Bucuresti: Muzeul National al Pompierilor

Mereu am fost de parere ca educatia nu se face doar la scoala si cu atat mai putin doar din carti. Degeaba citesti o multime de notiuni despre evenimente, fapte istorice, obiecte sau fenomene ale naturii daca nu ai si posibilitatea sa le vezi. Asa ca mi-am propus sa vizitez cu pustii mei obiective culturale si de interes din tara noastra. De fiecare data cand avem drum cu pustii intr-un anume oras din tara pe care nu l-am vizitat pana acum, imi fac temele de acasa. Imi place sa studiez orasul si sa vad ce ne poate oferi. Vreau sa va vorbesc despre un obiectiv turistic mai putin cunoscut din capitala, Muzeul National al Pompierilor.

Capitala, evident este un oras care ofera foarte multe din punct cultural. Daca locuiesti in Bucuresti, cu atat mai mult te poti bucura de tot ceea ce acest oras iti poate pune la dispozitie. Daca insa esti din provincie, trebuie sa stii ca pentru a vizita toate obiectivele turistice din Bucuresti este nevoie de timp. Asa ca eu imi aleg o serie de obiective pentru cele doua, trei zile pe care le petrec periodic in capitala cu familia. Pe langa timp ai nevoie si de ceva banuti. Orice vizita la muzeu, se plateste. Sunt rare ocaziile cand intrarile sunt gratuite. Acest lucru se intampla de regula in Noaptea Muzeelor sau in functie de muzeu cu anumite ocazii. Sunt muzee care ofera gratuitate intr-o zi anumita pe luna. Alte muzee ofera gratuitate pentru copii in vacante.

Vacanta aceasta de iarna, pe noi ne-a adus pentru trei zile in capitala, asa ca am profitat de ocazie si am cautat sa vedem ce putem descoperi in Bucuresti. Din pacate, noi am ajuns in capitala intr-o zi de luni. De regula sunt putine muzee deschise luni si marti. Majoritatea muzeelor isi incep programul saptamanal de miercuri. Din aceasta cauza a trebuit sa cautam putin pana sa gasim un muzeu cu program de vizite pentru luni si marti. Asa am descoperit Muzeul National al Pompierilor.

Foisorul de Foc

Locatia unde astazi este adapostit Muzeul National al Pompierilor este Foisorul de Foc. Se afla la intersectia bulevardului Ferdinand 1 cu strada Traian.  Acesta a fost construit in perioada 1890 – 1891 dupa planurile arhitectului sef al Primariei Capitalei, George Mandrea. Are o inaltime de 42 m.

Scopul acestei cladiri era acela de observare al incendiilor din Bucuresti de la cel mai inalt punct din Bucuresti de la acea vreme.

Al doilea scop al acestei cladiri a fost acela de alimentare cu apa potabila a orasului. Partea superioara a cladirii, mai exact etajele 4,5 si 6 era reprezentata de un rezervor de apa cu o capacitate de 750 mc.

Dat fiind ca nu era dotat si cu o pompa care sa ridice apa la nivelul rezervorului, a facut destul de dificila alimetarea acestuia. Astfel incat, intr-un final s-a renuntat la utilizarea cladirii pentru alimentarea cu apa potabila. Cladirea a fost predata, Companiei de Pompieri. Aceasta, a organizat acolo Postul de Pompieri nr. 5 din Bucuresti. Postul de Pompieri nr. 5 a functionat din 1892 pana in 1936.

Timp de 25 de ani, cladirea a fost folosita pentru diverse activitati. Intre 1961 si 1963, Foisorul de Foc este renovat si modernizat. Fostul rezervor de apa este transformat in trei etaje ce vor avea rol de expunere in noua functionalitate a cladirii. De asemenea, i se ataseaz un lift. Scara centrala in spirala este prelungita pana la ultimul nivel. Toate acestea prin eforturile depuse de lt. colonel Nicolae Ioanovici care s-a preocupat de transformarea cladirii in muzeu.

Muzeul National al Pompierilor

Muzeul National al Pompierilor isi deschide portile in 1963. Expozitia muzeului este organizata pe sapte nivele. Traseul incepe de la etajul 6, din fostul rezervor unde se ajunge cu liftul. Se coboara apoi pe scara in spirala catre nivele urmatoare pana la parter.

Tematica generala a muzeului este istoria pompierilor din Romania. Am descoperit intre peretii acestui muzeu, povesti de viata. Povesti ale oamenilor care a salvat oamenii de-a lungul timpului. Am vazut cum s-a modificat uniformele pompierilor odata cu trecerea timpului.Am descoperit modele de casti de protectie, caschete. Am vazut machete ale masinilor de pompieri folosite in tara dar si peste hotare. Gasesti hidranti, telefoane si sisteme de anuntare a incendiilor folosite pe vremuri. De asemeni la muzeu sunt adapostite si o serie de cupe, premii, decoratii, medalii, insigne primite de salvatori la competitii de salvare in lume dar si pentru merite deosebite in acivitate. Sunt o multime de documente, carti, manuale, fotografii si reviste legate de activitatea pompierilor din tara noastra.

Copiii au fost incantati de ceea ce au vazut si noi in aceeasi masura. A fost o ocazie inedita de a afla lucruri interesante despre o meserie care a salvat mii de vieti de-a lungul timpului. Pentru 15 lei cheltuiti si aproape o ora petrecuta printre exponate, parerea mea este ca merita din plin. Din pacate nu este un obiectiv turistic foarte mediatizat si putini sunt cei care cunosc si viziteaza muzeul.

Locatie: Bulevardul Ferdinand nr. 33, sector 2, Bucuresti

Contact: telefon – 021/ 252 28 84; e-mail contact@muzeulpompierilor.ro

Mijloace de transport:

  • tramvaie: 14
  • troleibuze: 69, 79, 85, 86
  • autobuze: 133, 135
  • metrou: se coboara la statia Obor si se merge pe jos circa o statie

Pret bilet intrare:

  • adulti: 6 lei
  • elevi si prescolari: 1.5 lei
  • studenti si pensionari: 3 lei

Program de vizitare:

  • luni – vineri: 8.00 – 16.00
  • sambata si duminica: deschis pentru grupuri anuntate in prealabil

 

 

 

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Muzeul National de Geologie din Bucuresti - un obiectiv turistic surprinzator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sari la bara de unelte