Darul de nunta sau de botez cum îl stabilim ?

Update: Am descoperit de curand acest site pe care poti sa-ti calculezi darul de nunta sau de botez. Si cum cred ca-ti poate fi de ajutor m-am gandit sa ti-l fac cunoscut si tie.

——————————————————————————————————————————-

Cum sezonul la nunti și botezuri a inceput deja, m-am gândit ca ar fi cazul sa va prezint un articol care sa va ajute sa stabiliți darul de nunta.

Trăim într-o lume bulversata economic și atunci când primești o invitație la un eveniment nu mai e de mult privita ca o placere cat ca o obligație.

Cheltuielile invitatului pana la darul de nunta

Pe lângă darul de la nunta, ca invitat trebuie sa mai ai în minte și cheltuielile  pe care le implica vestimentația, partea de cosmetica dar și transportul în cazul în care evenimentul nu se desfasoara în aceeasi localitate cu voi.

Ce-i drept din anumite puncte de vedere ne îngreunăm singuri viata. Am avut ocazia sa merg la câteva evenimente și în afara tarii noastră. Invitații acolo mi se par mult mai relaxați decât cei din tara noastră. De fapt dacă stau bine sa ma gandesc, la noi nunta întreagă este un motiv de stres începând de la mire și mireasa și pana la ultimul invitat.

De ce nu putem folosi aceeasi rochie sau același costum la mai multe evenimente? In Italia sau Spania sunt nunti la care am vazut invitați îmbrăcați în blugi. Nu spun ca este în regula sa te îmbraci în blugi la nunta. Pana la urma este un eveniment oficial care impune o ținută și o prestanta anume. Pe de alta parte însă nu cred ca e necesara nici cate o ținută diferita pentru fiecare eveniment la care luam parte. Ce te faci dacă ai cate doua evenimente pe weekend cat e vara de lunga? Daca e sa iți asiguri ținută pentru fiecare eveniment în parte, ma gandesc ca nu prea mai ai ce sa dăruiești la final. Si intre noi fie vorba nu e chiar o bucurie sa faci credit ca sa iți achiți obligațiile pe la nunti.

Pe lângă ținuta pentru tine și partener, aici ma refer la cuplurile cu buget comun deși nici în celelalte situații nu ieși prea ieftin, trebuie sa ai în vedere tratamentele de înfrumusețare. Ce-i drept domnii scap mai ieftin cu un tuns la frizer și de cele mai multe ori bărbieritul acasă.

Doamnele și domnișoarele în schimb merg la salonul de cosmetica începând de la epilat, tratamente faciale, pensat, coafat, manichiura, pedichiura și pana la machiaj.

Se notează și faptul ca pentru epilat, manichiura și pedichiura facem o singura vizita pe luna de preferabil înainte de evenimente. Însa coafatul și machiatul sunt tratamente de înfrumusețare ce presupun vizite la salonul de frumusețe pentru fiecare eveniment în parte.

Sunt e drept și femei care aleg sa se coafeze și sa se machieze singure pentru evenimente, dar sunt destul de puține în zilele noastre. Si cine le poate judeca? Într-o lume în continua viteza care ne facem sa uitam de cele mai multe ori de feminitatea noastră, ne bucuram de astfel de evenimente pentru a ne simți răsfățate și frumoase.

Darul se stabilește în functie de eveniment

Discutând cu prieteni și cunoscuți despre cat se mai cadoneaza astăzi pe la evenimente, primul lucru care l-am observat este ca darul se stabilește în functie de eveniment. Avem dar de cununie civila, dar de nunta, dar de nunta de argint, dar de botez, dar de moț (turta) și lista poate continua.

La cununia civila de regula se oferă cadouri pentru tinerii căsătoriți. Aici paleta este foarte vasta. Fiind la inceput de drum, evident orice de la vesela, tacâmuri, electrocasnice, lenjerii de pat, etc. sunt binevenite.

La nunta și la botez de regula se oferă bani. Un mic sprijin pentru tinerii căsătoriți sau tinerii părinti care sa le ușureze cheltuiala intreprinsa cu evenimentul. Daca pe vremuri din banii strânși de la nunta puteau să-și cumpere mașina sau să-și dea acont pentru apartament, astăzi sunt fericiți dacă își achita cheltuielile generate de eveniment. Evident banii cadonati la un botez sunt mai putini decât cei cadonati la o nunta.

La un moț sau turta cum i se spune prin anumite regiuni, de regula tot pe cadou pentru micuț se merge. Mai ales ca de regula petrecerea de moț este una restrânsă doar cu apropiații care știu cam ce-i lipsește sau de ce are nevoie copilul.

