii din cărți nu sunt de acord cu utilizarea de prezervative, ba chiar mai mult eroinele refuza ideea de a avea o bariera intre ea și bărbatul pe care îl dorește în timpul actului sexual. Acest lucru influențează cititoarele mai ales atunci când acestea sunt tinere neexperimentate care visează la Făt-Frumos din basme. Si cum doar în jur de 10% din romanele erotice promovează sexul protejat, nu este de mirare faptul ca acestea nu sunt agreate de comisiile de medicina din majoritatea statelor lumii.

Cititorii se împart în doua tabere în privința literaturii care promovează sexul protejat și care promovează sexul neprotejat asa ca nu putem afirma faptul ca autorii sunt tentați sa scrie despre scene de sex fără protecție pentru ca acestea se vând mai bine. Realitatea este ca o scena scrisa bine întreține interesul cititorului și nu poate fi considerata plictisitoare chiar dacă prezintă utilizarea metodelor de contracepție.

Asa ca întrebarea persista.

De ce scriitorii de romane erotice nu promovează sexul protejat?

 

 

 

1 comentariu publicat

  1. Recent am terminat o carte numita „Scoala supunerii”. Nici macar o referire la metode anticonceptionale.
    Referitot la tipurile de sex abordate in povesti cred si vreau sa cred ca tinerele femei nu inteleg acea palma la fund ca una peste ochi peste 2 ore cand nu ii aduce berea partenerului. Este mare diferenta intre a filegat de maini lau la ochi cu ceva moale, fin, colorat si a fi batut cu cureaua de la pantaloni sau hamul de la caruta.
    Pot continua exemplele dar vreau sa cred ca ai cititori ce au priceput ce am vrut sa spun.
    Iar legat de lipsa mentionarii sau folosirii metodelor anticonceptionale cred ca este o strategie de marketing. Face sex-ul din poveste mai incitant, mai interzis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.