Film: Moartea lui Stalin

Șotul meu este mare amator de filme cu substrat istoric, asa ca va dați seama ca nu puteam rata vizionarea controversatului film „The death of Stalin” în traducere pentru noi, „Moartea lui Stalin”.

Moartea lui Stalin este un film lansat în octombrie 2017 și considerat de cineaști ca încadrându-se în genul comedie, biografie și drama. Sincer în opinia mea, drama a fost oarecum pusa în umbra de multitudinea de scene satirice și pline de o ironie ce e departe de a fi fina, ceea ce ma face oarecum sa-i înțeleg pe rusi pentru ca l-au interzis.

Cotat de IMDb cu 7.6 din 10, filmul este o producție marca Armando Iannuci recunoscut scriitor, producător de televiziune și radio de origine scoțiană.

In ceea ce privește actorii cu excepția lui Steve Buscemi care îl interpretează pe Nikita Khrushchev, pe care  l-am mai vazut și în serialul Clanul Soprano dar și ca voce în filme pentru copii cum sunt seria Hotel Transilvania, restul nu îmi sunt cunoscuți dar și-au jucat rolul admirabil.

Povestea filmului se învârte în jurul ultimelor doua zile din viata dictatorului rus Stalin și a luptei pe care membrii Comitetului Central o dau pentru a-și însuși rolul de lider pe care acesta îl va lăsa liber în cazul în care nu-și va reveni, acțiunea fiind plasata în anul 1953.

Filmul este unul amuzant, dar dacă privești în trecut la viata oamenilor cărora le era frica și sa respire ca sa nu ajungă pe lista lui Stalin te cam trec fiorii. De pe aceasta lista ajungeau fie sa înfunde pușcăria, unde erau torturați, fie erau împuscați direct. Astfel conștientizezi monstruozitățile de care dictaturile au fost responsabile.

Dar cum fiecare pasare moare pe limba ei, cam asa s-a întâmplat și cu Stalin care în urma unui atac cerebral probabil a realizat ce mare greșeală a făcut închizând sau ucigând toți medicii din tara pe motiv ca vor sa-l otrăvească, pentru a muri pentru ca nu se mai găseau medici care sa-l trateze.

Înșiruirea de momente fatidice continua sa se adune în ultimele momente de viata ale lui Stalin pe măsură ce oamenii lui de baza și anume membrii Comitetului Central sunt tot mai preocupați de cum pot să-și asigure locul lui la conducerea Rusiei și prea puțin de faptul ca orice clipa este esențială în cazul unui atac cerebral pentru persoana în cauza, clipa care ar putea însemna salvarea acestuia. Problema în cazul de fata este însă faptul ca nimeni nu-și dorește ca el să-și revină dar le e în același timp frica de ce s-ar întâmpla dacă printr-o minune totuși și-ar reveni.

Momentul funeraliilor lui Stalin m-a dus cu gândul la funeraliile dictatorului Coreei De Nord televizate acum câțiva ani care ii prezentau pe coreeni plângând la comanda și în același timp. De fapt situațiile celor doua tari nu sunt foarte diferite, dacă este sa recunoastem.

Filmul este exact ceea ce și-a propus sa fie, o satira a acelor momente dar din care cu siguranță veți rămâne și cu informații istorice utile. Din punctul meu de vedere, este un film care merita atenția voastră atât din punct de vedere al comicului pe care îl prezintă cat și pentru ca este un film ce aduce un plus de informație privitorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sari la bara de unelte