Darul de nunta se stabilește în functie apropierea de miri

Vorbesc de nunta pentru ca aici discuțiile privind darul sunt mai ample. Dar se aplica tuturor evenimentelor. De regula cu cat ești mai apropiat de miri cu atât darul de nunta este mai ridicat. Avem nași, părinti, frați, bunici, veri, mătuși și prieteni apropiați în prima linie. Pentru ei darul este mai consistent. Pentru restul invitaților se merge pe o suma generica specifica anului în care are loc nunta. De exemplu acum 10 ani când ne-am căsătorit noi, darul la nunta era intre 400 – 500 lei pentru invitații generali, 200 –  250 lei în cazul invitaților fără pereche. A se tine cont ca nu este o regula au fost invitați care au dat mai multi precum și invitați care au dat mai puțin. Asta-i doar ca sa va faceți o idee.

Darul de nunta se stabilește în functie de locație?

Asta este o întrebare care stârnește de regula multe controverse. Sunt invitați care considera ca darul difera dacă nunta este făcută la căminul cultural sau la Palatul Mogoșoaia sa zicem. Părerea mea este ca locatia nu are relevanta. Mirii atunci când aleg locația o aleg în functie de ceea cea ce-si doresc pentru nunta lor, evident în functie și de posibilități. Dar niciodată mirii nu vor alege locația în functie de invitații pe care-i vor invita la nunta.

Asa ca nu va stresați inutil, gândindu-vă ca nu puteți cadona în functie de nivelul locației. Atunci când ați fost invitat, mirii și-au dorit doar sa le fiți aproape. Daca ar fi ținut cont de un anumit nivel de cadonare nu ar fi invitat o mare parte din invitați. Alegerea locației este un risc asumat de miri, care nu se transforma în obligație pentru invitați.

Darul de nunta se stabilește în functie de atmosfera de la eveniment?

Cum va spuneam mai sus, locația evenimentului nu trebuie sa devina o obligație pentru invitați. In aceeasi măsură nu este corect sa reduceți din valoarea pe care v-ați propus initial s-o cadonati în functie de atmosfera de la nunta.

Sa fim serioși, care miri nu și-ar dori ca nunta lor sa fie distracție maxima? Ei bine, știm cu toții ca viata este plina de surprize asa ca uneori s-ar putea ca nunta sa nu iasă asa cum mirii și-au propus-o. Poate invitații nu prea sunt în chef. Poate restaurantul da rateu în ceea ce privește meniul. Sau poate formația nu are o zi buna. Când organizezi o nunta te poți lovi de  o mulțime de situații neprevazute. Asa ca nu-i corect sa taxați mirii pentru eventualele situații care va asigur ca nici lor nu le pica bine, mai ales ca e evenimentul lor.

La fel nu mi se par în regula nici discuțiile dintre meseni pe tema tu cat dai? celalalt cat da? Pana la urma dacă ai plecat de acasă hotărât sa cadonezi o anumita suma n-ar trebui sa aibă importanta ce fac ceilalți invitați.

Darul de nunta în cifre la nivel de 2018

Inca o data va aduc aminte ca aceste sume sunt pur estimative și ca fiecare cadoneaza în final atât cat își dorește și cat își permite.

La botez de regula darul se încadrează intre 500-800 lei anul acesta, cu amendamentul ca de la 800 lei în sus puteți sa cadonati cat va lasă bugetul.

La moț (turta), darul în cazul în care optați sa dați bani pornește de la 200 lei pana unde va lasă inima.

La nunta darul pentru invitații generali este cuprins intre 800-1500 lei în functie de gradul de apropiere de miri. Pentru invitații foarte apropiați darul incepe de la 2000 lei de regula și merge cat de sus va tine bugetul.

Acestea fiind zise, mie nu-mi rămâne decât sa va urez distracție plăcută!!!

Poate te interesează și următorul articol:

Top 5 idei de cadouri pentru aniversarea Nuntii de argint

 

 

 

2 comentarii publicate

  1. foarte util articolul si zic eu, de actualitate! cred ca asta e un subiect de care ne lovim de foarte multe ori. uite, noi mai avem 3 nunti si un botez anul asta si simt ca trebuie sa mai fac o rata…

Trackback-uri și pingback-uri 4

  1. 5 idei de cadouri pentru fini
  2. Cum alegi un videograf pentru cea mai frumoasa zi din viata ta de cuplu?
  3. Cum sa alegi o formatie nunta pentru un eveniment reusit
  4. Darul la nunta, cine-l achita in cuplurile necasatorite?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.