In lipsa presedintelui – Bill Clinton & James Patterson

In lipsa presedintelui este cel mai nou thriller politic aparut pe piata literara autohtona in toamna aceasta. Romanul este scris de doua nume cu rezonanta in viata publica si literara americana. Avem pe de o parte un roman scris de un fost presedinte si anume, Bill Clinton. Cine e mai potrivit decat un om cu experienta vietii de presedinte pentru a scrie un roman despre un presedinte si viata la Casa Alba. De cealalta parte, avem un autor de romane politiste si de suspans de mare succes pe piata literara americana, dar si internationala, James Patterson. Ceea ce a iesit din mainele lor nu poate fi, decat un roman de mare valoare literara.

Romanul contine 416 pagini care se citesc intr-un ritm alert si a aparut la editura Rao in categoria Literatura universala pe 10 octombrie 2018.

William Jefferson „Bill” Clinton cunoscut generic sub numele de Bill Clinton este cel de-al patruzeci si doilea presedinte al Statelor Unite ale Americii. Acesta a fost presedinte al S.U.A. intre anii 1992 si 2001, timp de doua mandate. Inainte de a fi presedinte, acesta a fost timp de 5 mandate guvernator al statului Arkansas. Este casatorit cu Hillary Clinton, de asemeni o figura politica importanta in Statele Unite ale Americii. Aceasta a fost senator din partea statului New York. In timpului regimului Obama, Bill Clinton a activat ca secretar de stat.

Dar despre Bill Clinton nu se poate spune ca a fost doar un presedinte. El de asemeni s-a facut cunoscut in lumea literara cu diversele carti pe care le-a scris de-a lungul timpului. De cele mai multe ori s-a axat pe teme ce tin de istorie, politica sau autobiografie in cartile sale. „In lipsa presedintelui” este primul thriller semnat de fostul presedinte american.

James Patterson este un autor de mare succes in materie de thrillere si romane politiste. Personajele create de el, au prins atat de bine la public incat majoritatea cartilor scrise de el formeaza serii. Dintre cele mai cunoscute va amintesc seria Alex Cross, Clubul fetelor de la crime, Maximum Ride. Acesta a scris si serii pentru copii cum este Generala.

James Patterson este cunoscut pentru cartile pe care le scrie in colaborare cu nume sonore din viata publica. Pana la urma, este un om care a lucrat ani de zile in publicitate si care stie foarte bine regulile pe care trebuie sa le respecte o carte pentru a capta atentia publicului si a se vinde „ca painea calda”. Cea mai noua colaborare este aceasta, cu fostul presedinte american pentru realizarea romanului pe care vi-l prezint astazi.

Presedinte – Bill Clinton sau Jonathan Duncan?

Cartea este scrisa la persoana intai din perspectiva personajului principal, Jonathan Duncan. Acesta este presedintele Statelor Unite ale Americii si de multe ori mi-a lasat impresia ca vocea sa se intrepatrunde cu vocea autorului.

Nici un autor oricat ar fi de stralucit nu se poate pune in pielea unui presedinte asa cum o poate face insusi presedintele. Toate trairile si presiunea psihologica ce planeaza asupra lui Jonathan Duncan ne este prezentata in mod natural direct de sursa. Omul care a trait viata unui presedinte. Desi incepator in materie de thrillere, Bill Clinton reuseste sa contureze in mod original personajul principal. Actiunea alerta si plina de neprevazut cade in sarcina lui James Patterson, maestru al suspansului.

Bill Clinton a a fost el insusi un adevarat personaj la Casa Alba. Scandalurile in care acesta a fost implicat de-a lungul mandatelor sale, fie ca vorbim de cele de natura economica sau de cele de natura sexuale au fost sursa de inspiratie pentru o multitudine de autori de-a lungul timpului. James Patterson se pare ca a avut insa bafta de a se folosi de Bill Clinton nu doar ca sursa de inspiratie ci de a semna impreuna cu acesta un thriller deosebit. Desi cum va spuneam mai sus, James Patterson a scris in colaborare cu multe persoane cunoscute din viata publica, aceasta colaborare este cea mai influenta pana in momentul de fata.

Revenind la personaj, Jonathan Duncan este un presedinte pus in situatia de a salva in cinci zile Statele Unite ale Americii de un atac terorist cibernetic. Nu este un presedinte idealizat. Este un om cu calitati si defecte pe care si le releva pe parcursul cartii. Este un fost erou de razboi, vaduv (o sageata sadica si ironica pentru Hillary?), dedicat patriei si poporului. Actiunea cartii ne poarta asa cum era de asteptat la un thriller care se respecta pe intreg mapamondul. Ne plimbam alaturi de personaje din America in Israel, Germania, Bosnia, Arabia Saudita si Rusia.

In lipsa presedintelui – impresii personale

Calitatea autorilor se releva in paginile scrise de acestia. Pe de o parte actiunea este alerta, dramatica cu accente hollywoodiene zona in care simtim din plin mana lui James Patterson. Pe de alta parte, avem un presedinte cu discursuri moralizatoare perfect amplasate in politica americana dar si internationala a ultimilor ani, zona in care se simte din plin interventia lui Bill Clinton.

Este notabil faptul ca nu ne este relevat in carte partidul politic din care face parte, presedintele Jonathan Duncan, probabil tocmai pentru ca cititorul sa priveasca cartea independent de afinitatile sale politice.

De asemeni, nu aveam nicio referire la vreo femeie cu care presedintele Duncan ar fi avut vreo relatie. Ca vaduv, acesta isi respecta statul si sotia defuncta. Ca cititori nu putem sa nu ne intrebam daca aceasta carateristica a pesonajului vine din dorinta autorilor de a elimina orice element care ar putea sa aminteasca de scandalul sexual cu Monica Lewinsky.

Asa cum s-a intamplat cu foarte multe dintre cartile scrise de James Patterson, nu ma indoiesc de faptul ca si acest roman se va bucura de o ecranizare pe care o astept cu mare nerabdare.

S-ar putea sa-ti placa si:

Vrajitoarea

 

Trackback-uri și pingback-uri 2

  1. Te vad - un roman de suspans despre previzibilitatea umana
  2. Vrabia rosie - un roman despre spionaj intr-un context actual

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.