Cum să-ți alegi costumul de mire?

Odată cu începutul anului, au început și programările pentru nunti, de regula acestea au loc în sezonul estival când lumea e relaxata și pozele ies minunat la soare, dar asta nu înseamnă ca în restul anului nu avem parte de ele. Ideea acestui articol a venit când am primit o invitație la o nunta pentru luna aprilie a acestui an.

Răsfoind internetul am gasit o mulțime de articole pe Unica.ro și alte site-uri, care sfătuiesc mireasa cum să-și aleagă rochia pentru minunatul eveniment din viata ei, dar prea puține care se gandesc ca și domnul ginerica are nevoie de sprijin pentru a-și alege din varietatea de costume mire existente pe piață, acel costum care sa i se potrivească și sa-i confere look-ul acela de agent 007 la care toți bărbații visează măcar o data-n viata.

Chiar dacă nu ești expert în materie vestimentara poți cu siguranță sa te bucuri de o experienta deosebita atunci când iți alegi costumul de ginerica.

Reflectoarele vor fi ațintite spre tine ( ce-i drept majoritatea spre mireasa) asa ca este momentul sa fii elegant și plin de farmec în aceasta zi ce va rămâne în albumele cu amintiri.

Cum iți spuneam mai sus, am observat ca nu ți se adresează chiar asa de multe articole cu sfaturi vestimentare pentru nunta, domnule draga asa ca în acest articol vreau să-ți prezint câteva reguli despre cum se alege și cum se poarta toate acele costume bărbați destinate celui mai important eveniment din viata ta de burlac.

Nu străluci mai mult decât mireasa!

Bine, bine, o fi nunta ta, dar cu toții știm ca cea mai importanta persoana de la nunta este mireasa. Nu ma crezi? Ia gândește-te puțin pe cine fura nuntașii pentru o sticla de whiskey ? Datoria ta ca mire iubitor este sa fii alături de ea și cu iubirea ta s-o faci sa strălucească în rochia de mireasa. Asta nu înseamnă însă ca nu trebuie sa fii elegant și „la patru ace”.

Cu siguranță, tu nu te-ai gândit prea mult la importanta locației pentru vestimentația ta de nunta dar crede-ma pe cuvânt când iți spun ca domnișoara mireasa s-a gândit în amănunt la acest aspect.

Acum, e și normal, pana la urma dacă faci nunta într-o sala de bal nu te poți îmbracă la fel ca atunci când faci nunta pe plaja sau într-un cort în aer liber.

Discuta cu mireasa despre tematica nuntii și stilul pe care vrea sa-l abordeze, de fapt, mai bine așteaptă, va discuta ea cu tine, tu doar asculta și ia notițe.

Tine cont dacă vrea rochie lunga sau rochie scurta la ceremonie, când iți vei alege costumul va conta și acest detaliu.

De exemplu, dacă mireasa optează pentru o rochie scurta, casual, tu nu vei putea purta un frac pentru ca vei monopoliza toată atenția și o vei pune în umbra în cea mai importanta zi din viata ei. Si crede-ma nu-ți dorești asta, o va tine minte și ți-o va reaminti toată viata.

In aceasta zi minunata iți dorești sa va completați reciproc asemeni celor doua jumătăți Yin și Yang ce sunteți și nu s-o pui în inferioritate.

Fii bărbatul evenimentului!

Daca ai sa urmărești poze de la nunti de prin afara tarii noastre, ai sa observi ca numai la noi mirele și nasul au flori distinctive în piept. Ceea ce probabil nu știi despre aceasta tradiție romanească de pe la nunti este ca a fost introdusa tocmai pentru a-i diferenția pe aceștia de restul invitaților într-o perioada când toate costumele erau la fel și mirele cu precădere nu ieșea cu nimic în evidenta.

Desi mireasa trebuie sa iasă în evidenta la nunta, nici tu nu trebuie sa fii mai prejos. Asa ca ai grija sa alegi un costum care sa te pună în valoare.

Cum astăzi este la moda sa alegi și ținutele pentru domnișoarele de onoare în cazul miresei, tu ca mire poți alege costumele pentru cavalerii de onoare. Fii însă atent ca ținuta ta sa iasă în evidenta și toată lumea sa știe ca tu ești bărbatul evenimentului, mirele.

Sa ne formalizam vestimentar puțin, zic!

Stilul nuntii, tematica și momentul zilei când se desfasoara împreună cu locația, toate sunt elemente de care trebuie sa ții cont atunci când alegi ce vei purta la nunta ta.

Un frac negru este elegant și potrivit pentru un eveniment nocturn dar la lumina zilei, poate sa se potrivească cam ca „nuca-n perete”.

Stabiliți locația și tematica.

Stabiliți dacă veți face cununia civila și nunta în aceeasi zi. Daca, optați pentru zile diferite și momente diferite ale zilei atunci cu siguranță aveți nevoie de doua costume.

Daca însă, ca majoritatea romanilor le faceți în aceeasi zi, de preferat ar fi sa le cuplați în aceeasi perioada a zilei pentru a nu fi nevoit sa schimbați doua costume.

Ce ținută sa aleg?

Codul bunelor maniere propune fracul negru ca punând cel mai bine în valoare bărbatul noaptea, creând un look sofisticat și elegant. Din păcate la lumina zilei, situația se schimba nefiind cea mai potrivita alegere. Intre noi fie vorba, cați bărbați în frac ai vazut plimbându-se pe bulevard?

Fracul

Ținuta aceasta tipica de „black tie” nu are doar rolul de a te face sa fii chipeș și atrăgător la eveniment. El a fost creat cu precădere pentru a celebra o ocazie speciala cu vestimentația ta. Diferența esențială dintre un frac și un costum este satinul pe care primul îl are în mâneci, butoni, în inserțiile de la buzunare dar și ca banda în jos pe fiecare crac de la pantaloni. Daca optați pentru un frac, ar fi de preferabil sa-l închiriați pentru ca nu este genul de ținută pe care veți mai avea ocazia sa o purtați prea des.

Ultimii ani însă au cam trecut fracul în umbra costumului negru și clasic, genul de costume bărbați, pretabile mai apoi la o mulțime de alte evenimente, motiv pentru care își merita investiția.

Ținuta matinala

Fracul și costumul negru nu se potrivesc în schimb pentru nunțile ce se desfasoara dimineața și după amiaza pana în ora 17.00, de aici și ideea de ținută matinala. Acest costum bărbați este alcătuită din sacou, vesta și pantalon elegant, croit perfect pe dimensiunile mirelui pentru a-l pune în valoare.

Ținuta de seara

Ținuta de seara, mai cunoscuta sub denumirea de „white tie” este specifica evenimentelor ce se desfasoara intre 17.00 și 22.00. Fiind echivalentul ținutei matinale, aceasta presupune existenta unei veste și a unei cravate albe sau a unui papion alb.

Ținuta slim-fit

Costumele slim-fit sunt ceea ce se numește astăzi compromisul perfect intre ținută clasica și formala și o ținută non-conformista și actuala.

De regula se spune ca cea mai importanta investiție atunci când vrei sa achiziționezi un costum, sa o faci în croitorul care se va ocupa de retușuri pentru ca indiferent ce costum vei achiziționa pentru a ți se potrivi perfect tot trebuie sa faci unele modificări.

Ținuta moderna

In cazul ținutelor moderne de regula se optează tot pentru ținute de tip slim-fit la care pentru o tușă originala se pot adăuga cravate distractive și șosete amuzante.

Tot la categoria ținută moderna putem introduce și pantalonii cu bretele, vesta și cravata pentru nunțile estivale când vrei ceva mai puțin formal și mult mai relaxat.

Amintirile ma chinuiesc….

Ia albumul de nunta al părinților și uita-te atent la costumul tatălui tău pe care l-a ales pentru ca era în voga atunci și la moda. Nu-i satisfăcător, nu-i asa? Au trecut cel puțin 20 de ani de la fericitul eveniment, ce te aștepți?

Vrei totuși sa nu fii la fel de chinuit de amintiri, vorba cântecului când vei deschide propriul album de nunta peste ani, spune drept. Ei bine, o să-ți vând un pont. Mergi pe o ținuta clasica. Nu vei da greș. Moda vine, moda trece. Ce astăzi este trendy și de impact tine conform studiilor în materie vestimentara cel mult 2 ani după care dispare în negura vremurilor, în schimb clasicul rămâne etern.

Chiar dacă iți plac culorile și ești tentat sa iți iei un costum verde sau unul rosu pentru nunta sfatul meu este sa nu o faci și sa optezi pentru culori clasice cum sunt negrul, albul, griul și albastrul. In primul rand ai încălca prima regula și anume sa nu pui mireasa în umbra, ceea ce evident vei face optând pentru culori asa strălucitoare.

imagine preluata de pe pexel.com

Poate te interesează și următoarele articole:

De cate perechi de pantofi are nevoie un bărbat?

Ghidul cumpărătorului de încălțăminte pentru bărbați online

 

5 comentarii publicate

  1. Barbatii sunt mai pretentiosi decat femeile, cel putin al meu este, vor fi foarte greu de multumit. Isi vor lua tinuta cu cateva zile inainte de nunta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sari la bara de unelte